Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

сряда, 26 август 2015 г.

Ние сме станали безсмислени щом ни се струва, че битието е безсмислено



Gery Nikolova се почувства... "размисленичко" и написа на страницата си във Фейсбук:

Всичко е суета и гонене на вятър... така разправя Еклесиаст... Но как се справя всеки човек с безсмислието на битието? Всеки по различен начин... всеки опитва... не всеки успява... но някои успяват да живеят смислен живот, дори и да са получили много малко "начален капитал"... Искам да кажа, че сами осмисляме живота си и е изкуство да се научиш да бъдеш ЩАСТЛИВ там, където си... а когато си щастлив - усмихваш и другите и... "магията" става, света става по-добро място, въпреки че... "Всичко е суета и гонене на вятър..." :-)

Наложи се на тия думи да отвърна ето как:

Чудесно, но една малка забележка все пак да отправя, изразът "безсмислието на битието" предизвиква възражение: самото битие няма как да бъде "безсмислено". Битие е равно на истина, как тогава тъкмо истината да е безсмислена? Думата битие явно не се разбира. По-скоро бих си позволил да кажа, че безсмислие е обхванало оня, който дръзва да говори за "безсмислието на битието". :-) За това свидетелстват такива думи.

Ние сме станали безсмислени щом ни се струва, че битието е безсмислено. Съществуването ни може да е безсмислено или абсурдно, но битието - никога...

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров Преследване на времето: Изкуството на свободата, . изд A & G, 2003 г., разм. 21,5 / 14,5 см, мека подвързия, ISBN 954-8945-88-6, 280 стр, 8.00 лв... Книгата говори за "нещо", което е близко на всеки един от нас: времето. Тя се опитва да ни насочи към чисто човешкото в него, към неговата ценност за човека. Това, че времето не ни е чуждо и ни изглежда "добре познато", съвсем не означава, че го разбираме. Нашето предварително познание за времето не навлиза в неговите дълбини, а само докосва повърхността, най-бледата му външност. Съзнанието за време го приема за факт, с който трябва да се "съобразяваме", но не отива по-нататък и не се задълбочава в неговата тайна. Когато обаче ни запитат А що е време? почти нищо не можем да кажем: мълчанието е нашият отговор. Тази необичайна и изненадващо понятна философска книга "поглежда" в скритото "зад" мълчанието ни - за Времето, живота, свободата.

2 коментара:

Анонимен каза...

Човек сам придава смисъл на живота си. Не съществува житейски смисъл, спуснат "отгоре". Всеки сам избира какъв да е смисълът на живота му. :)

Анонимен каза...

Битието е обективност,независеща от отражението и в човешкото съзнание. А смисъл и безсмислие са категории,свързани само с човешкото съзнание. "Безсмислие на битието" наистина е езиково недоразумение. Прав сте.

Violet Velev