Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

понеделник, 16 февруари 2009 г.

"Свободолюбецът" Богомил Шопов разкри своя несравнимо елитен морален лик

Блогърът Богомил Шопов написа Въпрос към блог-общността - отговорете моля (Б.Шопов не знае где се турят запетайки, в това ще се убедите по-надолу, та затова не се сепвайте, че пред това толкова любезно "моля" липсва запетайка). Въпросът му е относно блогкампа (през април), впрочем, ето го:

Гледайки интереса откъм лекции за блогкампа се чудя дали да е един или два дена?

И отдолу е дал списъче с темите за лекции. Понеже бях заявил своя тема за лекция, се зачудих защо моята тема липсва, след като с имейли уговорихме с Шопов и темата, и подробностите около изнасянето й. Е, вярно, имахме счепкване, понеже той изведнъж поиска да "мотивирам" темата, аз възразих (явно искаше малко да се поиздевателства над мен, но не му се удаде), но урегулирахме проблема; той ми обеща да ми обади кога да изпратя резюме. И сега изведнъж темата ми я няма. По тази причина се наложи да реагирам така:

Ангел Грънчаров: Гледам, че моята тема е отпаднала (задраскана), а в същото време Б.Шопов се оплаква, че лекциите били малко. А иначе благодаря за специалното отношение към предложената от мен тема. Наистина е крайно показателен този жест: привърженикът на свободното слово се изживява като цензор :-)

Богомил "Бого" Шопов: Ангеле стига глупости бе чиче. Чети внимателно и стига си си вайкал за цензура. Ако нещо не е както ти искаш веднага скачаш, цензураааа, цензурааа, изядоха ми мамула с маслото. Организаторите си запазваме правото да отказваме лекции, ако счетем, че няма да са интересни за публиката. Нима очакваш навсякъде където искаш да се изложиш да те пускат? Това твойто е комунизъм, брате, а не свобода. Айде помисли си философе, и стига циври. Щом сам реши, че лекцията ти е отпаднала, значи сам направи избора си

Даже и не съм очаквал такова гневно изригване, което по обем (брой на думите и брой на изпуснатите запетайки комай е по-дълго от целия пост!), явно човекът много емоции е натрупал спрямо мен, за да изригне така. Влизайки в положението му, не ми оставаше нищо друго, освен да напиша следните думи:

Ангел Грънчаров (Posted февруари 16, 2009 at 4:34 pm Permalink Коментара ви чака одобрението на администратор): Шопов, гледам, че много възпитано и културно си отвърнал на репликата ми. Не съм очаквал чак толкова да си изпуснеш нервите и да ми отвърнеш по такъв хашлашки начин. Изложи се, човече, много се изложи! Всичките ти претенции относно “свободолюбие”, “толерантност” и пр. отидоха по дяволите; всичко явно при теб е само поза и фалш. Неуважението към една личност е пробен камък за това колко струва оня, който си позволява чак такава ненавист…

Това му казах на нашия блогърски първенец, който в общи линии се изживява сякаш е подобно на нещо като "майка" на блогърската общност: виждате как жестоко, подобно на квачка, пазеща пилците си, се нахвърли да кълве "грозния орел" (именно най-нагъл "натрапник" като мен), искащ да ги грабне, искащ да плени и да размъти, предполагам, мозъците на пиленцата му, т.е. на послушните блогърчета, на пеещите му "Осанна" блогърчета!

Това е, що да каже човек: нашенски нрави! И тоя човек има политически амбиции, за евродепутат се натискаше преди време. И за голям свободолюбец се представя постоянно, е, само показно де, не иначе. На протеста в София се сблъскахме, Шопов обаче дотолкова се озърташе да го забележи някой репортер с микрофон и камера за да му даде интервю, че за малко щеше да се сблъска с мен, ала въпреки това успя да ме забележи и, разбира се, не ме поздрави. Протестираше си човечецът там пред Парламента с единствената мисъл той по-скоро да влезе вътре. Не че е по-добър от тия, дето са вътре; напротив, сами виждате, същият като най-лошите от тях е...

Пази Боже сляпо да прогледа, с тези думи на великия поет ще завърша...

Вижте и чуйте най-новото в първия български видеоблог: Angel.G-TV - видеоблогът на Ангел Грънчаров. Технологичният прогрес трябва да се насърчава!

18 коментара:

Анонимен каза...

Г-н Грънчаров, ако позволите, бих изказал мнението си като редовен читател на Вашия блог:
Глупави нападки с личности като г-н Шопов (който също се пише с "десни" ценности) са безинтересни за мен и не виждам смисъл в това да им обръщате толкова голямо внимание. Видно е, че този блогър се е проявил в тези свои коментари много гаменски, да не кажа по-силна дума: отдайте го на емоциите му покрай празниците и му теглете една майна, с извинение. Много уважавам Вашите постинги на тема политика, българско общество, религия и философия и т.н. в блога Ви и мисля, че една такава глупава конфронтация не би трябвало да бъде препредавана в него и да й се обръща чак такова внимание.
От друга страна употрябяването на изрази от сорта на Г-н-Шоповите в дадения коментар (чиче, мамули и прочие глупости), както и доближаването до типични български диалекти, както заменянето на "я" с "е" в думи като няма и т.н., не Ви правят по-колоритен и по-издигащ се в очите на читателите си (убеден съм, и че нямате това за цел!) Според мен Вие сте интелигентен човек - както знаете, чел съм Вашите книги "Страстите и бесовете български" и "Българската душа и съдба" - бих казал, на един дъх, за което Ви благодаря, и мисля, че подобни безсмислени заяждания не Ви подхождат. В тази връзка: коментарът на RoujkaBG в статията в блога на г-н Шопов е много вярна.
Надявам се, че сте ме разбрали правилно, пожелавам Ви приятна вечер!
Поздрави,
в очакване на новата Ви книга,
Мирослав от Монтана :)

Анонимен каза...

извинете - коментарът е много верен* :)

Анонимен каза...

и ако позволите една корекция - "Пази, Боже, сляпо да прогледа" е творба на Алеко Константинов - следователно не е удачно определението "поет"
:)))))

Unknown каза...

Благодаря за чудесния материал. Чувствам се поласкан и някак си горд, че попаднах и във сайта ви :)

Апропо на всяка себеуважаваща се конференция "Организаторите си запазваме правото да отказваме лекции, ако счетем, че няма да са интересни за публиката."

Бого

Ангел Грънчаров каза...

"Поет" често се използва в един по-широк смисъл, в смисъл на човек на словото, литератор; точно в този смисъл съм употребил думата; зная, че Алеко а написал споменатия текст и че не е писал стихове :-)

Мирослав, напълно си прав, изцяло споделям думите ти. Аз на такива "инциденти" обръщам внимание не заради "себичност" или за нещо подобно, а понеже събирам всякакъв материал за човешката и за българската душа. Понеже съм изследовател, имам научен интерес към подобни случки и изказвания. Бъдете спокоен, правя си иксперименти за да проверя каква е нравствената ситуация в страната в момента. Щом като написаното от Б.Шопов - няма значение дали е за мен или за някой друг - не предизвека бурна масова реакция на несъгласие, това показва, че нравствената ситуация у нас е за окайване. За жалост...


Та тия неща за мен са просто лакмус, нищо повече; и ги събирам в блога си, щото не искам да изпусна дирите на такива български случки, феномени, преживелици... все пак блогът си е мой... :-)

Анонимен каза...

Г-н Грънчаров, присъствах на презентацията ви на първия блогкамп и мога да ви кажа че беше изключително... скучна. Дори не мога да се сетя на каква тема беше.
Доста хора ви се присмиваха и с право. В почти всеки блог вие заедно с Добри Божилов оставяте коментар - като че по цял ден седите и дебнете кой блогър или журналист какво пише и все знаете много и все сеете мъдрост из интернет. Даже чух че от вас двамата не е можело да се вземе думата на срещата с Мартин Димитров.

Има си термин за такива като вас: викат им тролове. А троловете не трябва да се хранят.
Както и да е, не мисля, че ще ме разберете така или иначе. Това беше първия и надявам се последен коментар под ваша публикация.

Ангел Грънчаров каза...

Драги ми luchko, разбирам те, искаш да удариш едно рамо на таварищ Бого. Относно "скучността" на моята лекция нормалната реакция е: "на мен ми беше скучно на лекцията", а ненормалната е "лекцията беше скучна". Понеже ние сме различни и на някои харесва това, което на други не харесва, представи си. Така че лекцията ми не ти е била интересна, а похвала за мен в някакъв смисъл: остана да започнат ме харесват и такива като теб, да пази Бог да почна да се харесвам на всички - по-лошо от това не може да се случи човеку!

Доста хора след лекцията, които са разбрали за какво говоря - понеже, възможно е, ти самият да не си разбрал - ме поздравиха за интересната лекция, така че твоето впечатление е съвсем субективно.

