Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

четвъртък, 4 септември 2008 г.

Партньорството между Б.Борисов и Ив.Костов не е грехопадение

В средите на десницата в момента се водят най-горещи дискусии относно предполагаемия съюз с ГЕРБ, относно единодействието между тия партии за катурването на вредното за страната правителство и за запазване на прозападната насока в развитието на страната. Една група в ДСБ, представлявана от депутата д-р Н.Михайлов, е крайно активна напоследък по медиите в критиките си срещу Костов, който, дръзвайки да преговаря с ГЕРБ, бил изменил на всички принципи на партията си. Аз по тоя въпрос съвсем скоро ще направя своя анализ.

Разбира се, тая гледна точка си има своите опоненти. На мен примерно ми се чини, че за доброто на България са допустими всякакви компромиси. Смятам, че единодействие с ГЕРБ се налага от самата политическа ситуация и че ще е непростимо в този тежък момент да надделеят някакви абстрактни догматични и сектантски принципи, облечени в привлекателна моралистична форма, за които ратуват докторът и неговите хора. (Не знам колко са, с тях е и журналистът Я.Дачков, цялата му редакция, тази на в-к ГЛАСОВЕ, плюс един "антропологичен политолог", носещ името Харалан.) И блогърът Николай Павлов е защитник на тази теза, с него именно започнах разговор по повод на негова публикация, сега ми се струва, че този нелек разговор трябва да бъде продължен, поради което и откривам нова тема, където съм събрал досега обменените реплики между нас двамата. Ето ги, вижте ги, за ваше улеснение ги извадих тук:

Николай Павлов каза: Ангеле, всичко точно... Уважавам ти мнението. Само две уточнения и една малка вметка.

За пичовете и мъжкарите се приготви психически, шото те ше попаднат в твойта коалиция. А писането ми е такова, каквито са и онези, за които пиша. Ако се опитам да коментирам Бах или Хендел, сигурно ше звуча величествено и монументално. Това първо... И второ, аз идоли нямам и не съм имал, понеже се чувствам гражданин на Европа, а не хомо сапиенс от некой полинезийски остров. Граждански е бил и изборът ми да гласоподам за ДСБ в даден момент, базиран на някакви лични принципи, от които не желая да се освободя. Пак по същата когнитивна схема решавам и да оттегля подкрепата си в настоящия. Това го постигам именно, понеже и защото не съм си създал политически идол, както изясних току що.

Колкото до тезата "че на ползу роду и с Дявола се каращисваме", плати си авторско право на Волен Сидеров. Да не се прикачи и той накрая към коалицията? Честно казано не бих си изненадал, ако не достига некой глас...Човещинка било, нали... Гледам, че и Жорж Ганчев отново е наточил шпагата, той също за България е винаги готов... Хайде, бъди здрав и се моли Костов да не успее да спазари общи листи, че като нищо ше ти се наложи да гласуваш я за Бойко, я за Цецо Цветанов...

Ангел Грънчаров каза: Николай, уважавам избора ти и не ща да се опитвам да те преубеждавам: свободата ни е нещо свято. Само искам да те питам: даваш ли си сметка ти пък в каква компания попадаш след като позицията ти всъщност работи в полза на това правителство?!

Николай Павлов каза: Ангеле, това е крайно болшевишки подход - който не ни харесва, подкрепя правителството. България определено се нуждае от алтернатива, но тя не е и не може да бъде ГЕРБ и Бойко Борисов. И не се заблуждавай, че ролята на ДСБ в една бъдеща "коалиция" ще бъде нещо по-значимо от декоративното присъствие на социалдемократите и левите земеделци в бесепарските редици. Голямата акула погълна малките рибета, за да си разчисти пътя в дясно.

Ангел Грънчаров каза:Споделям опасенията ти, повярвай ми, премислил съм и тия аргументи. Всичко в политиката се определя от ефекта. Да е ДСБ против всички, да е най-чиста, да е като вода ненапита, да е нещо като най-непорочна девица в нашия така мръсен политически живот, повярвай ми, едва ли е печеливша стратегия, поне за момента. С оглед на бъдещето може и да си прав, но за период от четири-пет години да се стои в сектанска опозиция срещу всички е глупаво: защото когато СДС се посвени да се коалира с царя в 2001 година, ДПС и БСП го лапнаха, та видяхме докъде я докарахме заради онази грешка. Подобна грешка сега не бива да се допуска. За доброто България, повтарям, са позволени всякакви компромиси; нека да се даде шанс на Б.Б. да покаже на дело какво представлява, не бива априори да му се отрича тази възможност; иначе и него ще го лапнат комунистите - и тогава какво ще стане с България?!

Абе трябва много да се мисли и да се спори, пък нека да не си лепим етикети само за това, че не мислим еднакво. Както ти сега мен ме произведе в "болшевик" - уверявам те, не по-малко от теб мразя болшевизма и комунизма, и то не от вчера...

Николай Павлов каза: Значи различията ни явно са фундаментални. Аз твърдя, че Бойко Борисов не може да предложи модерна европейска алтернатива за развитието на България, без значени с кого се коалира. Според теб 5-6 депутата от ДСБ ще формират управленска политика. ОК. Според мен няма да постигнат нищо по-значимо от собственото си политическо оцеляване.

И един въпрос към теб. Преди няколко години Иван Костов си постави за цел, ДСБ да бъде първа сила в дясно и самостоятелно да участва в парламента. От тогава партията получи няколко много тежки крошета на избори и очевидно е на път съвсем да изчезне от политическата карта. В какво се изрази отговорността на лидера за тези очевидни провали и какво трябва още да се случи, за да се оттегли г-н Костов от политиката и да даде възможност на други по-млади, неопетнени и принципни фигури да реализират започнатия проект за отговорна гражданска партия с открито лице и чисти ръце?

Ангел Грънчаров каза: Николай, ако Костов се оттегли от лидерското място в ДСБ - за което неслучайно мечтае целият ченгесариат на ДС - то това означава да изчезне и самата ДСБ, за което също особено силно мечтае същият този ченгесариат. Питам се обаче защо хора като теб не осъзнават това?!

Крясъците на анонимното ченге по-горе срещу Костов са показателни за това каква паплач мечтае оттеглянето на Костов - защото Костов ни натика в пустата Европа, а без него като едното нищо щяхме да си се излежаваме в Сибир!

Николай Павлов каза: Значи ченгетата искат да унищожат Костов, а в същото време Костов се съюзява с партията на ченгетата. Мисля, че няма спор относно милиционерския генезис на ГЕРБ. Най-малкото, на последните местни избори се класираха на второ място по агенти в листите след непоклатимия лидер ДПС. Да не говорим, че преди подобно определение за ГЕРБ (съвсем правдиво), чувахме доста често от средите на ДСБ, както и от самия Костов. От тук излиза, че се сродяваме с онези, които искат да ни унищожат (последните остатъци от автентичната десница) и да подменят изцяло структурата на българското политическо пространство. Вече няма да има десница, остават социалисти (БСП), национал-болшевици (АТАКА), популисти (ГЕРБ) и робовладелци (ДПС). Аз лично няма да се чувствам представен в един подобен Парламент. Всичко това може да се случи с активното съучастие на Иван Костов.
Между другото, би ли участвал в дебат по темата с д-р Николай Михайлов? Би било интересно да се види.

Ангел Грънчаров каза: Николай, ченгета е имало и има навсякъде, предполагам те не са специално локализирани най-вече в ГЕРБ. Ето, говори се, че д-р Н.Михайлов също бил ченге, какво ще кажеш на това? Ченгета, предполагам, има и в ДСБ, ама ефективни и активни ченгета, а не известни или дезактивирани. От тая напаст, ченгетата, не можем да се отървем вече 20 години, ето, и президентът на България даже е ченге! Затуй, заради тия ченгета сме я докарали дотука.

Ето че ченгетата вече са нещо като политически фактор у нас, с който трябва да се съобразяваме. Предполагам, ченгетата, подобно и на нас, хората, си имат известни различия в симпатиите, политическите именно, ето, 20 години минаха, вероятно и ченгесариата се развива. Да предположим, че в ГЕРБ има страшно много ченгета, но такива, които са прозападно настроени, антируски и дори, да предположим, са с някакви що-годе десни ценности. Е в тази ситуация трябва ли да не се възползваме от тия особени ченгета, или трябва да ги отблъскваме и настройваме и тях против нас? Мен ми се струва, че е нужна известна деликатност към човешките същества, пък били и те ченгета: щом искат да са проевропейски и десни, нека да им дадем шанса да покажат що са, дали искрено го искат, или лъжат, или са с определена задача.

