Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

сряда, 16 февруари 2011 г.

Има един презрян човешки тип, който за пари е готов майка си да продаде, та родината ли?!

Вчера почнах да сондирам мнението на моите ученици относно провеждането на една гражданска акция на 19 февруари с искане паметника на "Альоша" да бъде превърнат в паметник на Васил Левски. Ето какви са ми впечатленията за тяхната реакция.

Общо взето като чуят казуса, по който искам мнението им, огромната част от тях казват че са съгласни, че това трябвало да стане. И се обосновават по най-различни начини. Примерно когато сега се качвали горе на високото, го правели не за да отдадат почит на "Альоша", за който изобщо не си давали сметка кой и какъв е, ами просто за да видят града от високо. И добавят: ако обаче там е паметник на Левски, ще се гордеем, че се се изкачили до него. Изобщо не се били замисляли върху това, че "Альоша" е паметник на "признателните българи" пред своя окупатор, който им е отнел свободата поне за 50 години; "Альоша" със автомата и сега продължава да стои, обърнат на североизток, гледайки в посока на своята империя, демонстирайки да се знае кой е господаря тук и чия воля тук се слуша.

Позамислят се младите, обаче когато им кажа, че на 19 февруари, в деня, в който Левски е обесен, е подходящ момент да се демонстрира с искане подвигът и паметта на Левски да бъдат увековечени подобаващо в Пловдив, първата им спонтанна реакция е типично българска:

- Амче и да протестираме, кой ли пък ще ни послуша?! Абе нищо няма да стане! Няма смисъл, никой няма да ни чуе. Защо да се хабим?!

И в този дух. Явно ги мързи да станат и да дойдат в съботния ден, знам ли какво? Има нещо, но според мен най-коварният фактор е разпространената така подличка психология да се чака други нещо да правят, но ти самият и пръста си да не щеш да мръднеш. И понеже всеки чака другите да идат на протеста, затова на нашите протести идат напоследък шепа хора. Дори и за Левски не щат да си мръднат пръста, ала на думи всички уж много го уважават; но на дело не, не го уважават. Понеже им се спи в съботния ден, явно никой от младите, с които говорих вчера, няма да дойде на протеста. Днес ще продължа да дискутирам въпроса с други ученици. Понеже ми се иска да проведа едно практическо занятие по гражданско образование покрай този любопитен нравствен и психологически казус.

Впрочем, ето какво ми е писал един млад човек във Фейсбук по повод на предложението:

Здравейте, господин Грънчаров, тъй като съм от Пловдив мисля, че това една прекрасна идея. Даже ако това бъде направено ще бъде уникално. Достатъчно сме се покланяли на Русия, все едно нямаме собствени герои, които заслужават да имат паметници на върховете. Нека издигнем нашите герои в нашата страна БЪЛГАРИЯ и нека всеки да знае, че това е България, а не Русия.

Да вземем за пример паметника на Христо Ботев в Калофер; нека де се направи такъв и в Пловдив, само че на Левски. Това поклонничество към Русия е присъщо само за комунизма, през тези времена тя е представяна като всемогъща. Но и България заслужава това, за това нека да кажем да на промените.

Не мога да ви опиша колко се радвам, че има хора като господин Грънчаров защото той казва цялата истина и обсъжда това със хората.


Този млад човек се казва Ilhan Idriz. И той не казва дали ще дойде на протеста, много е вероятно да дойде, но може да го спъва това, че е турчин, не знам. А е чудесно да дойде. И виждате как хубаво го е написал за това, че трябва да тачим собствените си герои, а не да се покланяме на чуждите войници, на войниците на страна, която ни е окупирала и се е погаврила така грозно със свободата ни, натрапвайки ни толкова варварския комунизъм. Заради който продължаваме да се сме все още така бедни, унизени, без достойнство, т.е. продължаваме да сме роби на една люжлива и фалшива митология за "братята-освободители", която ни я натрапват не без помощта на много пари, с които Русия подкупва своите мекерета из нашите простори. А такива У Нашенско с лопата да ги ринеш.

