Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

понеделник, 25 май 2015 г.

Мое писмо до директорката на ПГЕЕ-Пловдив г-жа Ст. Анастасова, което й изпратих току-що



Хубав ден и на Вас! (Вече учèните решиха, че с голяма буква трябвало било да се пише думата "вие" даже и когато става дума за обръщането ни към множество от все уважаеми люде! Та затуй го пиша така, с оглед да не ме сметнете за прекалено прост... :-) )

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров Преследване на времето: Изкуството на свободата, . изд A & G, 2003 г., разм. 21,5 / 14,5 см, мека подвързия, ISBN 954-8945-88-6, 280 стр, 8.00 лв... Книгата говори за "нещо", което е близко на всеки един от нас: времето. Тя се опитва да ни насочи към чисто човешкото в него, към неговата ценност за човека. Това, че времето не ни е чуждо и ни изглежда "добре познато", съвсем не означава, че го разбираме. Нашето предварително познание за времето не навлиза в неговите дълбини, а само докосва повърхността, най-бледата му външност. Съзнанието за време го приема за факт, с който трябва да се "съобразяваме", но не отива по-нататък и не се задълбочава в неговата тайна. Когато обаче ни запитат А що е време? почти нищо не можем да кажем: мълчанието е нашият отговор. Тази необичайна и изненадващо понятна философска книга "поглежда" в скритото "зад" мълчанието ни - за Времето, живота, свободата.

5 коментара:

Анонимен каза...

Ако пишем главно " в" , то това ще означава повече уважение към другия , с други думи казано толерантност и признаване правото на всеки да е личност, което с други думи казано е очовечаване на нравите и облагородяване.
Така че този път правилно е решението.Нека всеки път обаче при писане на В да се замисляне с уважение към другите ли го правим или просто за да не си мислят, че не сме грамотни.
Няма такъв човек, който да не е заслужил голямо "в". Знам че горделивците няма да се съглясят и няма да им хареса. Да считаме другия за по- горен от себе си е следвашия етап, така че да се съгласим поне на голямо В без лицемерие!
Мария Василева



Анонимен каза...

Прав си Ангеле, просто директорката ти трябва да осъзнае каква грешка е направила като те е уволнила. Интересно е че или още не може да осъзнае или пък се инати да признае грешката си, което е белег за неинтелигентност.

Анонимен каза...

Не мисля, че г-жа Анастасова ще приеме такъв подход - среща, разговор, намиране на разумен компромис. Всичко до сега говори само за едно "Да водим войни със всички средства!" Случаят "Калин Христов" го доказа - Съдът (на ТРИ инстанции!) го връща на работа, но се харчат пари за обжалване на решения! При Вас има две противоположни решения. Вярно е, че второто от тях (което е във Ваша полза) е от по-високо ниво и от тричленен състав. Едва ли ще бъде отменено при обжалване от ВКС, но това може да се разбере само от един разумен човек. Вие на какво се надявате?

Ангел Грънчаров каза...

На пробуждане на разума и на съвестта се надявам. :-) Стават и такива чудеса, да се надяваме...

Анонимен каза...

Изключено е да почна да пиша "вие" с главна буква. Това е колкото глупаво, толкова и излишно.