Доктринерството и сектантството никому нищо добро не са донесли; изолационализмът в политиката е гибелен. Това са прости неща: иска се пределна гъвкавост в тази нелека ситуация, при запазване на ценностите, само с тях не трябва да се прави компромис. ГЕРБ не са изявени практически като партия, нека да покажат що са, но нека да не ги настройваме априори срещу традиционната десница, както стана това навремето с царските хора. Аз също съм за принципите, но се питам доколко принципите ни работят и носят полза, и то не полза за тоя или оня, ами за страната. Принципи, които не носят добро за страната, които не са ефективни, които вредят, трябва без съжаления да се отхвърлят. Ето защо аз скланям към това: не да се обединяваме с ГЕРБ, не да се обичаме или каквото било там, не, а политическо единодействие за решаването на няколко насъщни, на някои назрели проблеми за страната, именно катурване на корумпираното правителство и започване на битка за запазване на европейската насока в развитието на страната. За тия цели допускам, че единодействието с ГЕРБ не е непростим грях. А ти лично запитал ли си се какво бъдеще за България се очертава ако десните, именно ДСБ най-вече, отблъскват всяка подадена ръка, останат сами и даже влязат в Парламента догодина, ама само те и то с 15-20 депутата, а всичко останало сме го изпуснали и отблъснали, т.е. допуснали сме да се обединят ГЕРБ и БСП! Ето това ще е непростима грешка: за да се предпази ГЕРБ от съюз с БСП, трябва да го използваме, щом декларира при това и прозападна политика.

Абе въпросите са сложни, не отричам, но не трябва да се прибързва и да се правят фундаментални изводи за "грехопадение", както прави твоят любимец Н.Михайлов. А иначе дискусия с него бих провел, но той сега е крайно зает да дефилира из олигархичните медии, много им пасна с позицията си срещу Костов, така че къде ти да се занимава той с дребна риба като мен?!

10 коментара:

Анонимен каза...

Не е грехопадение, Грънчаров, не е!

Нито беше грехопадение участието на комунистическото и руско мекере Костов в правителството на Димитър Попов - същия, дето фалшифицира изборите през 1990.

Абе, Грънчаров, защо досега нито веднъж не си коментирал тази изборна фалшификация?

То на мен ми е ясно защо, ама нека и на другите да им се изясни.

Николай Павлов каза...

Пишеш, че трябва да се предпази ГЕРБ от коалиция с БСП. А каква е тази партия, която е склонна да се коалира с всички, за да се докопа да властта? Това смърди толкова силно, че и най-големият наивник би погледнал със съмнение. Сегашната тройна коалиция бе създадена по същия начин - никакви общи принципи, единствено като инструмент за докопване до властта и преразпределение на "благата". Когато кражбите са единственото, което те свързва с "коалиционните партньори", обикновенно се краде двойно по-нагло и настървено. Няма нужда да стана свидетел на нова тройна коалиция, за да се убедя в това.
Малко ме изненадваш с тва за "левите ченгета и десните ченгета". Звучи ми досущ като тезата на Гоце за "добрите и лошите ченгета". Спирам дотук, за да не се обидиш.
Колкото до Николай Михайлов, не съм казал, че ми е любимец, просто е един от хората, които съвсем адекватно усещат ситуацията в момента. Не знам дали е ченге, но мисля, че като част от настоящия Парламент е бил проверен.
Идеята за дебат може да я подхвърлим на Иван Бедров. Той е доста рефлексивен към гражданските позиции и вярвам, че стига да има ефирно време, би се съгласил да ви предостави трибуна.

БАЛТАЗАР ИВАНОВИЧ каза...

Николай,една демократична партия няма нужда да бъде предпазвана от съюз ,с когото и да било.При ГЕРБ нещата не стоят по този начин.Колкото и да се опитва Бат да се легитимира,като десен,демекрат или народнак,единственото народно в ГЕРБ се крие в генезиса на тази партия,а всички знаем,че тя произхожда от НАРОДНАТА МИЛИЦИЯ.
За българина ГЕРБ олицетворява всичко,което включвам в понятието КИТАЙСКИ СИНДРОМ.

През 2001 година СДС беше с доста занижен рейтинг,но по онова време най-добрата възможност беше СДС да продължи да управлява.Не се случи.
Днес сме изправени пред подобна ситуация-или сегашните управници да продължат да управляват в тази или подобна коалиция,или да минем към някаква разновидност на беларуския вариант с ГЕРБ.Не бива само за да има за костаците,да се приема абсурдното "десно" обединение.
Мисля,че си напълно прав.Поне и аз съм на твоето мнение.И Ангел Грънчаров знае,че е така ,както го казвам,но не смее да си го признае.
Ситуацията е кофти и изборът пред българина се очертава да е със или без вазелин,а това не е избор.

