Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

четвъртък, 24 септември 2020 г.

Добро ли беше образованието при социализма?



Поставям под съмнение една мантра, широко разпространена, с въпроса: Добро и бляскаво ли беше образованието при социализма?

Как мислите: добро, бляскаво или лошо беше образованието (образователната система) при социализма? 

Моето предизвикателство спрямо широко разпространеното мнение е: образованието при социализма беше лошо, а възпитанието - още по-лошо и по-порочно. 

Как мислите вие?

1 мин.
 
Споделено с: Вашите приятели
Приятели
Поставям под съмнение една мантра, широко разпространена, с въпроса: Добро и бляскаво ли беше образованието при социализма?
1 коментар
Харесване
Коментар
Споделяне

Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...
 

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА: вечното в класическата и модерната философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, февр. 2009 г., 520 стр. Книгата ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА, външно погледнато, е систематичен курс по философия, в който обаче твърде експресивно се тълкуват и вечните въпроси, вълнуващи човешките същества на тази земя. Подобна форма, именно курс лекции по философия, осигурява на автора така потребната живост, непосредственост и свобода в общуването със съзнанието на читателя. През цялото време той се стреми да бъде близо и да не изневерява на ония неизбежни сърдечни трепети, благодарение на които човекът става човек – и личност, разбира се. Опитва се да приобщава съзнанието на читателя към така вълнуващата мисловност на непреходното, която именно е истинското богатство на човека.

10 коментара:

Анонимен каза...

Като цяло да. Даже отлично беше. Тогава почти нямаше функционално неграмотни. А сега - с лопата да ги ринеш.

Анонимен каза...

Образованието при социализма беше много лошо и пошло, учеха се политически "правилни" неща нямащи нищо общо с истината. Учителите с много малко изключения бяха послушни и некомпетентни, скучни и досадни. За съжаление 30 години след "падането" на социализма нещата са почти същите , С тази разлика, че простотията е в по-големи размери и обхваща и ученици и учители. Има разбира се изключения, но те са много малко и бързо се уморяват от системата с хора като Ваня Кастрева и Янка Такева. Каква промяна може да има с такива динозаври, които ръководят все по-западащата образователна система. Същото се случва със здравеопзването и останали важни системи. Най-голямото ми щастие е, че дъщеря ми вече завърши средното си образование и нямаме повече досег с тази прослойка.

Eva Vladimirova

Ангел Грънчаров каза...

Eva Vladimirova Мнението Ви изцяло съвпада с моето. Благодаря че казахте съвсем честно какво е реалното състояние - и при социализмо-комунизма, и сега, при посткомунизма.

Ангел Грънчаров каза...

Принципна промяна в образованието у нас няма. Имаме в момента упадъчна, прогнила отвсякъде социалистическа система на образование: всевластие (тирания) на държавната бюрокрация. Социализмът в образованието вреди и нанася страшни поражения върху съзнанието на младите. Затова човешкият "матрьял" (ако може да използваме думата-патент на Тодор Живков и Боко Борисов) у нас е толкова лош. (Половината завършващи училище са функционално неграмотни, т.е. дебили!)

Анонимен каза...

г-н Грънчаров използвате същото понятие което използва и проф. Иво Христов, знаете го предполагам, това значи ли че сте му почитател. 😉

Dimityr Filipov

Ангел Грънчаров каза...

На мен ми се струва, че понятието "дебили" и самата дума не са изобретение на въпросния професор. Не мога да бъда почитател на щатен пропутински пропагандист като него...

Анонимен каза...

Ангел Грънчаров харесвах Иво Христов. Прочетох донякъде неговата книга, но така и не я завърших.
Нека направя кратко сравнение между Ангел Грънчаров и Иво Христов.
Двамата учители, но той прекарал 20 и повече години по комисии в парламента, преподава в университети, депутат по настоящем. Важни приятели има, най-малкото помним снимката с Гергов.
Защо Ангел Грънчаров няма всичко това?
Иво Христов чака, някъде, някой да го покани, да го интервюира, за да си каже критичното мнение.
От Ангел Грънчаров никой не се интересува?
Един от двамата е изключително удобен за нещо на властта. Вероятно някакъв вид легитимация или периодично изпускане на парата.
Другият отдавна е в черните списъци на същата тази власт. Неудобен за каквато и да е било тяхна задача.
Кой е Иво Христов ?
Знаем ли нещо за неговите проблеми, история, семейство, приятели?
През годините аз лично много съм научил от и за Ангел Грънчаров.

Kaloyan Borisov

Ангел Грънчаров каза...

Kaloyan Borisov Др. Иво Христов е глашатай (вероятно добре платен!) на путинската пропаганда срещу България. Повтаря всички до една опорни точки на тази пропаганда. Той е агитатор, не е учен. Спекулант с науката. Шмекер. За парица такива са способни не само Родината, но и майка си да продадат...

Анонимен каза...

Ангел Грънчаров И все пак има един интересен въпрос, когато говори го слушат, имам предвид интересен е за слушане, и има доста почитатели и то млади и стари, никой не заставя зрителите и слушателите да го харесват, няма човек от КГБ, с пистолет насочен към тях, така че на какво се дължи това, вие как смятате.

Dimityr Filipov

Ангел Грънчаров каза...

Dimityr Filipov На пиетета към лъжата се дължи това. У нас лъжците са много почитани от голямото немислещо мнозинство. (Ние неслучайно сме прочути като страна на лъжата - и на лъжците!) Г-н, пардон, другарят професор Иво Христов е един Благолаж, умее да лъже, така хубаво лъже, че наивната, немислещата, податливата на лъжи част от народа го слуша с увиснало от удивление и възхищение чене. За сметка на това правдолюбивите и особено правдоговорещите у нас са в немилост. Те са и най-ненавистни. То така е било винаги в човешката история, но сега е особено напреднала тази склонност. Христос, за разлика от Иво Христов, като е ходил по тази земя, е имал значително по-малко почитатели и последователи. Това мога да ви кажа по въпроса.