Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

петък, 17 януари 2020 г.

Може ли нещо смислено и полезно да се прави в училище?



Явор Ганчев: В годината, в която Паисий пише своята История, един англичанин на име Харгрийвз измисля оптимизиран тъкачен стан, който оптимизира производството до 120 пъти (това, което е струвало 100 часа работа, сега се върши за 1); докато Паисий казва, Харгрийвз прави. За следващите 100 години в Англия и Западния свят се случва индустриалната революция (и всичко свързано с нея); за следващите сто години българите успяват да препишат паисиевата История няколко пъти.

И така и до днес. Ние си преписваме измисленото минало, докато хората по света си създават живота.

А като си помислиш, тези деца са работили съсредоточено, отделили са от свободното си време всеки по два дни. Можеха да направят заедно нещо смислено и полезно. Оп, пардон, забравих, няма как да е хем смислено и полезно, хем в училище.


Sevdalina Peneva: В годината, в която англичанинът измисля оптимизирания тъкачен стан, българският народ оцелява под турско робство. И Паисий пише, за да запали първата светлинка на Възраждането и да пробуди този смачкан сега, но славен някога народ. Нито цар Симеон е измислен, нито неговият баща Борис, нито делото на светите братя Кирил и Методий. Паисий е дал на този народ нещо, с което да се гордее. Да бъдем малко по-смирени викам аз и вместо да се самооплюваме, сравнявайки несравними неща, простичко да благодарим, че го е имало Паисий. А тези деца, преписвайки историята му, са научили няколко важни урока - по история българска и как да бъдат сплотени и единни. Кой знае, може следващата им идея да е свързана с научно откритие, което пак няма да затвори устите на мрънкалата, но пък кой казва, че трябва? Та, съветът ми е - научете се да уважавате чуждия труд, колкото и несъществен да ви се вижда на пръв поглед, ако искате да уважават и вашия.

Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров ЕРОТИКА И СВОБОДА (с подзаглавие Практическа психология на пола, секса и любовта), 8.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-332-0, 168 стр. Една книга, създадена с цел да облекчи разбирането от младите хора на най-значими за живота проблеми, по които сме длъжни да имаме цялата достижима яснота. Всеки трябва да достигне до своята лична истина, без която трудно се живее, без която животът ни се превръща в абсурд. Книгата ЕРОТИКА И СВОБОДА е написана за тия, които живеят с духа на новото, на завърналия се при себе си човешки живот и на свободата.

2 коментара:

Анонимен каза...

Явор Ганчев има сериозен проблем с общата си култура и логическото мислене.

Bacho Кольо каза...

" В годината, в която Паисий пише своята История, един англичанин на име Харгрийвз измисля оптимизиран тъкачен стан, който оптимизира производството до 120 пъти "

Жесток аргумент!
Г-н Гечев, що не ни светнеш какво е ставало през тази година в днешна Индия и Пакистан - тези "перли в короната на Британската империя"? Там как са облекчавали труда и как са оптимизирали производството?!?

Де гиди, историци самозвани!