Ангел Грънчаров каза...

Ако политиката е мръсна работа - а някои даже казват, че била нещо като бардак - то пребиваването в нея на нежни създания, които, подобно на ощипани госпожици, се гнусят от разврата, то тогава, драги ми опоненти, нека такива чувствителни души да заповядат изобщо да не се занимават с политика, а да се заемат с нещо друго, по-възвишено.

Ако някой си представя политиката като събрание на моралисти, дето се съревновават кой е с по-чиста, неосквернена, възвишена и чувствителна душа има, то нека да идат в девически пансион или в манастир, а не да се натискат за политиката. Тия, дето се имат дързостта да се самообявяват за апостоли на морала в политиката, или че са с най-морални и безкористни подбуди, изглежда го правят просто понеже са с доста гузни съвести.

Аз продължавам да твърдя, че политиката е нещо много мръсно, подобно на разврата, но ония пък, които пък твърдят, че са политици, и в същото време били девственици, нека да благоволят да не ни натрапват целомъдрието си. Но, ако политиката, бидейки нещо мръсно, може при това да прави и нещо добро за страната, то такава политика не трябва да се отхвърля: то е същото да искаме да имаме деца, като при това, представете си, да ни се иска да си запазим целомъдрието, девствеността и погнусата от секса...

Ангел Грънчаров каза...

А за моето подхвърляне, че вероятно може да има и десни ченгета, не мисля, че тя прилища на гоцевата теория за добрите и лошите ченгета; не бива да си представяме чак толкова спекулативно и опростено политическия процес: в политиката не се борят добрите с лошите, или някакви ангелчета с прогизнали от разврат дяволи, а ми се чини, че понеже няма политически ангелчета, няма и политически сатанисти. Ето защо да се сляга априори ГЕРБ в отбора на "лошите", е крайно неправилно; да не се окаже тогава, че всички в българската политика са все лоши - с изключение, разбира се, само на Нено Димов, на д-р Михайлов, на Харалан и на нашия Н.Павлов?!

Николай Павлов каза...

Ангеле, аз не съм в политиката, къде ме сложи и ти, барабар Петко с мъжете. Харалан също, с него сме колеги в НБУ.
Да, политиката е кално занимание, но все пак има един санитарен минимум на принципност и моралност, под който не трябва да се пада. Така поне е по белите държави. Ние тук сме се отдали на тотално разложение и от това нищо добро не ни чака.

Анонимен каза...

Когато вие бяхте против Генерала, аз се надявах на него от вашите съображения - че не може да е по-зле от БСП, че е единствения, който може да блъска комунистите... за късото време, от което взе цялата власт, този човек оскъпи транспорта, разруши стара София, обсипа всичко с боклук, отвори града за простаци, които газят всичко, сега смята да махне маршрутките и да затрудни транспорта още повече. Тезата, която вие защитавате има смисъл, ако наистина тези хора могат да свършат нещо повече от сегашния триумвират. А аз не съм убеден, че това е възможно.
Да не говорим, че публичните изяви на бате Бойко минаха от "куул" и "пичовския" вариант стил уморено ченге и Кръстника в едно, стигнаха пълен примитивизъм и простотия, изказвания от типа, че "Мао е бил номер 1", "гордея се, че не съм гей", "мразя дебелите политици" и прочее прозрения.
Та не съм сигурен, ако ГЕРБ поеме властта, дори с ДСБ, не знам дали има разлика със сегашното управление. Аз не изключвам шанса да стане и по-зле.

Анонимен каза...

Грънчаров, така и не разбрах дали според теб беше грехопадение участието на Костов в правителството на Димитър Попов, същият дето фалшифицира изборите през 1990.

И кога най-сетне ще коментираш тези "избори"?
Хайде, нали си писач на съвремената ни история, поразмърдай се малко!

Май ще забравиш да споменеш за фалшификацираните "избори".Та нали чрез тях в парламента влязоха всички комунистически перекендета, като другаря Костов.

А за Илия Минев, лека му пръст, не се намери место в депутатската група на СДС, така ли беше?

Сега сигурно пак ще се направиш на "дръж ми шапката" или ще ме провъзгласиш за ченге. Няма да се изненадам, нали трябва да си заслужиш подаръците и също бъдещите покани за "семинари" и "конференции", т.е. угошения и кьорсофри.

Анонимен каза...

този анонимен да не е Георги Жеков?

Анонимен каза...

Като говорим за Бойко Борисов, ще стоим мирно!! Блогът ЗА него.