А за това че съм бил ходел във всеки блог заедно с Добри Божилов имаш грешка: ходя в три-четири интересни блога, не повече. Просто, човече, си надъхан срещу мен, понеже принадлежиш на компанията блогъри, която като чуе моето име, я втриса. Това лесно може да се обясни, но да не се разпростирам.

Наистина ще съм ти благодарен че няма да идваш повече в блога ми: вижда се, че говориш наизуст и крайно пристрастно. Бъди здрав и се постарай като говориш да бъдеш поне малко от малко близо до истината, иначе съвсем не е нормално...

Ангел Грънчаров каза...

Апропо: на никаква среща с Мартин Димитров не съм бил, явно не бърката с някой друг. Което и показва, че говориш наизуст и каквото ти падне, само и само да се харесаш на "вожда" си Шопов :-)

Анонимен каза...

Виж, Ангеле, ако не е проблема да мина на Ти!
Надявам се да не приемаш написаното по-долу като нападка.
Да говориш за някой, който ти е отказал лекция и да изтъкваш това в своя полза е по мое мнение необмислено. На тази конференция ще има толкова много лектори, които очевидно са преминали през "великото изпитание", та защо точно с теб "пресветият" Богомил Шопов да се заяжда? Може пък да е имало защо... не съм бил там и не знам. А относно споменатото по-горе, че си имал лекция на блогкамп-а... повярвай ми аз не те помня а бях там през цялото време.
И един съвет като съ-блогър. Въпреки, че всеки има правото да организира личната си страница по свое осмотрение, има широка практика из личните блогове, ако е лична страницата, то поне трябва да видиш за кого четеш - някъкво кратко представяне на личността да има. Някои слагат и биография вътре, хобита, творчество и какво ли още не само и само да се разбере що за човек пише материалите там. Това ми бе градивната критика и желая на теб все положително развитие в живота.

А сега имаш правото да приемеш долното напълно лично, като нападка от един гамен-простак, опитващ се да говори културно.
Пич - избиваш комплекси! Не съм във философските среди ама надписа "ОЧАКВАЙТЕ НОВАТА КНИГА на философа АНГЕЛ ГРЪНЧАРОВ" звучи а-а-адски смешно. Другото - каква философия бе аланколу - блогът ти е със заглавка изпълнена със снимки от протести и митинги. Това философско ли е?
Трето - не си умен - като са те отказали за лекция, не се почва раздуване на факта а се прави анализ, защото така, освен че няма да ти дадата желаната лекция, но и ставаш смешен, а това ти гарантира почти сигурно, че за в бъдеще широката аудитория няма да те желае за лектор.
И последно, уви много грубо: Ти к'ъв си бе?
С пожелание за самоусъзнат и стремителен ден, Бо! (ако искаш контактите ми имаш гугъл).

Ангел Грънчаров каза...

Благодаря за нравоучителната беседа, която е толкова по-ценна, понеже е съвсем безплатна :-)

Книгата, която предстои да излезе скоро, е философска, а това, че има реклама за нея в политическия ми блог не е болка за умиране: аз имам няколко блога и рекламата е във всеки от тях, в това число и специфично философския (нарича се СВОБОДНА ВИРТУАЛНА АКАДЕМИЯ).

Само едно нещо искам да те запитам, понеже гледам че се правиш на много отворен: ти реакцията на твоя кумир Бого как я възприемаш. Това, че ми е отхвърлил лекцията, е негов, не мой проблем: той губи от това. Но начинът, по който ми каза, че отхвърля лекцията ми, как го възприемаш? В това е проблемът: не може човек, имащ известни претенции, да се държи като гамен. Това, че ме мрази, не е повод да си изпуска нервите. На мен той също ми е неприятен, понеже като психолог отдавна съм го идинтифицирал като лицемер и безскрупулен кариерист, но не съм тръгнал да говоря с него по хашлашки начин. Та кажи как възприемаш неговия, пък и своя - с претенции да е пичовски! - начин на изразяване, пък след това може още да поговорим. Понеже темата е важна: за морала на "елитния" блогър. Тема, по която приятелят ти Бого се уплаши, че може да предизвика дискусии, и по тази причина ми забрани да се изказвам на блогърската среща; той, горкият, се чувства за нещо като "собственик" на блогърската идея и кауза :-)

Ангел Грънчаров каза...