Защото има един презрян човешки тип, който за пари е готов майка си да продаде, та родината ли?!

Прочее, да не забравя: на 19 февруари, до бюстчето-паметник на Левски в подножието на хълма, на върха на който се кипри паметника на съветския окупатор "Альоша", в 11 часа, ще се проведе протест с искане Левски да бъде почетен, като бъде преместен най-горе. Елате ако сте българи на този протест! Ако сте комуноиди-"альошовци" или почитатели на "Альоша", стойте си по домовете и се чешете там, където намерите за угодно!

19 коментара:

Анонимен каза...

Stoyan Dermendjiev

Пловдивчани да не чакат, ами да си основът една инициатива "ЗА" демонтиране на техния "освободител" альоша, всички ще ги подкрепим :))

Русия не може, и няма право да взима отношение за митологизираните съветски паметници издигнати от комунисти и съветски тирани на българска суверенна територии.

При нас не е паднал нито един червеноармеец в освободителна битка на българска територия - както и ние не можем да държим сметка за паметниците на руска територия.

Всяка цивилизована страна свободна от сталинския гнет си решава сама за себе си за съдбата на червеноармейските паметници.

Анонимен каза...

Глупаво е да се иска преправяне на паметника.Умни хора сте, потърсете инфо, къде и кога са правили подобни неща.

Анонимен каза...

Г-н Грънчаров, само да вметна във връзка с целесъобразната хуманна гражданска инициатива на пловдивчани - не съм от Пловдив и незнам точно контекста (кой от двата кога е построен) единия и другия паметник - но това което на пръв поглед негативно ме възмути, е факта, че паметника на българския апостол В.Левски - освен че е далеч по миниатюрен от альошата, е изграден в подножието, тоест в краката на окупатора и тиранина альоша!! От тази гледна точка нека всеки сам да прави анализ и сравнения, какво символизира единия и другия паметник!

Stoyan

Анонимен каза...

Ludmila Mihailova:

‎"...една гражданска акция на 19 февруари с искане паметника на "Альоша" да бъде превърнат в паметник на Васил Левски"

Анонимен каза...

Stoyan Dermendjiev:

Одобрявам чудесната ви идея г-н Грънчаров! Постепенно инициативата на пловдивчани като набере съмишленици (може и чрез фейсбук), а може-би ще възникнат и други сродни идеи, и полека да се стигне до консенсус и действия.

Вместо митологизиран момумент на червеноармейски ботуш поробител - същия постамент да бъде преобразуван и заменен с обединителния символ на апостола на свободата Левски - олицетворяващ свободата и независимостта на България!

Анонимен каза...

Nikolina Panova:

не мисля че трябва да се демонтира паметника на Альоша - защо да се руши нещо направено можеби с мн труд не е ли по добре да се намери подходящо място в нашият красив град за паметник и на левски - Защо да се руши защо

Анонимен каза...

Димитър Тонев:

Елементарно - това, което не е съзидателно, трябва да се разруши .

Анонимен каза...

Stoyan Dermendjiev:

Никой не говори да се руши, а обратното да се изгради - като се преобразува и върху същия постамент съгради чудесен обединителен паметник на българския апостол!

Ами защото в демократичните страни не е допустимо да се извисяват мегаломански фалшиви монументи, разединяващи нацията - несъхраняващи в себе си никакво културно или историческо наследство, а обратното - смазването на българската държавност, азиатското варварско нашествие, безчинствата на ЧА окупаторка над българския народ, безаконията и комунистическия терор.

Предполагам че червената армия не е давала никакви жертви в несъстояли се "освободителни" боеве на пловдивска (както и в останалата българска) територия през ВСВ - пловдивчани би трябвало да знаят историята си също :)

Комунистите издигайки митологизирани "памет"ници на българска територия, с това ознаменуват поклонничеството си към сталиновия тоталитарен режим, и благодарността към неговата червеноармейска армия окупаторка.

