Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

вторник, 26 май 2015 г.

Предаването "На Агората..." от 21 май, темата е: "Какво всъщност празнуваме на 24 май?"



Приятно гледане, приятни размисли!

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров ЕРОТИКА И СВОБОДА (с подзаглавие Практическа психология на пола, секса и любовта), 8.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-332-0, 168 стр. Една книга, създадена с цел да облекчи разбирането от младите хора на най-значими за живота проблеми, по които сме длъжни да имаме цялата достижима яснота. Всеки трябва да достигне до своята лична истина, без която трудно се живее, без която животът ни се превръща в абсурд. Книгата ЕРОТИКА И СВОБОДА е написана за тия, които живеят с духа на новото, на завърналия се при себе си човешки живот и на свободата.

5 коментара:

Анонимен каза...

Откога точно датира тази бездуховност в България? Или тя може би е открай време? А можете ли да назовете страни, в които за разлика от България цари несравнима духовност?

Ангел Грънчаров каза...

Във всички европейски страни цари духовност, не "несравнима", а сравнима обаче...

Комунизмът пося семената на тази бездуховност, а сега берем плодовете й....

Анонимен каза...

Излиза, че комунизмът наистина „е посял семената“, но по негово време все пак е имало духовност, а след 1989 всичко се е скапало. Трябва да мислим, преди да говорим и трябва да избягваме клишета и баналности.

Иначе това е доста тесен поглед върху нещата, от един философ аз очаквам поглед върху общочовешките проблеми а не провинциално съсредоточаване върху някоя отделна държава, била тя България, Португалия или Словакия.

Колкото до духовността в Европа – нашата западна цивилизация е по принцип материалистична цивилизация, в която доминират материалните ценности. Тя затова е и толкова успешна технологически. За „духовни“ традиционно се смятат източните култури, например индийската и те именно затова изглеждат така, както изглеждат. Бертран Ръсел отбелязва, че който смята материята за несъществуваща и илюзия, смята и мръсотията за нереална и затова Индия живее в боклуци и мръсотия с епидемии, болести и висока детска смъртност като последица.

Да не забравяме също, че и едно общество, съставено само от философи и отшелници, би било много бедно общество.

Иначе аз мисля, че обществото трябва, разбира се, да държи на материалните ценности, но то трябва да култивира и нематериалните, неикономическите ценности, а именно те са в упадък в нашата западна цивилизация. Затова тя в този си вид на потребителско общество няма бъдеще.


Ангел Грънчаров каза...

Таваришч, дърдорите колкото да не заспите. Прочее, нали щяхте да правите образцово клипче, в което да ни покажете как трябва да се правят такива клипчета, давайте де, направете го, за да видим?

Комунизмът друго не правеше освен да воюва срещу духовността, ако това смятате за "проява на духовност", то тогава сте нелечимо болен от кагебизъм...

Такова животно като "един философ" нема, всички философи мислят различно. Милион пъти Ви го казах, Вие пак си плямпотите какво трябвало да каже и как следвало да мисли този някакъв образцов "един философ"...

Нашата западна философия за Ваше сведение не е "материална цивилизация", духовните са нейните опори. Това би следвало да го знаят и децата от трети клас. Нашата цивилизация е християнска цивилизация, това казва всичко.

За другите Ви глупости не ми се ще да хабя дори и думите. Къде сте срещал общество, съставено само от философи и отшелници? Прочее, има такова. В Атон. Там,чини ме се, не са чак толкова бедни. Но в тия общества другояче се разбира богатството... и т.н.

Анонимен каза...

Хаха, аз имам няколко пробни клипчета, но те са само за лична употреба и за приятели, не искам да занимавам света с тях.

Вие май не разбирате или не желаете да вникнете в аргументите ми. Аз питам откога датира този според Вас упадък на духовността и не получавам отговор. Сега пишете, че комунизмът е воювал с духовността, с което съм напълно съгласен, но тогава излиза, че духовност в България няма най-малко от 1944 насам и това не е феномен, който се наблюдава едва в последно време.

Философите наистина мислят различно, но общо за всички тях е, че като цяло те мислят в широк план, генерално и имат широк кръгозор. Не може да си философ, ако си фиксиран само върху проблемите на Стакевци или Долна баня например и всичко свеждаш и извеждаш от Стакевци или Долна баня. Също както не може да си философ, ако „философстваш“ само върху Парагвай, Малайзия или България например. Нищо не пречи да се концентрираш изключително върху Стакевци или България, но тогава не си вече философ, а нещо друго.

Западната цивилизация несъмнено почива на духовни ценности, между друго не само християнските, но характерен за нея и и акцентът върху материалното, който не е така изразен в други култури. Проблемът е именно в това, което казвам: че от поне 40 години тези духовни ценности отиват на заден план, отстъпвайки на чисто материалните.

Разбира се, няма общества, съставени само от философи и отшелници, но във философията голяма роля играят мисловни експерименти и различни допускания, за да проверим определени наши хипотези или аргументационни линии и това е банално.

В Атон не са бедни, защото не са изолирани, а разчитат на външния свят да ги снабдява с материални блага.