Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

понеделник, 23 март 2015 г.

Бедни сме защото ни мързи да мислим



Бедни сте, защото сте нещастни, Автор: Проф. Евгений Дайнов

... Българите не търсят и не поемат информация. Живеят, като в онази притча на Платон, в пещера. Какво става навън - не намират, че е тяхна работа.

В информационният свят, в който всяко знание е на 4-5 секунди разстояние – в този свят българинът не участва. Както циганинът, живеещ в гетото, не участва в света на образованието, например.

Защо? Защото българинът няма любопитство. Не го интересува – нищо. Не гледа около себе си. Не търси нови неща. Не изследва дори селото, в което живее. Гледа новините, но ги чува единствено, ако става дума за някоя чалгарка, напуснала някой футболист.

Любопитството, пише Аристотел преди 2 300 години, е в основата на всяко знание. А знанието – това е начинът да постигнеш каквото и да е. Ако не си любопитен – няма как да научиш каквото и да е. А ако не си научил каквото и да е – няма начин да умееш да правиш, каквото и да е. Дори – да се ориентираш из територии, намиращи се на 5-10-15 километра от дома, в който живееш.

Най-успешни са най-любопитните народи – онези, които непрекъснато питат: Какво е това? Защо е така? Откога е? А най-успешен сред успешните е и най-любопитният народ – американският.

Когато американец дойде у нас, той непрекъснато сочи с пръст и пита. А съпровождащият го българин няма отговорите. Защото не се е поинтересувал дори от това, в каква среда живее, какви са нейните традиции и пр. Но затова пък си казва: „Глей ги тия американци, к’ви са тъпи – нищо не знаят, само питат...”

Точно обратното е. Американците знаят всичко, защото питат за всичко.

Българинът, като циганина, живее в гето. Има, разбира се, цигани, които не живеят в гета и просперират. Има и такива българи. Но средното за страната е – липсата на всякакъв интерес към каквото и да е, намиращо се отвъд дувара. Този българин не задава въпроси, не търси информация, не планира някакви действия. Защото той е убеден, че светът – и особено американците – му е длъжен. Длъжен е той, светът, да дойде на крака при него, българина. Да му обясни, кое как е.

И едва тогава българинът благоволява да се раздвижи, за да направи нещо. Но и това не се случва често. В повечето случаи, веднъж информиран за разни неща от дошлия при него свят, българинът пита: „Абе ти защо направо не ми дадеш парите?”

Бидейки убеден, че всички са му длъжни, българинът чака някой да дойде и да му „даде”. Защото той самият – не иска. Не знае, как; и не му е интересно да научи, как.

Мислите, че сте нещастни, защото сте бедни? Точно обратното е: бедни сте, защото сте нещастни. Нещастието идва преди бедността.

А защо сте нещастни? Защото не ви е интересно.

Колкото по-малко ви е интересно (колкото повече „си знаете”) толкова по-нещастни ще бъдете. А от това нещастие постоянно ще си произвеждате бедност.

Действията имат последствия. Без-действията – също.

Всеки ден сърбате точно онова, което сами сте си надробили. И всеки ден си го дробите наново. И пак си го сърбате.
Няма как да завърша с търновския лаф: „Оправяйте се!” Защото – нито можете, нито искате да се оправите.

Защото не ви е интересно.

КРАТЪК МОЙ КОМЕНТАР: Заглавието на този постинг го поставих аз. Смятам, че то обобщава тезата на Дайнов. Не ни интересува, не сме любопитни, въобразили сме, че си знаем всичко, в резултат не напредваме никак, а обедняваме - причина за всичко това е мързела, нежеланието ни да мислим. Не казвам че сме малоумни, предпочитам да кажа че сме мързеливи. Говоря за преобладаваща тенденция, не всички до един българи ги мързи да мислят, но тия, дето мислим, сме нищожно малцинство. Българинът, за да оправдае своето нежелание (и неспособност?) да мисли си има "теория", че немало било, видите ли, келепир от пустото мислене: "Една патка мислила, мислила и... взела че умрела!", ето в тази поговорка е същината на главния български дефект, заради който толкова си страдаме. А и директно сме го казали, то е нещо като общобългарски девиз, не само шопски: "Най-много мразим да мислим!". Мързел и инат - тези са двата фундаментални български порока, от които толкова много си страдаме.

А това, че образованието ни е такова, че младите хора у нас по-скоро затъпяват, отколкото да се образоват, чудесно се свързва с издигната теза: такова идиотско образование, не служещо на живота, може да си изобрети само нация, която решително се е отказала от мисленето, сиреч, от истинската образованост. Образованието затова ни е менте. Образователната система подготвя младите българи да стават все по-мързеливи в мисленето, все по-нежелаещи да мислят. И виждате, че с такава образователна система няма как да има напредък. Кошмар е това, че у нас изобщо не се съзнава колко катастрофално, колко фатално ни е потребно да променим из основи толкова порочната образователна система; понеже не съзнаваме това, ето, примиряваме се, а ако поне малко съзнавахме, и ден нямаше да се примиряваме с тази система, която постоянно генерира личностна непълноценност, а в крайна сметка и бедност, и нещастност, и всичко. Да, ден нямаше да търпим тази разсипническа спрямо талантите на младите система, която ги прави роби, високомерни кухи темерути, безделници, тъпанари, нещастници, прокълнати бедняци и простаци.

Толкоз. Казах каквото трябваше да кажа. Дайнов е прав, но се постарах малко да развия мисълта му. Докато българинът не бъде принуден от живота да се захване сериозно и задълбочено да мисли, той няма да се оправи. Ще чака да го "оправят" и ще затъва в безделничеството си. И в отчаянието си. Дали по тази тема да не направя едно предаване, дали на нея да не посветя предаването "На Агората..." този четвъртък?

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ПРЕСЛЕДВАНЕ НА ВРЕМЕТО: Изкуството на свободата, изд. A&G, 2003 г., разм. 21,5/14,5 см., мека подвързия, ISBN 954-8945-88-6, 280 стр., 8.00 лв. Книгата говори за “нещо”, което е близко на всеки един от нас: времето. Тя се опитва да ни насочи към чисто човешкото в него, към неговата ценност за човека. Това, че времето не ни е чуждо и ни изглежда “добре познато”, съвсем не означава, че го разбираме. Нашето предварително познание за времето не навлиза в неговите дълбини, а само докосва повърхността, най-бледата му външност. Съзнанието за време го приема за факт, с който трябва да се “съобразяваме”, но не отива по-нататък и не се задълбочава в неговата тайна. Когато обаче ни запитат А що е време?, почти нищо не можем да кажем: мълчанието е нашият отговор. Тази необичайна и изненадващо понятна философска книга “поглежда” в скритото “зад” мълчанието ни – за времето, живота, свободата.

7 коментара:

Анонимен каза...

Един учител по физика и класен ръководител на моя син Георги, на родителска среща каза: Тука повечето деца не че не могат, а не искат да могат. Разбира се има и такива и такива, но повечето не са такива!

Ангел Русков · ВФСИ Д.А.ЦЕНОВ

Анонимен каза...

А Дайнов е щастлиФТ- защо ли? Ами по неговата "логика" - защото кратуната му дрънка на празно... На празно дрънкат и лакардиите, дето на кило ги съчинява...

Никола Терзиев ВМГИ София. Московски държавен университет "Ломоносов"

Анонимен каза...

Един у нас да е щастлив по американски,защото е любопитен и знае през кои села да мине за да стигне до дома си.

Г-н професоре, нашият народ е нещастен, но е отвличал хора за роби, които да експлоатира, не е извършвал геноцид над същите тези хора или каквото и да е малцинство в държавата ни. Може ли това да каже за себе си щастливият американски народ.

Galina Yordanova

Анонимен каза...

Кой те финансира да говориш празнословия толкова години???

1гражданин

Анонимен каза...

