Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

неделя, 1 февруари 2009 г.

Важна инициатива: първа национална среща на политически ангажираните граждани и на политическите блогъри в България - Пловдив, февруари 2009 г.

Тази идея не е моя, тя е на г-н Камен Петев. Той ми я предложи в едно свое писмо преди време. За мой срам успях да му отговоря едва днес. Написах му по повод на тази негова идея следното:

... Сега искам да Ви кажа нещо по Вашата идея за създаването на клуб за срещи и дискусии на политически активните граждани и на политическите блогъри. Това според мен е изключително ценна идея и изцяло я подкрепям. Днес ще се постарая да напиша нещо за това в блога си, като изцяло признавам Вашето авторство над идеята.

Предлагам, тъй като Пловдив е горе-долу в средата на България, да проведем първата среща тук, в Пловдив; аз мога да я организирам, да намеря отоплено и озвучено помещение и пр. Разбира се, всеки ще трябва сам да си поеме разноските по пътуването. Смятам, че първата среща трябва да е еднодневна, а пък по-нататък ще решим.

Според мен моментът е крайно подходящ за една такава среща, която може да изиграе голяма роля за консолидацията на гражданското общество у нас и за излизане от крайно обърканото състояние на масовите настроения и на духовете (което показаха и протестите в София). По тази причина предлагам срещата да се проведе в най-скоро време, примерно до 10 дни да се организираме и да я проведем. Разбира се, ще Ви помоля да ми съдействате, за съдействие ще се обърна и към други блогъри.


Това е същината на идеята. Интересно ми е как ще се възприеме една такава идея от общността на политическите ангажираните граждани (имам предвид всички участници във форуми и блогове) и по-специално също така от политическите блогъри. Всички от двете категории да се чувстват поканени за срещата. Аз ще напиша специално писмо-покана до по-известните блогъри, и ще им го изпратя в най-близко време. Ще помоля няколко човека да се включат в т.н. "инициативен комитет за организиране на срещата".

Тези хора трябва просто да си сътрудничат и помагат та да стане така срещата да се състои колкото се може по-скоро. Смятам, че е необходимо желаещите да изнесат съобщения или доклади предварително да заявят за желанието си, та да се предвиди време за всеки изказващ се. Това е в общи линии. Да видим какво ще стане, а идеята и инициативата, трябва да признаем, си ги бива - и то много...

Вижте и чуйте най-новото в първия български видеоблог: Angel.G-TV - видеоблогът на Ангел Грънчаров. Технологичният прогрес трябва да се насърчава!

8 коментара:

Лъчезар П. Томов каза...

г-н Грънчаров, защо махнахте плаката на триглавата ламя, нима подкрепяте тройната коалиция?

Анонимен каза...

Атанас Атанасов: В делото „Лиана” има конкретни имена от ДПС и суми, които те са получили като подкупи

01 февруари 2009 | 11:20 | Агенция "Фокус"