Боговите приятели се активизираха да ме плюят, както си му е редът, и дори откриха, че съм гнусен крадец :-) Вижте това: http://cryptsol.net/?p=1558&cpage=1#comment-5070 Какво ли ще измислят утре?! Най-вероятно че се храня с човешко месо, за предпочитане да е месо на младенци-кърмачета :-)

Отвърнах на завистниците така:

На това му се вика подличко отмъщение на завистниците! :-) Завистта е голяма сила из Българско; неслучайно поетът е написал, че българският гений е завистта!

"Философът" Ясен се гнуси от друг философ, което показва, че не е никакъв философ: философите се познават по това, че са свободни личности и духове, т.е. уважават различията и самобитността на другата личност. Да мразиш друг човек и да демонстрираш омразата си е сигурен белег, че си извън философията, нещо повече, че личността ти е безкрайно семпла, ощетена и мизерна - поради което и така злобна. Философите се отличават с душевна и духовна щедрост и по тази причина не могат да са завистници. Напротив, радват се на ония, които нещо са постигнали в живота си.

Новата ми книга е 13 поред издадена книга. Това явно на някои "философи" не им дава мира, но казах, това е балкански синдром, определящ такива бунтове но посредствеността, лишена от творчески потенциал :-)

Относно "кражбата" на изображението, използвано за подложка на корицата на новата ми книга. За нещастие на придирчивите завистливи защитници на авторските права съм се консултирал с разбиращи люде, които са навътре в нещата.

Самата корица "кавърверсия" (творческа интерпретация, вариация) на изображението и следователно за авторски права не може да става дума (тя е различен продукт, ако се окраде самото изображение и си пишеш името че ти си авторът, тогава са нарушил авторските права).

Освен това книгата ми няма търговски характер, издадена е в скромен тираж и ще бъде подарявана - такова е желанието на спонсорите й. Ерго, от нея няма да се печели. Ние, философите, пишем книги не да печелим пари от тях, а с книгите си просто подаряваме на хората безценни богатства: идеи, истини, ценности. По тази причина не можем да "крадем", както това се иска на завистливите нефилософи.

Жалко е наистина, че не сте философи. По тази причина и няма как да разберете колко сте нещастни. Изворът на нещастието ви е вашата душевна мизерия. Доказателство за тия мои думи е това, че гаменските ихашлашки думи, с които ме обруга ей-така, за едното нищо, вашият кумир Бого, не ви възмущават. Ей, хора, загубили сте си усета за човешка нравственост, не различавате добро и зло, знаете ли, че това е същинска трагедия?! Понеже сте "техничари", боравенето само с техника е довело дотам да се обезличите съвсем. Моят съвет като психолог към вас е: погрижете се за човечността си! Много ще страдате в този живот ако не си я върнете. Примерно няма да познаете любовта. По тази причина, щом на тази възраст сте така злобни, представяте ли си какво ще ви се случи когато станете на моите години?! Майчице!!!

Поздрави!

Анонимен каза...

Тъй като изопачаваш това, което написах, ще бъда изцяло личен в този си коментар и ще го оставя като последен, защото го превърнахме това тук в чат, каквато не му е целта.

Не разбрах как реши, че тази социална единица ми е кумир? Явно при теб има само два типа хора - такива, които харесват това което правиш и ти се кланят и си купуват книгите ти и... останалите, 'дето са гамени. Има обаче и такава "средна класа" хора които не им пука въобще какво правиш, какви са ви връзките с Богомил Шопов, кой е той въобще, а най-малко се интересуват, защо по д**лите ти е отказал лекцията. Аз чета над 30-40 блог-а от БГ пространството и един от тях наистина е на Богомил Шопов. И вместо да чета за нещата в БГ, трябва да чета за безумието на един народ. Именно това ме подтикна да пиша тук.
А що се отнася до пичовското ми поведение, аз се изразявам нормална за мен ... както се казва ... ако не те кефи, не го чети но не ми се подигравай за това!
А по въпроса, не можеш да отречеш че организаторите отговарят за това да е интресна една конференция, нали? Ти какво би направил, ако ти падне лекция, коят не си убеден, че ще е интересна на твоята аудитория, например? Аз, както предполагам и ти бих я махнал, както явно се е случило. Пак ти повтарям, че не знам детайли а и НЕ ме интересуват. Но ако само това което си изложил е вашата комуникация ти наистина си го обидил, поради което дори да е била пропусната просто лекцията ти, след този разговор тя е била махната.
Ти и с мен даже се заяде, въпреки че разграничих ясно нещата, които добросъвестно коментирах като човек и тези които написах в ролята си на социално животно.
Хората, съдейки по оскъдните си познания мразят някой да ги поучава... да им чете морал, а именно тази твоя нравствена поучителност им е станала досадна. Не видях някъде той да пише че си му неприятен. А ти си го нападнал в явен вид.

