Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

петък, 13 март 2009 г.

Липсата на осъзнати ценности не прави човека автоматично убиец

За нормалния разсъдък всяко подобно престъпление е непонятно, но е факт, че такива неща за съжаление са се случвали, случват се и ще се случват навсякъде по света. Интуитивното обяснение с „разпада на ценностите” изглежда примамливо, но не е ясно дали отговаря на истината.

За целта би трябвало да се покаже емпирично тенденция на увеличаване на престъпността, да се установи емпирично „разпадът на ценностите” (не съвсем проста работа) и двете явления да се корелират статистически. Но дори тогава не можем да бъдем сигурни, че такава връзка има.

Между впрочем липсата на осъзнати ценности не прави човека автоматично убиец. За това наистина се изисква особена нагласа, която често граничи с или преминава в психопатология. Повечето хора имат вградени еволюционни механизми, които възпрепятстват убийството на себеподобните. Доказано е, че дори в условията на война на фронта не е лесно да стреляш във „врага”. Филмите в това отношение не винаги вярно отразяват действителността.

Освен това искам да попитам: кога започва въобще този „разпадът на ценностите” в България? 1957? 1988? 1989? 1996? 2001? 2005? 1885? 1918? 1944? Факт е например, че комунистическата държава беше държава на ТОТАЛНОТО ДЪРЖАВНО ОРГАНИЗИРАНО НАСИЛИЕ и ЛИПСАТА НА КАКВИТО И ДА БИЛО ЦЕННОСТИ или по-точно държава на ценностите на концлагерите, на извънсъдебните убийства поне в първите години след 1944 г., на ценностите на ДС, на доносничеството, подслушването, проследяването.

Комунистическият режим в България е пряко отговорен за смъртта на около 30 000 души!

Интересува ме също така дали американските и германските журналисти, анализатори и „морализатори” след последните ужасни пресъпления започват да морализаторстват по любимия на българите начин: „Озверяваме ли?”, „Разпада ли се нашата ценностна система?”?

Във всеки случай България никога не е била общество на насилието. Има страни с традиционно далеч по-голяма престъпност. Най-великата демокрация на света, при това с най-силно влияние на религиозните ценности - САЩ, същевременно е и една от страните с най-висока престъпност и страната с най-много затворници на света. Факт. В САЩ има към 2,4 милиона затворници, повече дори от Китай (макар че за Китай е трудно да се получи достоверна статистика)! Ако в България имахме същото съотношение, би трябвало да има над 50 000 затворници. В действителност, доколкото знам, те са 5 пъти по-малко.

Друг отрицателен пример на общество с традиционно голямо насилие е Русия. Там има около 1 милион затворници. А Германия е страната с най-голям брой престъпления на глава от населението в Европа. (Да, да, знам проблемите с полицейската статистика в България, но въпреки това.)

Проблемът на България не е толкова т.нар. „битова”, а организираната престъпност, пряко следствие и продължение на комунистическата държава. Аз обаче съм убеден, че в страна като България с под 8 милиона население, където всеки познава всеки и всички знаят всико за всички, е смешно да се говори за мафия. Едно решителна изпълнителна и съдебна власт би могла за броени седмици да се разправи с мафията в България. Но трябват решителност, мъжество и воля.

(Автор: Анонимен)

ОЧАКВАЙТЕ НОВАТА МИ КНИГА, която ще изглежда така:

ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА [виж още >>>]

Няма коментари: