Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

понеделник, 17 декември 2018 г.

Баба Марийка вече е в приют за временно настаняване на бездомни хора!


Току-що ми звъннаха и ми съобщиха, че баба Марийка от снощи е в приют за настаняване на бездомни хора! Предадоха ми обаче, че тя има голямо притеснение за това какво ще стане с многото улични котки, за които тя се грижеше всеки ден, те се намират по протяжение на ул. "Пещерско шосе", като се почне от ул. Васил Априлов и се стигне до кръстовището при Хирургиите.

Работата е там, че по нейното разбиране уличните котки (противно на това, което си мислим всички ние) не могат да се хранят от отпадъците в контейнерите за боклук, а би следвало да бъдат хранени с котешка храна, с евтини салами и пр. Та си позволявам от нейно име да Ви предам молбата й: ако живеете в този район, направете нещичко и дайте храна на уличните котки, те се намират обикновено около контейнерите за боклук. Щото баба Марийка е много притеснена, че "нейните" котки сега ще я чакат, а тя няма да дойде, няма да ги нахрани и те няма да издържат в студа (има и някои котета, които не са пораснали), сиреч, ще измрат.

Аз също, по нейно настояване, щом се върна в Пловдив, ще отида в нейния район да дам нещичко, според скромните си възможности, на "нейните" котки. Присъствал съм, бил съм с нея когато тя храни котките си, трябва да ви кажа, че нейните котки изключително много я обичат, между нея и котките й съществуват най-силни, направо трогателни сърдечни чувства.

Аз лично смятам, че трябва да изпълним молбата на баба Марийка в името на нейното оцеляване: тя беше готова, горката, заради котките си да си загуби живота - като умре от студ в студените зимни нощи (тя спа толкова време на открито, тя отказва толкова време да влезе в социално учреждение само заради това да може да се грижи за котките си!).

Това исках да ви кажа. А нея най-вероятно са я вкарали снощи в този приют за бездомници без да я питат иска или не иска, т.е. вкарали са я там насила с прокурорско разрешение. Да се надяваме, че това ще е за нейно добро. От приюта ми казаха, че максималния срок, в който тя ще може да живее при тях, е два месеца.



Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров БЪЛГАРСКАТА ДУША И СЪДБА (с подзаглавие Идеи към нашата философия на живота, историята и съвременността), 12.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-375-7, 354 стр. Книгата е новаторски опит за по-цялостно представяне и описание на битуващите в нашето съзнание исторически и "народопсихологични" комплекси, които определят и нашите реакции спрямо съвременните реалности на живота ни. Авторът търси смисъла, който се крие в случващото се с нас самите, изхождайки от предпоставката, че ясното съзнание за това какви сме като индивиди и като нация е основа на така необходимата ни промяна към по-добро. А този е залогът за бъдещия ни просперитет.

19 коментара:

Анонимен каза...

Успокояващо звучи тази новина. Поне не е на студа жената. А за котките й ще се погрижим с храна. Успокойте я, че ще ги храним .

Ani Krivitska-Zaprianova

Анонимен каза...

тази баба реален човек ли е или някаква метафора?

Rosie Zerkova

Ангел Грънчаров каза...

Съвсем реална е. Има в моя блог и доста клипчета, в които тя говори, можете да ги потърсите. Между другото тя е природно интелигентна, вярваща в Бога е и е много добър събеседник... мен, философа, ми е приятно да разговарям с нея, а това все нещо значи... и научавам много неща от нея!

Ангел Грънчаров каза...

Прочее, ако иска някой да се запознае с баба Марийка, може да й направи визита в приюта, на ул. Радко Димитриев, срещу Централни гробища, на нея ще й е приятно някой да я посети в това необичайно за нея място, спрямо което тя има много страхове, а именно, че там обитават разни наркомани, пияници, пройдохи и дори потенциални убийци. Ще можете да й направите едно добро като я посетите и поговорите с нея, та да а отслабне страха. Старите хора в един момент стават като деца, трябва да разбираме и това...

Ангел Грънчаров каза...

щом е реален човек, можем само да се радваме, че най-после ще има подслон и храна, несериозно е да я приравняваме с уличните животинки около контейнерите!

Rosie Zerkova

Анонимен каза...

:-) :-) :-)

Анонимен каза...

ГРАНЧАРОВ ВЕЧЕ НЯМА ДА ИМА ЗА КАКВО ДА ПИШЕ И ЛИЦЕМЕРНО ДА СЕ ПРЕСТРУВА НА ДОБЪР!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!НА ТОЗИ ЧОВЕК ИЗОБЩО НЕ МУ ПУКА ЗА ТАЗИ СМРЪДЛА НЕГО ГО ИНТЕРЕСУВАТ САМО ПОСЕЩЕНИЯТА В СКАПАНИЯ МУ БЛОГ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ТОЙ И ОТ ДЕМОКРАЦИЯТА НЕ СЕ ВЪЛНУВА, А САМО ЛЪЖЕ, ЧЕ ИСКА ДЕМОКРАЦИЯ В УЧИЛИЩАТА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ГРАНЧАРОВ Е КОМУНИСТ И Е ЗАВЪРШИЛ КОМУНИСТИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ В ССССР!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ПОЗОР ЗА ТИЯ ФУРНАДЖИЙСКИ ЛОПАТИ КОИТО СЕ ПРАВЯТ СЕГА НА ДЕМОКРАТИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!НО ТОЙ СИ ПОЛУЧИ ЗАСЛУЖЕНОТО ЗА СВОЯТА НИЗОСТ И ПОВЕЧЕ НИКОГА НЯМА ДА РАБОТИ НЕ САМ В НАШЕТО, НО И В НИТО ЕДНО ДРУГО УЧИЛИЩЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Анонимен каза...

Не са се погрижили властимащите за нея,явно не знаете историята-снощи късно я е срещнал млад мъж,когото тя самата помолила за помощ да стигне до приют(толкова е била премръзнала,че се е вразумила),той и казал,че ще потърси помощ по интернет и друг човек се организирал и я закарал с колата си в приюта снощи по малките часове,което доказва,че хората имат сърца,стига тя самата да е съгласна да й се помогне,а не да отказва,дано не размисли като се постопли,а си изкара зимата на завет!

Анонимен каза...

За какво беше цялото това квичене ? Цялата тази драма и занимаване на цялата общественост, всички институции, като стигнахме до най-логичният изход - да бъде прибрана ?

Забелязвате ли как след хилядите писма, които написахте и хилядите глупости, които изговорихте се стигна пак до този изход - дом за възрастни хора.

Ако бяхте малко по-добър психолог с няколко думи щяхте да я убедите, че трябва да отиде доброволно там, вместо да мръзне на студа. Но вие използвахте цялата тази случка, за да представите и вашия случай, което не е морално правилно.

Сега разбирате ли, че няма никакъв смисъл от вашите словоизлияния, както и давате ли си сметка, че загубихте времето на десетки хора с вашите писаници?

Трябваше да платите на истински психолог, за да поговори с нея и да я прибере на нормално място, вместо да мръзне в студа толкова дни.

Уви, егоцентризма ви и чувството, че сте безгрешен не ви помагат изобщо.



Няма да си напиша името, защото не разговарям с морален човек. Много хора не пишат имената си, защото имат нормален живот, грижат се за семействата си, работят, плащат данъци, за да може хората, като вас да пишат жалби и да губят времето на така или иначе претрупаната ни администрация. Ако си напишат името ще има дела, жалби, доноси до всяка една институция в България, а и не само, няма смисъл да падат на вашето ниво.

Бъдете здрав, защото въпреки всичките глупости, които изговаряте сте човек на първо място!

Анонимен каза...

Господин Грънчаров тези другарка така силно ви мрази че нищо чудно да е самата директорка на тет ленин. :))))) Поздравления за това, което направихте за баба Марийка! Интересно е тази другарка като така добре разбира какво трябва да прави истинския психолог защо сама не дойде и не консултира бабата ами стоеше настрана и се възмущаваше как вие толкова неправилно сте и помагали.

Анонимен каза...

Приятелю, прав си, в името на оцеляването й! Предлагам ти двамата да отидем да занесем нещо на Марийните котета, да направим снимки, след което да се отиде в приюта, да усерим баба Марийка. Мисля че въпроса е на живот и смърт! Да побързаме, обади ми се. Я.М

Анонимен каза...

Госпожо, зная че сте дама, аз съм истински "психолог", уверявам Ви че този тип хора,визирам хора свикнали да бъдат на улицата дълго време, отказват да отидат в приют, дори да умират! Друг път мислете преди да пишете неистини. Проучете дали това е така и се уверете сама. На Вас ви е много лесно от топлия креват да натискате буквичките на последния модел смартфон. Аз съм сигурен че г-н Грънчаров направи изключително много, не само за въпросната госпожа, но и за всички бездомници, защото те всички имат сходни трудности, той даде гласност на тази безгласна група в обществото. Друг е въпроса дали обществото приема тези клетници за свои членове. Бъдете здрава, под топличкия юрган. Я.М

Анонимен каза...

