Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

петък, 9 май 2008 г.

Кога и как ще си отиде това правителство?

Р.Петков си отиде, но правителството остана, а заедно с него останаха министри-куриози като Д.Вълчев, Емел Етем и кой ли не още. Остана и самият Станишев-Дмитриевич. Стоенето на власт на тази компания е чиста загуба за България и за нас, българите. То стои на власт по една единствена причина: че няма кой да го бутне. А именно, че ние, дето сме жертва на това правителство, и дето единствени можем да го бутнем, не сме си явно на мястото. И то не само си стои, ами министрите му, ако забелязахте, напоследък все повече се пъчат: това правителство победи нацията и това наистина е основание на тяхната перверзна гордост.

Сега, при пасивността, апатичността и аполитичността на мнозинството от хората у нас правителството е обречено да се домъкне, ако трябва и по корем, до края на мандата си. Но... има едно голямо "но": това е Европейският съюз. Съвсем скоро, през юни, ще излезе поредният негативен доклад на европейската комисия, това поне е сигурно. В Европа на мимикрии от станишевско-гоцевски-догановски-кобурготски тип не вярват. В Европа няма кръгли наивници каквито има у нас. Тях не можеш да залъжеш, колкото и да се мъчиш, да, драги ми мальчик Серьога Дмитриевич! И когато Европейският съюз резне мераците на тази пасмина да граби, намирайки се докрай на власт - пък след тях ако ще да дойде потоп! - т.е. когато спре фондове и наложи предпазни клаузи, тогава смъртният час на това мафиотско правителство ще дойде. Моята прогноза е, че до есента това правителство ще падне. И в късната есен ще има избори. Може да звучи прекалено оптимистично, но имам достатъчно основание да смятам така. А току-виж правителството паднало и преди лятото, и то по единствено възможния за нас начин: като се самосвали. По следните причини.

Знайно е, че властчицата е сладко нещо. Лигите още им текат на нашите мурафетлии от тристранната коалиция, но в БСП има що-годе разумни хора, които виждат, че поддържането на тази странна коалиция на власт е гибелно за самата БСП. Ако правителството се довлачи до края на мандата си, то главният виновник за това - БСП - ще понесе такава жертва, каквато кажи-речи не можа да понесе дори и при краха при Виденов. Имам предвид в загубата на доверие и в отдръпването на електората от тяхната партия. Мнозина от поддръжниците на БСП отдавна се вслушват най-внимателно в сладките приказки на Атака и почти сигурно е, че мнозинството от тях при тия безобразия на властта ще подкрепят Атака. Има опасност подкрепата на БСП да се свие след управлението на Станишката под заветните 10%. И това в БСП го знаят и предусещат. Затова и се роптае застрашително вътре в партията им. Жертвата е прекомерна. Трябва да се мисли за следващите избори. Дилемата е: или що-годе достоен край, но колкото се може по-рано отиване на избори, или мъртвешка агония в убийствената прегръдка на тази гибелна за бъдещето на партньорите коалиция. БСП, смятам, ще избере първия вариант. Тя помни как навремето бутна правителството й с ДПС, водено от Беров, отиде на избори, пък и дори ги спечели: Жан Виденов тогава дойде на власт. Сега колкото по-рано се освободи от мъртвешката прегръдка на партньорите си, толкова по-добре. Има някакъв шансец да оцелее. Но след година вече няма да има такъв. Чакането на зимата е убийствено за БСП. След зимата нея може вече и да я няма. Затова те ще предизвикат избори. Главният фактор за това решение ще бъде натискът на Европа. Туйто, дотук я докарахме: без Европа сме заникъде. Всичко свястно, което става у нас, се дължи на натиск не на нацията, а на Европа. Срамно, но наистина дотук я докарахме: Европа да ни е единствената надежда. Щом ние самите не сме годни комай за нищо, Европа ще ни спасява. Докато й писне и на нея де. То това безкрайно не може да продължава.

Така че според мен правителството ще пада в недалечно бъдеще. Ще падне внезапно както падна самия Румен Петков - "силният човек" в правителството. Той падна ли, и цялото правителство скоро ще падне, няма как иначе. За Симеон и Доган просто не се налага и да говоря: оляха се тотално. Симеон при едни нови избори вече няма да е фактор в българската политика, НДСВ няма да го има. Ако бутне правителството, има минимален шанс да оцелее, но и той е съмнителен. Ето и другия фактор това правителство да си отиде предсрочно. Цяло чудо ще е, ако то успее да се довлече до край на мандата си. Това обаче е равносилно на самоубийство на партньорите му. Току-виж и Доган пострада от прекомерната си лакомия и наглост. Току-виж довел нещата дотам, че ДПС повече и да го няма занапред. Българинът кротува, кротува, пък се разгневява, пък дори, макар и късно, избухва. Тогава България ще стане тясна за наглеците от ДПС. Крайно време е да се освободим от това истинско проклятие за България. Скоро може и това да стане ако поне малко се разгневим. Но истински. Не като клакьорите от Атака, а съвсем истински и застрашително.

А за опозицията какво да кажа, то е ясно. Ситуацията е плачевна. Поради слабост на автентичната демократична опозиция милиционерската партия на бат Бойко се мъчи да се представя за нещо кат "опозиция". Тя обаче - и това се чувства от все повече българи - е тъкмо обоза на БКП-БСП, тя е нейн ариергард. Никаква алтернатива не е ГЕРБ на БСП. И нищо чудно да се гушне с БСП след изборите. От БСП това не само го знаят, ами го и планират. Ще има "голяма коалиция" след изборите. "Общонационална и най-отговорна", тъй да се рече. Ще ни спасяват отново. Т.е. ще ни доограбват както те си знаят. Но да дочакаме тия времена, пък тогава ще му мислим.

Аз лично знам на кой да заложа на едни скорошни избори. Ще гласувам за партията на Иван Костов. Защото искам една просперираща и силна България, достоен и горд член обединена Европа. Само Костов може да постигне тази историческа задача. Доказал го е на практика. И ще го докаже още веднъж. Колкото и да е мъчно на комунистическата, на бесепарско-гербовашката олигархия.

2 коментара:

Анонимен каза...

Щв видим какво ще стане като излезне доклада.

Анонимен каза...

Очаквам падането на правителството да се случи между 1 и 15 юли. Ще видим дали съм добър прогнозист но смятам че има натрупване на причини това да се случи.
Също така сте прав, че БСП могат да се окажат силно изненадани като се видят с вот малко под този на Атака...