Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

неделя, 8 декември 2013 г.

Помагам да излезе още една книга за Долна Баня, за нейното минало и настояще

Тия дни - събота и неделя - съм посветил на работа по предпечата на книгата на краеведа Г.Гаджанов за Долна баня, моят роден град. Тя е в обем 460 страници, има много снимки, предпечататът й е труден, особено като се вземе предвид, че авторът е писал на компютър, обаче с навиците си за писане на... пишеща машина (т.е. си е правил някои работи както си е свикнал на машинката, които сега трябва да поправям и да преписвам даже, което ми губи много време!). Примерно, тоя човек не признава автоматичният отстъп в началото на нов ред, а си го прави на ръка, сам си пренася с тирета когато му скимне, прави какви ли не разредки и пр. С една дума кара не по американската компютърна система, а по... съветската система! :-) Абе, накратко казано, скъса ми нервите тоя човек с тертипа си да пише, ама карай, ще го преживея някак...

Авторът е пенсионер, над 80 години, човек с леви, направо комунистически убеждения, с доста носталгично настроение, което допълнително ме обременява, на места и дразни, но какво да правя, обещах да му помогна книгата му да излезе, да бъде отпечатана. Правя всичко това ей-така, от патриотични подбуди. Човекът няма финансиране от никого, ще задели от пенсията си малко пари, та да излязат 20-тина бройки, с които после ще обикаля разни местни величия и бизнесмени (с червен генезис, разбира се), та дано някой отпусне някоя пара за излизането на книгата в по-голям, в приличен тираж. Аз, тъй да се рече, съм редакторът, който също така осигурява и печатница, и всичко.

Някои текстове в тази книга са полезни, особено тия за миналото, има добър текст за Долна Баня и поетите Димчо Дебелянов и Николай Лилиев, които често са идвали в Долна Баня да се радват на красотите й, а пък Лилиев даже и живял и работил в нашето село.

Та ето, помагам на тоя възрастен човек да види своята книга, т.е. книгата му да види бял свят. Правя всичко това на съвсем чиста, идеалистична, човешка основа, също и, тъй да се рече, от известни патриотични подбуди.

Да се има предвид от тия, които ме смятат за много зъл, лош и не знам си какъв още човек! Моля също така тия мои "заслуги" за излизането на една общо взето комунистическо-носталгична книга да се вземат предвид когато комунистите установят пълна своя диктатура в Отечеството ни - и когато концлагерите у нас отново приветливо задимят! Не ща народна пенсия, но поне ми се ще да се се спася от съвсем справедливото ми убивание - за други мои заслуги! :-)

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров БЪЛГАРСКАТА ДУША И СЪДБА (с подзаглавие Идеи към нашата философия на живота, историята и съвременността), , 12.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-375-7, 354 стр. Книгата е новаторски опит за по-цялостно представяне и описание на битуващите в нашето съзнание исторически и "народопсихологични" комплекси, които определят и нашите реакции спрямо съвременните реалности на живота ни. Авторът търси смисъла, който се крие в случващото се с нас самите, изхождайки от предпоставката, че ясното съзнание за това какви сме като индивиди и като нация е основа на така необходимата ни промяна към по-добро. А този е залогът за бъдещия ни просперитет.

Няма коментари: