Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

понеделник, 21 април 2014 г.

Айнщайн не е атеист, нито материалист, а религиозен и духовен човек




Айнщайн описва неспособността на човешкия ум да разбере същността на Бога чрез следното сравнение: "Ние хората сме в позицията на едно малко дете, което влиза в огромна библиотека, пълна с книги, написани на множество различни езици. Детето осъзнава, че някой трябва да е написал тези книги. Но то не знае как. То не разбира езиците, на които те са написани. Детето смътно се досеща, че има някакъв тайнствен ред, според който са подредени книгите, но то не знае какъв е този ред. Според мен точно такова е отношението дори на най-интелигентното човешко същество спрямо Бога. Ние виждаме, че Вселената е чудесно подредена и че се подчинява на някакви закони, но само смътно разбираме тези закони. Нашите ограничени умове не могат да схванат тайнствената Сила, която движи космическите съзвездия." (ОЩЕ >>>)

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров БЪЛГАРСКАТА ДУША И СЪДБА (с подзаглавие Идеи към нашата философия на живота, историята и съвременността), , 12.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-375-7, 354 стр. Книгата е новаторски опит за по-цялостно представяне и описание на битуващите в нашето съзнание исторически и "народопсихологични" комплекси, които определят и нашите реакции спрямо съвременните реалности на живота ни. Авторът търси смисъла, който се крие в случващото се с нас самите, изхождайки от предпоставката, че ясното съзнание за това какви сме като индивиди и като нация е основа на така необходимата ни промяна към по-добро. А този е залогът за бъдещия ни просперитет.

7 коментара:

Анонимен каза...

г-н Грънчаров, проблема на всички вярващи е, че не се съмняват в писанията в библията но се усъмняват във всяка наука, която отрича бог, креационизма и религията.

Всъщност ТОВА е фанатизъм. Вижте описанието на термина ако не вярвате.

Стоил Василев Бързаков

Анонимен каза...

"Фанатизъм се нарича светоглед, който приема, че определени идеи са единствените верни, и придава негативен аспект на всичко различно от тях. Целта му обикновено е налагане на „верните“ и отстраняване на "неверните" идеи, като често се смятат за позволени всякакви, или много широки средства."

Стоил Василев Бързаков

Анонимен каза...

да, това е и крахът на айнщайн в късните му работи, понеже религиозната философия не му е позволила да възприеме "принципа на неопределеността"; иначе с религиозните не може да се води спор, понеже "нищо ново под слънцето" и техният бог е създал и науката

иван сухиванов

Анонимен каза...

"Рече безумец в сърцето си:
"-Няма Бог!"

Nikolay Goussev

Анонимен каза...

"Колкото по-дълбоко човек прониква в тайните на природата, толкова по-голяма става неговата почит към Бога."

Stela Bankova

Анонимен каза...

Цитирате ми Библията, за да ми докажете истинността на самата Библия, Goussev?
Твърде интелигентно! Машаллах!

Анонимен каза...

Айнщайн е една определено надценена фигура, която има пагубно влияние върху развитието на физиката през 20-ти век. ТО е най-голямата мистификация на 20-ти век и все повече физици, макар че не го изричат гласно, са обзети от дълбоки съмнения за нейната истинност и състоятелност. Прочетете например тази статия от руския физик Олег Акимов:

http://sceptic-ratio.narod.ru/fi/fenomen-1.htm

Иначе Айнщайн е имал някаква вяра в един небиблейски, трансцендентен Бог. Физици и космолози нерядко изтъкват хармонията и красотата на мирозданието като аргумент за своята вяра, но подобни твърдения се чуват по-рядко от бактериолози или епидемиолози например, защото каква „красота” и „хармония” има например в холерата или чумата?

Има обаче и известни – не бих казал „големи”, защото техните теории въпреки нобеловата награда също са несъстоятелни – физици като Стивън Уайнберг и Виталий Гинзбург, които са атеисти.