2Българин: Нещастни сме, не защото сме бедни, а защото сме в депресия. Тя е в основата. И затова от нищо не се интересуваме. Напротив, българинът е любопитен, любознателен. Той се справя с 2 и 200, но е в голяма депресия, липсва му и вяра. Не вижда нищо хубаво в управляващите. Няма лъч светлина в тунела. Корупция навсякъде и във всичко. Това е ...

3Jo: Дайнов, ако знаеш колко въпроса бих задал, свързани с вашата натура, щяхте да идете до Хоремага и да си купите три метра въже
4Като питаш казва ли ти някой , пък и смееш ли да попиташ . Това е защитата на нашенеца . От собствената си простотия . И чалгата . Две бръчки на мозъка са достатъчни . За цял , много тъжен живот .

5нана: Браво, добре казано. И аз мисля като Вас. И как да помогнеш на тоя/тия/,които не искат?НЕЕЕЕ искат,но пари не друго.И все се намира "будала",който да работи я в чужбина,я баба пенсионерка да го издържа . 67% от младите не искат нищо да правят,камо ли да се интересуват от нещо.Изгубени поколения,търтейчета!

6Минчо: Оцелели сме благодарение на вярата си и на селото! Комунистите смазаха и двете! Това обаче не могат да го разберат изсраните тук и так миризливи номенклатирни лайна като Дайнов. Той, също така, не може да разбере, че миризмата на марихуана не може да надвие миризмата на клозет! Може би всичко се дължи на сбъркан дилър.............

70вн: Зле конструирана теза. Иначе авторът е добър.

8читателка: Бедни от политическата мафия, търсят се само Финикийските знаци и никои Не мисли за хората.

9лалов: ПИК трият неудобните за мафиотския си сайт коментарии. ТРИЯЧИ !!!

10ЕЛЕКТРА: БЕДНИ СМЕ, ЗАЩОТО СМЕ НЕЩАСТНИ. Да така, но сме нещастни защото ,сме на първо място по комунета и циганета, на глава от населението. Може ли на всяко българско семейство да му зачислят да храни по един крадлив цигани и не по малко крадлив комунист, и това семейство да е щастливо и богато. А тоя Майнов е професор, колкото аз нобелова лаориатка, всяко комуне в тая заразена от кому-вируса държава е я професор я доцент или д-р...

11XEX: Не бе дайно, бедни сме защото сте некадърни да управлявате държава, а освен това сте и много крадливи. А как лъжете ... Относно мунчо ли, минчо ли - байно ти село не си помирисвал, ама за сметка на това си жив папагал. По времето на соца във всяко едно село имаше поне 2 неща - ТКЗС и животновъдна ферма (овце, крави, биволи, птици и т.н.). Във всяко село кипеше живот мунчо. Защото където има поминък има и живот. Във всяко село има фелдшер, библиотека и транспорт. Я сега иди и виж какво има по селата, мунчо!

12ЧЕРВЕНИЯ ДЯДО: Да бе да, имаше като национализираха на хората добитъка и земята, а младите ги изгониха по градовете. Като умряха старите, селата и ТКЗ то умря с тях. Не може с войници и ученици, да се прави земеделие червен чугун, не може..!!

13XEX: Не може с идиоти като тебе байно. Хем си мързелив, хем си тъп, хем си некадърен. Ако ти дадат една мотика ще се чудиш откъде да я хванеш. Всичките идиоти сте такива - полска работа не сте подхващали, за село ми говорите.

14kos: Абсолщтно е прав ! Българина като цяло е назадничав човек.При 2 милиона живеещи навън и постоянно пътуващи в Европа българи, той по никакъв начин не привнася в държавата си цивилизования свят.Разби ра се има изключения и тези изключения са само умните и проспериращи българи !

15червеногорски: Кажи за баща си ченгето

16христо краев: 4Крайно време е такива като авторът. сутринта гледах и идиотите Инджев и Райчев, и мога да дам още нахални типове, които хвалеха онази власт, а от 25 г. ни дават акъл за тази, да напуснат сцената. Нефелни сте. Едно момче ми разказва как авторът им преподава седнал в йогийска поза. Сноб. Мръсен, неугледен и нахален. Сега хвали американциите.

Анонимен каза...

17хааха: хаа - проблема на българина е че ходи къде ходи и като се върне вика - абе тука /разбирай кочината наоколо/ си ми е най-добре. това е голям проблем и на управниците щото като пътуват по такива пътища обрасли в драки и пълни с дупки си им е добре. Може от друг континент да се връщат - все тая - въздъхне на масата и си каже е тук ми е добре. Не случайно призивите да харесваме българското са отдавна девалвирали, щото извън Ботевградското щосе / направено също отскоро - евала/ е мизерия и мръсотияяяяяяя. А навсякъде има по едно кметче дето и то расло на селце и само париците усвоява . Справка - пазарджишкия случай.

18Slavka: Дайнов, богат си, защото лапаш кинти от американски НПО- та, а ги лапаш, защото си БОКЛУК! Съжалявам, че съм купувала твоя книга!

19американец: Тоя ако е виждал американец (не Винету), нямаше да пише глупости. Щото за американците едно 90% от държавите по света са техни щати. Включая България

20Antropolog: Кратка притча за мислещи: Вървял един мъдрец по брега на свещената река Ганг, а насреща му - група просяци, които се карали и биели злобно. "Защо сте толкова зли един към друг, деца мои?" - кротко ги попитал мъдрецът. "Лоши сме, защото сме много бедни и нещастни, Учителю!" - отвърнал най-окъсаният просяк. "А може би сте толкова бедни и нещастни, именно защото сте лоши..." - тихо проронил мъдрецът и отминал.

21самата истина: Дайнов не е прост човек ! Доказа го пак ! Познава народопсихологията на българчето , и пак плювачи и лайнарски коментари, като че ли казаното от автора не отговаря на истина... :) ЕМИ ТОВА Е ИСТИНАТА гламари глъмави.... нямат интерес хората , оскотели са и НЯМАТ интерес... скотщина тотална ....

22Нецензурно съдържание!

Този коментар съдържа нецензурно съдържание!

23Dublin: Освен че са мисловно мързеливи, повечето българи (чалгари) Не ОБИЧАТ да им казват ОЧЕВАДНИТЕ истини в очите! ИЗОСТАНАЛИ , ЗЛОБНИ ТЪПАЦИ! Затова умните бягат на Запад и се оправят там без проблеми. Скаа ще останат само мангали и мутро-чалга идиотите в тоя кенеф!

24не вярвам на анкети: Това че сме нещастни е една многократно повтаряна в мрежата лъжа.

25Антисоросоид: Българинът НИЩО НЕ ГО ИНТЕРЕСУВА, ЗАЩОТО ЗНАЕ, ЧЕ КАКВОТО И ДА ПРАВИ, КОЛКОТО И ДА ИЗКАРА, НАЙ-МНОГО ДО 10 ГОДИНИ ЩЕ ДОЙДАТ И ЩЕ МУ ГО ВЗЕМАТ. За това и не прави нищо. И е прав! Така може да няма за него, но няма и за крадците! АЙДЕ, БАСТА, БОКЛУК ТАКЪВ!

Анонимен каза...

Дайнов пише глупости, а заглавието е напълно неуместно.

Богатството на народите не е функция на „любопитството“ и „мисленето“, а има съвсем други корени и предпоставки. Българите открай време се отличават с изключително любопитство и любознателност, и това е отбелязано например от Георги Марков в неговите есета. А американците са прословути именно с ЛИПСАТА на каквото и да било любопитство към света, те не се интересуват от абсолютно нищо не само в света, нито от Америка, нито дори от своето населено място. Интересите им се ограничават с квартала и улицата, на която живеят. Така че ако Америка е най-богатата страна на света, това противно на тезата на Дайнов се дължи именно на пълната ЛИПСА НА ЛЮБОПИТСТВО КЪМ ВЪНШНИЯ СВЯТ и пълната концентрация върху личния живот и бизнеса. Както отбелязва Бертран Ръсел, американците не се интересуват от нищо, което няма да им помогне да правят пари и това е тайната на американския материален успех.

Така че е много лесно да се пишат неадекватни глупости.