Най-вероятно с насилие са набутали там свободолюбивата жена! Трябва да се провери дали не е заключена - насила задържана за отбиване на номера!

Анонимен каза...

До Злобата с удивителните!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! - визитната картичка на директорката!

Ако Вие направите само една хилядна от доброто, което господин Грънчаров стори за баба Марийка, може Господ да се бъде милостив към Вас и да Ви върне част от разсъдъка...........

Анонимен каза...

Господ здраве да им дава на младите хора, които помогнаха на баба Марийка през нощта и не се погнусиха от силната й миризма и окаяния й вид. Със сигурност са й спасили живота!
Но особена благодарност и признателност заслужава господин Грънчаров, които с безкористния си ангажимент вече втора година не престава да се грижи за баба Марийка!
Дали някой си дава сметка, какво означава това - напук на всички зли и презрителни погледи, по човешки да застане до една миришеща бездомна старица, да я изслуша, да й посъчувства, да й занесе обувки, храна или да призове отново и отново административните органи да намерят решение на нейния проблем.
Да понася обиди и абсурди обвинения от най-долнопробно естество, само защото се опитва да й помогне и да му е все едно за гнусните, ежедневни оплювателства , с които една организирана група се опитва да издевателства в блога му всеки ден -

за това се иска голямо човешко сърце!

Анонимен каза...

Ангел Грънчаров, спрете да спекулиране с името на г-жа Марийка Иванова /баба Марийка, както я наричат всички/! Освен месеци наред да използвате нейното име за какви ли не жалби за ваши лични нужди, друго не направихте за нея! Злоупотребявате с авторитета на много институции, включително и Прокуратура! Снощи по желание на жената сме я приели в Приюта, а не както пишете в пубрикацшята си, с прокурорско постановление! Тя е добре обгрижена и преминала медицински преглед. Колегите са в готовност при нейно желание веднага да й подготвят документите за Дом за стари хора. Ще Ви помоля да спрете със злобните коментари по адрес на институциите, а при желание от Ваша страна и да помогнете да я убедим, че в нейн интерес е да ползва социална услуга. Все пак претендирате, че добре я познавате.

Veselina Boteva

Ангел Грънчаров каза...

Драга госпожо Veselina Boteva, неслучайно явно носите тази велика фамилия, имате нещичко от духа на самия Ботев, та ми се накарахте така хубаво - дори и без да ме познавате. Не мога да разбера как така съм използвал името на баба Марийка за мои "лични нужди", ще Ви бъда благодарен ако ми поясните какво имате предвид и защо така бойко сте се настроила срещу мен, та ме охулвате без да Ви мигне окото. Ще си позволя да Ви помоля да говорите с мен поне малко по-уважително, щото на тази база едва ли ще може да възникне някакъв смислен диалог между нас. Интересно е, че докато аз МЕСЕЦИ НАРЕД "спекулирах", опитвайки се някак да помогна на баба Марийка, Вашата социална институция не направи нещичко "неспекулативно", за да реши проблема на баба Марийка? От Вашия колега Октай Шериф зная, че уважаваната от всички нас и толкова авторитетна Прокуратура е била сезирана официално от социалните служби за баба Марийка, та затова си позволих да намеся нейното Свето име, за което пак ме ругаете. Нека да разговаряме по човешки начин, хич не ми е приятно да ме представяте пред обществото в толкова низък и укорим нравствен облик, не съм Ви упълномощил да ме злепоставяте; да Ви напомня, аз съм учител и то именно по морал, ако искате, мога да Ви помогна в това отношение и да Ви понауча как следва да разговаряте със свободни и отговорни граждани и личности, държащи на достойнството си като мен.

Хубав ден Ви желая! Съвсем скоро ще разговаряме с Вас очи в очи, но смисъл да се разговаря има стига да сте усвоила нравствения урок, който си позволявам сега да Ви изнеса. Някой Ви е излъгал, че с гражданите имате правото да разговаряте в такъв арогантен стил, а Вие сте проявила наивността да му повярвате. С мен специално така не може да се разговаря, тъй че се налага да си коригирате подхода. Бъдете здрава!

Анонимен каза...

Не се кахърете, грънчаров. Никой не може да ви "представи пред обществото" в различен облик от този, който сам си създадохте в последните години. Всички които знаят за вас, знаят що представлявате.

Ангел Грънчаров каза...

И кой е този мой образ, другарко, който "всички" (без мен!) знаят? Вий правихте ли анкета, питахте ли тия "всички", та говорите от тяхно име? (Или своята емоция възвеждате до "всеобщ образ"?!)

Бихте ли се опитала да ме обрисувате, та да видим дали не празнословите както обикновено?