И накрая се извинявам (колкото и безсмислено да е), ама просто ме обиди - Ти кого ще наричаш отворко бе дъртак изперкал? Тая дума ще смееш ли да ми я кажеш така в лицето? А? (проявявам явна агресия, вероятно повлияна от неизживяно детство или пост-травматичен стрес, в следствие на домашно насилие).
Купи си някое въже и се гръмни с него!
Лек живот,
Бо!

Ангел Грънчаров каза...

Кански се мъчиш да изглеждаш оригинален, ала не ти се удава - удава ти се обаче да бъдеш твърде банален :-) Дерзай в тази посока, може и да постигнеш много!

Не е зле да се посъветваш с психиатър за склонността ти към абсолютно безмислени агресии.

Това "дъртак изперкал" за мен ли се отнасяше? Така може да наричаш баща си, не мен (аз съм 50 годишен мъж с изцяло младежки дух, ти може и да си млад на години, да си мислиш, че ще си вечно млад, ала по дух, за жалост, си направо мъртвец).

Апропо, знаеш ли какво е това дух? Питам, макар че разговорът ми с теб, един анонимник, е крайно скучен: аман от мърморковци като теб!

Бъди здрав и успехи! Опитай се да се очовечиш някой ден!

Анонимен каза...

Г-н Грънчров,
Тези "специалисти" по авторско право или са те подвели или са ти врагове и ти гледат сеира. Това което го правиш си е чиста кражба. И ако в главата ти е останала директивата на Ленин "..ние ще вземаме всичко от другите страни без да плащаме авторско право и те да вземат от нас без да плащат", това е явно проблем на образованието ти и възпитанието. Американците са много чувствителни на тема авторско право. С тези дребни шмекрерлъци си далеч от американските ценности и всичките морализаторските ти писания изглеждат смешни... "..По делата им ще ги познаете..."

Анонимен каза...

Тази злоба, която леете по адрес на някой, който ви е отказал да четете лекция, не показва нищо, освен ниско самочувствие. Ако Вие имахте добро самочувствие, нямаше окото да ви мигне - нали сте гений, голям праз, че няма да го докажете отново. Само че комплексите са Ви хванали здраво и яката са ви разтърсили. Тази словесна схватка с всеки, който не мисли като Вас и не се прекланя пред гения Ви е смешна и жалка.
Ако бяхте момче, щях да кажа - ще порастнете, ще поумнеете.
Уви, не сте...

Ангел Грънчаров каза...

Де бе, где видя злоба у мен?! Бого злобее и обижда, а аз, понеже съм изследовател на човешката мерзост, се забавлявам и кефя :-) Щом не си забелязал великодушието ми към тия плужеци, явно си като тях...

Анонимен каза...

Грънчаров,
Да вземеш да си доизкараш Софийския университет. Няма да е като в Кембридж или Оксфорт. Но с това полуобразование само се измъчваш и се луташ из областите на познанието, без да оставяш стойностна диря. Иначе го докарваш на много приказки, но висшето образование ще те научи как да добавяш и смисъл в тях. Никога не е късно!

доц. д-р Любима Йорданова каза...

Защо е това враждебно настроение между мислещи хора? Защо трябва да се делите, само защото имате различни професии и различни подходи към блогосферата? Едва ли са необходими йерархии и вождове. Блогосферата обединява креативния дух на хора, които са равнопоставени. Струва ми се, че омаловажавате действията и на т.нар. от вас тролове. В теория на манипулацията ги наричат манипулатори. Все едно дали става дума за писане на хартия или те действат във виртуалното пространство. Важно е, че нанасят значителни щети на информираността на хората, като изместват встрани вниманието от теми с важно обществено значение. Такава е професията им и тя е много висока заплатена. Докато работех върху анализа, забелязах, че те са вече и в блоговете. Отдавна са във форумите във виртуалните издания. Надявам се конфликтът да спре скоро. Никой не печели от подобни спорове. Както показа 20-годишният гърч на българския преход, героизмът на нападките трябва час по-скоро да бъде заменен от действително съзидателна работа.Не съветвам никого. Такава е логиката на живота.