Анонимен каза...

Тодор Пеев:

Николина, мил довод. По Вашата логика нематериалните неща като чувствата на българите не са важни?

Nikolina Panova:

уважавам мнението на всички но не забравяите че благодарение на русия ние сме свободни и не носим шалвари и фереджета иииииииии не че няма значение чуствата напротив но...... това е наша история защо да не се запази за децата ни

Анонимен каза...

Pavel Sotirov:

Свободни сме въпреки Русия, не благодарение на тях.

Анонимен каза...

Stoyan Dermendjiev:

Nikolina Panova, хайде първо преди да говорим, да почетем малко българска (некомунистическа) история, да направим първо разлика между що е Русия освободителка - и що е ЧА - червена армия окупаторка, или "освбодителка" както ни натрапваха 45 г. в главите комунистите?! Може и чрез безкрайното море на интернет (напр. гугъл) да се почерпи томове обективна помощна информация, като се зададът ключови думи :)

Аз не мисля че тука става въпрос за демонтиране на руски памет-ник, на онази значима за нас Русия освободителка от турско робство - а за един идеологизиран комунистически паметник на червеноармейски тиранин издигнат в чест и възхвала на един човеконенавистен сталино-ленински насилствен режим през епохата на БКП и СССР - на едно още по-мрачно комунистическо управление - което до своя икономически и идеологически залез поглъща със себе си милиони невинни човешки жертви.

Анонимен каза...

Nikolina Panova:

повтарям се - уважавам мнението на всички въпреки че някои искат да налагат своето - безмислено е да се спори когато няма уважение- пък историят аз мн добре я знам но вие искате да я затрието и поколенията след нас да не я знаят пожелавам успех в делото ви на разруха

Анонимен каза...

Pavel Sotirov:

Паметника срещу Парламента, на Царя Освободител е изчерпателен по въпроса. Альошата и ония със размаханите шпагини са нонсенс.

Анонимен каза...

Kd Nikolov:

‎@ Nikolina Panova, Непонятно ми е как свързвате паметника на съветския окупатор със освобождението ни от турците ????
А за освобождението ни и след това, прочетете писаното от големите български творци от онези времена за ролята на Русия - там се казва всичко. И не се оставяйте да ви манипулира измамната пропаганда на руската пета колона у нас.

Анонимен каза...

Stoyan Dermendjiev:

Г-н Грънчаров, само да вметна във връзка с целесъобразната хуманна гражданска инициатива на пловдивчани - не съм от Пловдив и незнам точно контекста (кой от двата кога е построен) единия и другия паметник - но това което на пръв поглед негативно ме възмути, е факта, че паметника на българския апостол В.Левски - освен че е далеч по миниатюрен от альошата, е изграден в подножието, тоест в краката на окупатора и тиранина альоша!!

От тази гледна точка нека всеки сам да прави анализ и сравнения, какво символизира единия и другия паметник!

Unknown каза...

Стоян Дерменджиев освен бутането на паметници, от друго интересува ли се?

Анонимен каза...

Вие ако нямате уважение поне срама няма те ли? Левски това ли заслужава - да се преправя друг паметник в негова чест? Позорно и унизително за паметта на Апостола. Всъщност вие не мислите за него...

Анонимен каза...

Не пипайте паметника на Альоша.Нека да се построи друг,по голям на Васил Левски,но не събаряйте направеното.Никъде другаде по света не си събарят паметниците,само нас ни е обладала някаква мания по това.Знам че Русия е окупатор,но въпреки това паметникът е историческо наследство.Като съборихме мавзолея какво,станахме за смях на целия свят.Не можеше ли тази сграда да се използва за нещо друго.Сега и с тези паметници,направете друг по голям,но този го оставете,стига с това събаряне.

Анонимен каза...

О, всички знаем какво стана на местото на мавзолея -...паркинг!Болният мозък руши и облича това в "приемливи" мотиви.