Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

вторник, 17 декември 2019 г.

Каква Конституция ни е нужна?

 
Привет,

След като на последното интервю в предаването "Лице в лице", Радев размаза фасона на премиерино Боко и то спокойно, аргументирано и без личностни нападки, нещо с което последния не може да се похвали, се видя и нещо важно в това интервю, освен, че мутрата Боко се хвали, че е подобрил параметри, които сам е влошил в предни свои мандати и още не е стиганал нивата отпреди 2009 г. 

Прокраданаха се идеи за конституционни промени, нещо което досега не бяхме чували от никой властимащ, нищо, че част от нас това го повтаряме най-малко от 2012г. насам (поне аз), още откакто бяха първите протести срещу мутрата Боко. Радев спомена за идея, свързана с индивидуална жалба до конституционния съд, което всъщност е доста полезна идея.


Мисля, че е добре да "отпочнете" дискусия в телевизията какви конституционни кръпки са необходими или какво трябва да е залегнало в изцяло нова конституция, подходяща за нашите БГ условия. Аз имам някои идеи, които ги повтарям и завтарям още от 2011г. насам, но тези идеи няма да бъдат нищо, ако държавното устройство не се оптимизира по начина, който наричам "Адаптивна държава" или иначе казано как да имплементираме Теорията за Адаптивните системи и Теорията на графите и др. неща от Дискретната математика. Последното предстои да се развива в много научни публикации и поредици, но и без него мога да спомена мерки, които съм казвал още от 2011г.:



Само ще "нахвърлям" някои неща:
  • Намаляване на броя народни представители до 100.
  • Двукамарен парламент с гражданска и политическа камара. Гражданската камара може да налага вето върху законопроекти на политическата, както и да предлага на политическата законопроекти. Депутатите в гражданската камара са мажоритарно избрани, а тези в политическата: чрез преференциални листи. 
        1. В структурата на изпълнителната власт влизат следните министерства или агенции и/или длъжности:
          1. Министър-председател
          2. Министър на външните работи и на външнотърговските отношения
          3. Министър на труда, здравеопазването и социалната политика
          4. Министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията
          5. Главен прокурор, контролиран от Гражданска камара на парламента
          6. Министър на образованието, науката, младежта и спорта
          7. Министър на регионалното развитие и околната среда и водите
          8. Министър на правосъдието  и извънредните ситуации с бюро за разследвания
          9. Министър на икономиката и финансите
          10. Министър на леката промишленост и земеделието
          11. Комитет за българите в чужбина към министър-председателя
          12. Комитет по туризма към министър-председателя
          13. Генерален щаб на БА към министър-председателя
          14. Комитет за внедряване на електронно правителство и намаляване на административната тежест и повишаване на оперативния капацитет към министър-председателя
          15. Комитет по помилванията към министър-председателя, контролиран от гражданската камара
          16. Комитет за управление на декомунизацията (временен до постигане на целите)


  • МВР в сегашния вид се разформирова. Вместо това има шерифи към общините, които пряко се избират от гражданите, подобно на кмета. Ако е необходимо разследване на междуобщински/междудържавни престъпления, това е в юрисдикцията на Министър на правосъдието  и извънредните ситуации с бюро за разследвания.
  • Съдиите стават такива, след като са избрани чрез мажоритарни избори от гражданите. Те имат 5 годишен мандат. Други власти нямат право да кадруват в съдебната система. Въвежда се англосаксонска система на правораздаване чрез случайно избрани съдебни заседатели, които се произнасят дали обвиняемите са виновни или невинни. Ако са определили обвиняем за виновен, съдията определя наказанието, позовавайки се по НК.
  • Националният омбудсман се избира пряко от гражданите на републиката. Същото важи и за областните омбудсмани. Никоя друга власт няма право да кадрува в омбудсманския  офис.
Трябва да се отбележи, че оттогава досега съм си променил мнението по някои от пунктовете в "Scriptura ...", но като цяло повечето от тях остават валидни и полезни и дори в тоя вид биха довели до по-добро състояние на системата, отколкото сегашната безпътица, която е изначално програмирана в тази ужасна конституция, на която сега сме принудени да "опъваме каиша".

Готов съм да преразгледам някои точки, които сега ми се струват прекалено радикални, като "декомунизацията", във вида, в който тогава съм си я представял, като отчитам факта, че съм си променил възгледите по темата. Човек се променя, евентуално помъдрява или затъпява и само маймуните не си променят възгледите с годините :) В това няма нищо лошо, даже е препоръчително! :)

-- 
Asst. Prof. George Pashev, PhD, M. Eng.

Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров БЪЛГАРСКАТА ДУША И СЪДБА (с подзаглавие Идеи към нашата философия на живота, историята и съвременността), 12.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-375-7, 354 стр. Книгата е новаторски опит за по-цялостно представяне и описание на битуващите в нашето съзнание исторически и "народопсихологични" комплекси, които определят и нашите реакции спрямо съвременните реалности на живота ни. Авторът търси смисъла, който се крие в случващото се с нас самите, изхождайки от предпоставката, че ясното съзнание за това какви сме като индивиди и като нация е основа на така необходимата ни промяна към по-добро. А този е залогът за бъдещия ни просперитет.

Няма коментари: