Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

понеделник, 16 февруари 2009 г.

Откъде Б.Борисов взе така прочулата се фраза за "човешкия материал"? Може би от моята книга - или пък от този блог?!

Получих едно писмо, което силно ме развълнува: какво да крия, вълнуващо е когато човек разбере, че трудът му не е отишъл напразно, че това, което е искал да предаде на хората, е стигнало не само до съзнанията, но и до сърцата им! Но не за това привеждам писмото, а за нещо, което се подхвърля в неговия край, и по повод на което съм формулирал заглавието на този постинг. Ето и самото писмо, което е изключително много важно за мен:

Здравейте, г-н Грънчаров!

Добра е идеята за Граждански дискусионен клуб. Следя всичко написано до сега по темата. Много ми е трудно, че трябва да Ви разочаровам, но и аз не мога да дойда. Но като Карина при удобен момент ще ви поканя в моя град - ще Ви свържа с нашите десни партии и ще осъществим сбирката.

А сега извън темата. Прочетох книгата (СТРАСТИТЕ И БЕСОВЕТЕ БЪЛГАРСКИ: кратка психологическа история на съвременна България). Много ми хареса. В нея открих описани чувства, които са и мои. Чувствам се горда, че Вашата преценка за целия наш преход е и моя преценка. Всичко е много точно. Книгата Ви е достойна да се учи в училище. На моменти пишете с толкова тънък хумор, че човек от сърце да се посмее, а на моменти тежи от толкова много болка, че му идва и да си поплаче.

Имам един призив към блогърите - за Бога, прочетете тази прекрасна книга - "Страстите и бесовете български" на Ангел Грънчаров! Ще ви допадне. Много.

Сега моята екземпляр започна да обикаля града ми. Ще я прочетат много хора. А колкото до останалите книги знам как да си ги набавя - поръчала съм ги на няколко книжарници и те ми обещаха да ги доставят. (Знам, че и те ще ми допаднат и не само това, а и ще ми харесат много! Чакам с нетърпение излизането на "Изворите на живота".)

Благодаря Ви, г-н Грънчаров! И не спирайте да пишете. Имаме нужда от Вашето така правдиво, емоционално и красиво слово!

Ана Грег

И още нещо: защо ли си мисля, че Бойко Борисов е чел книгата Ви? Сещате ли се защо си мисля така? Ами изкопирал е една Ваша мисъл, която разбуни и управляващи и медии, та даже и заспалото ни общество!

За какво става дума ли? Ами едно от есетата, от които се състои книгата, се нарича "Цяло чудо е, че с толкова лош човешки материал Костов успя да направи нещо добро и за България" (виж ТУК). Много е възможно Б.Борисов да е използвал този израз, като го е взел от книгата ми, защото изразът "човешки материал" не е толкова често използван, той е все пак философски израз, аз лично съм го употребявал и в други свои книги.

А че Б.Б. чете мои статии в блога съм го уловил отдавна; когато написах статията Начало на путинизацията на България, ден-два след това чух Б.Б. при Бареков или Коритаров да употребява точно този израз "путинизация". Тогава този израз съвсем не беше популярен. Така че нищо чудно Б.Б. да е чел не само моята книга, ами дори и блога ми.

Съвсем правилно постъпва Бойко Борисов: когато политиците почнат да се вслушват в това, което говорят или пишат философите, едва тогава те ще започнат да се държат по-разумно. И едва тогава ще потръгнат работите в държавата. Не съм го казал това аз, а великият Платон...

Вижте и чуйте най-новото в първия български видеоблог: Angel.G-TV - видеоблогът на Ангел Грънчаров. Технологичният прогрес трябва да се насърчава!

5 коментара:

Анонимен каза...

Не е много хубаво човек да се величае така. Какво ли биха казали японците:))))

Ангел Грънчаров каза...

"Величаене" казваш... било лошо... може би... а да унижаваме другия човек в такъв случай е хубаво, така ли? :-)

Анонимен каза...

У нас всякога и без изключение плюем успелите или по-умни хора. Затова и сме си винаги до гуша в л****а.

Анонимен каза...

Грънчаров, ти си класик!

Анонимен каза...

От къде събра толкова злоба човече?
Пиша анонимно ,не от страх,а защото ме е гнус от такива като тебе.