София. В обобщената справка по делото „Лиана” са посочени конкретни имена на ръководни дейци на ДПС и конкретни суми, които те са получили като подкупи. Това каза Атанас Атанасов на извънредна пресконференция на ДСБ, предаде репортер на Агенция „Фокус” . Според Атанасов направената проверка от ДАНС и изпратената обобщена справка до Прокуратурата прикриват корупцията в ДПС. Атанасов посочи, че е поискал МВР и ДАНС да предоставят тази информация на народните представители, но тъй като това не се е случило информацията, с която той разполага по делото „Лиана” ще бъде предоставена на европейските институции. „Ще си позволя тази информация да я предоставя на европейските институции, за да се види с какви средства управляващите прикриват своята корупция”, заяви Атанасов. Той упрекна ДАНС, че прикрива незаконното финансиране на ДПС. По думите му ДАНС е била създадена именно затова „да прикрива корупцията на управляващите”. Атанасов каза още, че Роман Василев, заместник-градския прокурор на София, се е произнесъл преди въобще да прочете данните от справката и си е позволил да се произнесе, че няма данни за престъпления при финансирането на ДПС. Това е недопустимо, заяви депутатът. „Прокуратурата е независима институция и не би следвало да се занимава с осигуряване на политически чадъри”, заяви Атанасов.
Той посочи, че още от месец април ДСБ настоява да бъдат изпратени материалите по делото „Лиана” до всички народни представители. „До настоящия момент това не се допуска”, заяви Атанасов.
„Има съвместно съдружно поведение на различни фактори от властта за прикриване на корупцията на ДПС”, заяви Атанасов. Той изтъкна, че председателят на Народното събрание многократно е отклонявал негови питания, свързани с делото „Лиана” към министър-председателя Сергей Станишев. „През следващата седмица ще сезираме Инспектората към ВСС, за да провери всички дела на Роман Василев”, каза още Атанасов. Той посочи името на прокурора Роман Василев, защото през декември 2006 г. той е образувал дело за производство срещу неизвестен извършител по материали на делото „Лиана”. От ДСБ призоваха всички народни представители от опозицията да гласуват в сряда за създаването на парламентарна анкетна комисия за разследване на полицейското насилие. Те призоваха конкретно народните представители на „Атака”, които напуснаха пленарната зала да се върнат и да гласуват, за да бъде създадена тази анкетна комисия. На пресконференцията бе посочено, че министър Михаил Миков е единственият министър през чиито мандат са починали двама арестанти.
Десислава АНТОВА

Ангел Грънчаров каза...

Поровете се малко в блога и сам ще разберете дали подкрепям или не подкрепям тройната коалиция...

Unknown каза...

Здравейте на всички, благодаря на г-н Грънчаров за развитието на идеята и приканвам всеки да изкаже мнението си или директната подкрепа за участие. Би било чудесно ако видим сред нас и опитни политици, откровени поддръжници на общата ни гражданска позиция и национален политически стремеж. Разчитаме извънледно много и на политически коментатори и журналисти.

Ангел Грънчаров каза...

Г-н Петев, радвам се, че моето писание Ви е намерило вече. Аз също се надявам тази инициатива да намери по-широка подкрепа с оглед да сложим едно добро начало. А на първата сбирка на Клуба ще обсъдим всички важни въпроси относно дейността и идеята му. Моята надежда е че за максимум до 15 дена ще успеем да организираме това първо събиране...

Unknown каза...

Здравейте всички,

Благодаря за поканата да участвам в срещата на политически ангажираните блогъри. Предлагам ви обаче да я ангажираме в рамките на Блогкамп 2009, който ще се проведе във Велико Търново в края на м. Април тази година.

Смятам, че събитието там ще бъде доста добре отразено предвид факта, че ще е мащабно и ще включва различни теми.

Пък и няма смисъл "по стар български обичай" да правим 100 различни мероприятия и да се делим на групички.

Анонимен каза...

Април месец е твърде далеч. Желязото се кове до като е топло, а то вече доста изстина.
Подкрепям подобна среща, но е много важно темата и целта на тази среща. Да дискусия, но по какви точки точно? Как ще стигнем до избистряне на обърканото състояние на масовите настроения и консолидация на гражданското общество?

Анонимен каза...

Според мен това трябва да се организира в София, тъй като държавните ни ръководители са там а не в Пловдив.

Виждате че от толкова бездействие на народа който би трябвало да властва Държавниците са се самозабравили и не се осъзнават какво вършат, та имат нужда от пряка демокрация.Имам предвид Махатма Ганди - http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B0%D1%85%D0%B0%D1%82%D0%BC%D0%B0_%D0%93%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B8


Проблема не е само в българия - мръсотията е глобална. - Гор Видал является последовательным критиком политической системы США, которые он уже давно окрестил полицейским государством, где демократы и республиканцы борятся за интересы концернов, а средства массовой информации являются лишь их инструментом.

Въпроса е сериозен и виждате че мръсниците не се шегуват а действат с палки и газ под благовидни предлози.

Студентите в София се събираха и пак ги бяха омотали още преди протеста а вие тук ще се съберете там ще съберете и хората както нямат пари за път ще пиете по една чешмяна и до там.