Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

понеделник, 18 май 2015 г.

Въпреки численото превъзходство на глупаците следва да се опитваме да надмогваме склонността си да правим глупости



Древен Вавилон. Глинена плочка (вавилонска писменост) - 587 г. пр.н.е.

"Накъдето и да погледнеш, хората са все глупци" - така пише върху глинена плочка, открита сред развалините на Вавилон. Да се съгласим ли днес с това отчаяно заключение?

Истината е, че накъдето и да погледнеш виждаш творения на човешкия ум и ръце. Прекрасното граничи с грозното, доброто върви редом със злото. Пълно е с глупци, но се раждат и гении, а най-много са хората, които искат да живеят мирно, да обичат живота и да му се радват.

Вярно е, че съществуват масови внушения, главно на идеологическа и религиозна основа, които са връщали назад човешкото развитие, но рано или късно разумът надделява, а на днешния етап - колкото по-рано, толкова по-безопасно...

В социалния живот отделната човешка съдба изглежда незначителна на фона на грандиозните промени. Но приносът на всеки отделен човек нараства, когато развитието на обществото се гради върху създадените през дългата общочовешка история и потвърдени от времето морални и духовни богатства.


Абонирайте се! Подкрепете свободната мисъл и свободното слово в България тъкмо когато те са в страшна немилост!  (Забележка: Можете да получавате броевете на в-к ГРАЖДАНИНЪ за 2011 г. ако пишете на имейл angeligdb [@] abv.bg)

3 коментара:

Анонимен каза...

Тази констатация вероятно е направена от извънземен! Къде у човек толкова голямо прозрение?

:-)

Красимир Бачков

Анонимен каза...

:-) Да, щото ний всички се мислим за големи умници, а пък за най-големи умници се мислят тъкмо най-големите глупаци... :-)

Анонимен каза...

Такива като теб, Грънчаров :))))