Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

сряда, 25 март 2015 г.

И по скандалния казус - докторант в Кеймбридж беше обявен за некадърник от "академичните" бюрократи от СУ - се стигна до съд



От Алма Матер изразяват съмнение, че той е докторант в Кеймбридж

Професорът по право на Софийския университет Иван Русчев е изпратил мейл до докторанта на Кеймбридж и възпитаник на Алма матер Златин Златев, че го предава на "компетентните органи в Република България за образуване на досъдебно производство" срещу него.

Професорът е приел поканата за доброволно изпълнение на Златин, в която докторантът иска 128 000 лири за причинени неимуществени вреди, като "очевидна заплаха за разправа с мен, включително по съдебен ред, и очевиден опит за изнудване". Скандалът започна, след като магистърът по право обвини ВУЗ-а, че го къса три пъти за докторантура, а преподавател му обяснил, че нивото му на интелигентност е ниско.

Младежът твърди, че въпреки това е успял от тази година да стане докторант по гражданско право, но в Кеймбридж. Преподавателят проф. Русчев пък отвърнал, че Англия "очевидно има нужда от миячи на чинии". (Ето точните думи на въпросния професор: "Радвам се за Вас, г-н Златев, Великобритания е велика страна, именно защото може да си позволи лукса да приеме и посредствените хора от цял свят, вкл. и желаещите да мият чинии. В България е доста по-тесничко, има места наистина само за най-добрите. Дано и на Велика Британия да не й се налага да прокопса, както за жалост България, с кадри като Вас. Наистина сте си намерили добре мястото." Бел. моя, А.Г.)

От Софийския университет не отрекоха непремерените думи на преподавателя, но обясниха, че той е бил провокиран от провокативно поведение на младия мъж.

Освен това от Алма Матер изразяват съмнение, че той е докторант в Кеймбридж. (Ето откъс от официалното съобщение на университета до медиите: "В публикацията се твърди, че впоследствие г-н Златев е приет за докторант в университета в Кеймбридж. Софийският университет няма възможност да провери достоверността на това твърдение, но от публикуваното във вестника факсимиле се вижда единствено, че приложеният сертификат потвърждава приемането на г-н Златев за подготвителен курс в университета", смятат от пресцентъра на Алма матер.

В съобщението още пише, че Златев се е явил три пъти на кандидат-докторантски изпит в Юридическия факултет на Софийския университет. "Тъй като това се е случило в три различни години, изпитните комисии са били съставени от различни представители на Юридическия факултет. И трите пъти оценката, получена от г-н Златев, е била по-ниска от минимума, необходим за класиране." Бел. моя, А.Г.)

Ето интересни коментари по този повод:

Иван каза: Господи, събери си вересиите и започни със СУ!

Уважаеми прости, неграмотни, закърняли, червеногъзи преподаватели в "Алма Матер", претенциите Ви надминават всякакви способности, които си фантазирате, че имате.

Не е ли достатъчно, че хора като Вас изпъдиха почти всички можещи и знаещи млади хора, а и трябва публично да обиждате тези, които са дръзнали да Ви кажат "Не" и да ви изобличат публично? Не се ли усещате, че малко по малко се унищожава всякаква сянка на съмнение, че живеете в собствен, нереален свят в който всички останали са длъжни да търпят Вашата некомпетентност, корумпираност, алкохолизъм, огромни претенции без никакво покритие, постоянни закъснения за занятия, шуробаджанащина и миризмата Ви въобще? Този свят е много малък и той свършва там, където свършват стените на СУ, ако излезете извън тях ще научите много неща за живота.

Вие не сте нищо повече от поредния срам за България и причина хората да емигрират, много скоро няма да има и един студент, който иска да се подлага на гаврата, наречена българско образование и Вие ще умрете от глад, защото само за това сте компетентни.

Мария каза: Отношение като Вашето от своя страна е причина да емигрират много преподаватели, които качествено си вършат работата. Е, това и фактът, че кадърен специалист има много по-голям шанс за добра реализация в чужбина. Остават некачествените преподаватели и тези, които от силно потриотично или романтично академично чувство решават да посветят на живота си на каузата да работят за образованието в България. Всъщност, таке е в почти всяка сфера. Вместо да обиждате, помислете как бихме могли да им помогнем на тези, отдадени на добра кауза.

