Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

четвъртък, 23 май 2019 г.

Коя нация е духовно мъртва?


Духовно мъртвата нация почита мъртвите свои духовни водачи - и е напълно безразлична към живите такива...


Нещо повече, духовно мъртвите нации се отличават по това, че измъчват, тормозят, тероризират, тъпчат и дори направо убиват своите живи духовни наставници...

Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров Преследване на времето: Изкуството на свободата, . изд. A & G, 2003 г., разм. 21,5 / 14,5 см, мека подвързия, ISBN 954-8945-88-6, 280 стр, 8.00 лв... Книгата говори за "нещо", което е близко на всеки един от нас: времето. Тя се опитва да ни насочи към чисто човешкото в него, към неговата ценност за човека. Това, че времето не ни е чуждо и ни изглежда "добре познато", съвсем не означава, че го разбираме. Нашето предварително познание за времето не навлиза в неговите дълбини, а само докосва повърхността, най-бледата му външност. Съзнанието за време го приема за факт, с който трябва да се "съобразяваме", но не отива по-нататък и не се задълбочава в неговата тайна. Когато обаче ни запитат А що е време? почти нищо не можем да кажем: мълчанието е нашият отговор. Тази необичайна и изненадващо понятна философска книга "поглежда" в скритото "зад" мълчанието ни - за времето, живота, свободата.

12 коментара:

Анонимен каза...

Кои са тези живи духовни водачи ? Повечето за които се сещам са 'мъртви'.

Ангел Грънчаров каза...

Аз съм такъв един жив (все още) духовен водач. Като ме убиете и аз вече няма да съм повече жив...

Анонимен каза...

Дефиницията на водач е да е избран доброволно . Вие се опитвате са се наложите и с това отблъсквате всички .

Ангел Грънчаров каза...

Кой е избрал, кой е назначил "доброволно" духовния водач, другарко? Партията ли? :-)

Какво значи да се опитвам да се "наложа принудително", другарко? Как така? Помислете малко като говорите или пишете...

Анонимен каза...

Означава че сам си избирам доброволно духовния водач. Вие който сте имали толкова ученици знаете добре , че никой от тях не ви е избрал доброволно. Момента когато имаха избор да застанат до бившия си учител на улицата един не се намери да го стори. Може ли да си духовен водач на хора които когато вече не са принудени от системата да те слушат избират да избягат далеч от теб?

Анонимен каза...

Докога ще чакаме, а не издигнем паметник на апостола на просветата г-н Грънчаров?! Ето, за учителя Тео направиха филм, а ние дремем. С какво Тео е заслужил тая чест, като имаме предвид колко книги е написал философа Грънчаров?! И те все ще се четат!!! Трябва ли да чакаме да умре един велик философ и чак тогава да го признаем?
Тео не може да му стъпи на малкия пръст, но мутроландия спи зимен сън! Да подкрепим двамата велики блогъри Ники Димов и Ангел Грънчаров!

Ангел Грънчаров каза...

До мъдрата другарка, написала ето това:

Означава че сам си избирам доброволно духовния водач. Вие който сте имали толкова ученици знаете добре , че никой от тях не ви е избрал доброволно. Момента когато имаха избор да застанат до бившия си учител на улицата един не се намери да го стори. Може ли да си духовен водач на хора които когато вече не са принудени от системата да те слушат избират да избягат далеч от теб?

Другарко, човек и родителите си не избира, нали така? Раждайки се в дадена страна ние и страната си не избираме, нали така излиза? А от друга страна, другарко, не е истина, че учениците ми не са ме подкрепили. Върнете се назад в блога си да видите как в първите дни на протеста ми моите ученици ме подкрепиха масово. Понеже сте много злобна сте пропуснала да забележите този факт.

Анонимен каза...

Имате впредвид непълнолетните деца спиращи се до входа на училището да видят странния си бивш учител. Кое от доброволен избор не разбрахте. 99.8 % от бившите ви ученици са завършили и са способни на избор. Никой от тях не каза една добра дума за вас , което е доста тъжно но и ужасно показателно. И на тях ли сте им духовен водач? Нещо са се объркали май защото не ви следват.

Анонимен каза...

И друго ми е любопитно чисто психологически. Написвате книга - не се търси. Написвате втора подобна-пак същото . Трета, четвърта..... Не се ли замисляте понякога да смените стила и подхода ? Чисто като автор ми отговорете.

Ангел Грънчаров каза...

Другарко, аз Ви казах, че злобата освен че Ви заслепява, Ви тласка към изказване на твърде глупави съждения, заради които се излагате непрекъснато. Ето сега например за книгите ми дърдорите врели-некипели. Понеже от злоба приемате желаното за действително, затова няма нищо вярно в това, което казвате. Ще дам пример: първата ми книга беше издадена през 1997 г. от авторитетното издателство ЛИК в голям за времето си тираж, който се продаде като топъл хляб. Това наложи да подготвим второ издание, то пак се издаде в голям тираж за няколко седмици. Следващите ми книги бяха издадени от авторитетното издателство ИЗТОК-ЗАПАД и се продаваха добре до стагнацията на книжния пазар. Такива работи, другарко. Не е нужно да страдате толкова за книгите ми. Напишете най-накрая своя за да намалите малко завистливата си злоба...

Анонимен каза...

Е нали точно за това ви попитах, не сте вие единствения чиито книги не се продават.

Ангел Грънчаров каза...

Щом това Ви спасява от душевни мъки, дърдорете си врели-некипели. Това заявление,че "никой" ученик не ме бил подкрепил и не казал добра дума за мен явно Ви действа успокояващо, само дето не е истина. Много мои ученици ме подкрепят, някои бяха и мои свидетели в съда. Подкрепи ме и предишният директор, Бог да го прости! И какъв тогава, другарко, е смисълът от злословенето Ви?!