Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

понеделник, 3 юни 2013 г.

Измир и Истанбул: браво, Турция, браво, турски демократи!





Вдъхновяващ пример ни давате как трябва да се борим за свободата си!

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров СТРАСТИТЕ И БЕСОВЕТЕ БЪЛГАРСКИ (с подзаглавие Кратка психологическа история на съвременна България), изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2008 г., 320 стр. Хронология и феноменология на случилото се след 1989 година, както и вникване във факторите, които определят нашата национална съдба. Книга за нашите лутания по пътищата на свободата, за раждането и пътя на младата българска демокрация, за това какви сме ние, съвременните българи, книга за пропилените ни шансове и за покрусените ни надежди.

Но това е една въпреки всичко оптимистична книга, която ни казва, че от нас, гражданите, зависи всичко: ако сме мизерни духом, няма как и да не живеем в бедност. От нашите ценности зависи съществуването, живота ни. Духовната безпътица поражда историческите, пък и сегашните ни нещастия. А растежът на нашите сили - и като индивиди, и като нация - тръгва от освобождаването на съзнанията ни от ония коварни скрупули и дефекти, заради които толкова сме си патили - и за които сме платили тежка цена.

3 коментара:

Анонимен каза...

Събитията в Турция трябва да се наблюдават и анализират много внимателно, защото съвсем не е изключено да имат сложен геополитически контекст. В съвременния комплексен и преплетен свят политическите процеси рядко са еднозначни. Сред светските, кемалистки кръгове в Турция несъмнено има недоволство от неоосманската политика на Ердоган, но не изключено то да се инструментализира от вътрешни и най-вече външни сили. Както знаем, Турция и Иран са съперници за лидерство в ислямския свят и в момента техните интереси се сблъскват мощно в Сирия. Русия, която иначе в последните години силно се сближила със своя стар геополитически противник Турция, също има големи интереси в Сирия – и т.н.

Така че турски демократи, свобода и т.н. – много хубаво, но е възможно тук да се намесват всевъзможни сили, интереси и влияния.

Колкото до българите – те нямат нужда от назидателни поучавания, защото именно те бяха източноевропейците, които стояха най-дълго на улицата след 1989. Разбира се, нещата и тук не са съвсем еднозначни. Така например стачката 1990, довела до оставката на Луканов и правителството на Попов, беше желана и направлявана от БСП. Прочутите протести 1996-97 (Виденовата зима) бяха донякъде дирижирани и използвани от Москва, за да се отърве от Виденов. Протестите, довели до оставката на правителството на ГЕРБ 2013 пък особено във своята втора част също бяха инспирирани от контролирани от промосковската олигархия и т.н. Във всеки един от тези случаи е налице недоволство, но умело то се канализира и използва.

А Октомврийската революция никога нямаше да успее без пряка германска (въоруъена) помощ. Американската война за независимост пък щеше да е обречена без френска помощ и САЩ може би до днес щяха да са си колония на Англия и т.н.

Анонимен каза...

"Така например стачката 1990, довела до оставката на Луканов и правителството на Попов, беше желана и направлявана от БСП. Прочутите протести 1996-97 (Виденовата зима) бяха донякъде дирижирани и използвани от Москва, за да се отърве от Виденов. Протестите, довели до оставката
на правителството на ГЕРБ 2013 пък особено във своята втора част също бяха инспирирани от контролирани от промосковската олигархия и т.н. Във всеки един от тези случаи е налице недоволство, но умело то се канализира и използва."
Не съм съгласен с цитираните твърдения от г-н Хлопаща дъска, защото ми се виждат, ми се чуват, а най ми се и усещат с онова нещо гдето ми се
намира на върха, на носа (за да не напиша: на носово връо, щото тогаз за господина, със сигурност ще съм му Румен Бърцов, нали -:)), че са негови
т.н. от мен: Владимир Петков-Трашов - силни изхлопвания.А те са и не предполагаемо, а съвсем истинно, по мнението ми - и силно зловредни!
И с неистинността си, защото са доказуеми само от най..най-вътрешни хора и с целенасочената си манипулативност.

04.06.2013г.

Анонимен каза...

Не виждам защо истината трябва да е нещо зловредно, защото само ако знаем истинските намерения и действията на противника, можем да противодействаме ефикасно.

Вярно, не бива да изпадаме в параноя и навсякъде да привиждаме сценарии, манипулации и дългата ръка на Москва, но от друга страна бихме били наивни да смятаме, че Русия се е отказала от доктрината „Брежнев” за ограничения суверенитет на източноевропейските страни. В действителност тя продължава мощно да се намесва в бившите си сателити.

Иначе България е една от малкото източноевропейски страни, в които имаше и нарушаване на сценария, така например на 14 декември 1989. Неслучайно Младенов тогава изтърва репликата за танковете. От това се вижда как биха реагирали комунистите, ако властта им е НАИСТИНА застрашена – не биха с поколебали да прибегнат до военни репресии.