Иван каза: Нещата не са точно така, както ги представяте. На първо място, не аз съм изгонил въпросния докторант в чужбина - да си припомним, че все пак той е главният герой на настоящата история. Не аз съм натоварен с институционалната отговорност на университетски преподавател - когато бях студент правех всичко което зависи от мен - спазвах всички правила, плащах си и идвах навреме на занятията; в замяна получавах гореизброените отношение, качество на преподаване, високомерие и отношение като към някой, който няма друга алтернатива. Не съм гонил никакви преподаватели в чужбина.

Къде са добрите преподаватели, за които говорите? Ако са в чужбина, те нямат правото да коментират и да се обиждат на истината, изобличена от този студент. Ако са останали в България по родолюбиви поводи, кога се е чул техният глас? Излязъл ли е някой да заяви, че това не е правилно, че човекът от статията е свободен да замине където си пожелае и благородно да му пожелаят успех? Чува се единствено злобното квичене на въпросния преподавател, който - нека да припомним - не е допуснал студента до докторантурата в СУ (можем да се досетим за вероятните причини), казал му е, че е "не достатъчно интелигентен", а след като студентът е бил приет в Кеймбридж и е решил да изчисти името си публично и да получи правото си на отговор, е получил поредната обида - че щял да бъде мияч на чинии.

Скоро не бях чел по-противно нещо - някой, който въпреки трудностите се е доказал и иска да съобщи колко е доволен, бива завлечен отново в помията чрез обиди от същия първоизточник. Институцията СУ тук мълчи, подкрепяйки изкуфелника. По същия начин се извъртяха, когато ранобудните студенти снимаха онзи алкохолик Драгомир Драганов как го влачат по коридорите на Университета, защото не можеше да ходи. Тогава казаха, че било забранено да се пие, но и да се окупира и затова нямало да го накажат.

Университетът съществува заради студентите, а не заради преподавателите. Първо преподавателите трябва да са на ниво, а после да търсят сметка от студентите.

Бо каза: Странно ми е от СУ, като не отричат грозното, недостойно поведение на преподавателя, защо не са го уволнили или наказали дисциплинарно? Дори не се извиняват, дори не признават, че е негова грешка!!!! Те просто са безгрешни!!!

10 стинки каза: Ахааа 128 хил лири се искат тук! Защо лири, защо точно толкова? Все едно. Резилът е за СУ и не е от днеска. Сами са си постигнали презрението на много хора.

А младежът е решил да играе мръсно точно като адвокат. Такива стават или адвокати или измамници и изнудвачи. След години ще си спечели същото презрение, ако не и по-рано.

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ТАЙНСТВОТО НА ЖИВОТА: Въведение в практическата философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2006 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN-13: 978-954-321-246-0, ISBN-10: 954-321-246-5, 317 стр., 10.00 лв. Авторът тръгва от простия факт, че човекът е живот, че ние сме живи и влюбени в живота същества, от което следва, че по никой начин не бива да му изневеряваме: да си мислим, че сме “нещо повече от това”, че сме “нещо повече от него”. Но човекът е и разбиращо същество, което значи, че не се задоволява с “простата даденост” на непосредствения живот, а непрекъснато търси смисъла, неговата ценност за нас самите. Оказва се, че ние живеем като че ли само затова непрекъснато да търсим себе си, което, от друга страна погледнато, означава, че постигаме себе си само когато свободно “правим” себе си, своето бъдеще, а значи и съдбата си. Пътят на живота у човека изцяло съвпада с пътуването към самия себе си, от което не можем да се откажем...

2 коментара:

Анонимен каза...

Изцяло подкрепям професора. Тоя "кеймбридженин", като му гледам портрета, повече мяза на строител и бодибилдър, нежели на студент. Ай сиктир!

Ангел Грънчаров каза...

Егати комуноидната "логика", егати комунодните "аргументи" :-) Значи ти се вижда, че не изглежда на комуноид, възприемаш го като личност, затуй не е от "наште" и затова думаш "Айсиктир!"!!! Абе вий, комуноидите, има ли някога надежда да се поне малко очовечите?