Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

вторник, 3 февруари 2009 г.

Инициатива за учредяване на ГРАЖДАНСКИ КЛУБ за подкрепа на демокрацията и на европейската ориентация на България

Нещо наистина трябва да се прави в това мъртвило. Престъпление е да се стои със скръстени ръце и да се чака - сякаш нещо може да ни падне от небето и вкупом да ни спаси!

В тази крайно тежка и злокобна ситуация, в която управляващите докараха българската демокрация, трябва да се съпротивляваме, трябва много да работим за спасяването й: как изобщо можем да чакаме, защо стоим, какво трябва да се случи, та да се размърдаме масово?!

Ето два примера че можем много неща да направим (Важна инициатива: първа национална среща на политически ангажираните граждани и на политическите блогъри в България - Пловдив, февруари 2009 г. и също Българската демокрация е мъртва: длъжни сме да я възкресим!) за да докажем и пред себе си, че не сме се примирили и че нямаме намерение да се примирим.

В тази връзка предлагам да се учреди ГРАЖДАНСКИ КЛУБ за подкрепа на демокрацията и на европейската ориентация на България. Това трябва да стане колкото се може по-скоро, до 10-тина дни най-много. Смисълът на тази инициатива е лесно постижим от хората, които са съпричастни на случващото се у нас, които са ангажирани, които не са склонни да стоят със скръстени ръце и спокойно да наблюдават издевателствата, на които всекидневно сме подложени от управляващата олигархична върхушка и от слугуващите й медии. Длъжни сме в тази ситуация, повтарям, да се съпротивляваме, да се борим, поне да "мърдаме", за да не излезе, че самите ние сме подобни на мъртвешки трупове, че сме изтощени, че сме се примирили. Да докажем на наглеците, че не сме склонни да ги търпим безкрайно.

Сегашната ситуация наподобява времето преди 1989 година, когато беше същото мъртвило, предизвикано и тогава, и сега, от все същата партия: БКП (БСП). Тогава, през окт. 1987 година в Пловдив, в Пловдивския университет, от група млади преподаватели, от студенти и от граждани беше създаден ФИЛОСОФСКИ ДИСКУСИОНЕН КЛУБ. Инициатор и ръководител на този клуб тогава стана моя милост. За една година преди "партията" да се усети и да го забрани в него гостуваха със свои лекции много най-известни български интелектуалци (професорите от СУ Н.Василев, Цочо Бояджиев, Иван Славов, С.Герджиков, ст.н.с. от Философския институт към БАН Стефан Пенов, също Красен Станчев, Иван Колев, академик Азаря Поликаров, академик Кирил Василев и мнозина други. Година по-късно в София беше създаден известният Клуб за подкрепа на гласността и преустройството, създаден и иницииран главно от лекторите на Пловдивския Философски дискусионен клуб. Събитията от онова време съм описал в своята книга СТРАСТИТЕ И БЕСОВЕТЕ БЪЛГАРСКИ (Кратка психологическа история на съвременна България)

Ето по тази причина предлагам сега пак в Пловдив да учредим нов клуб на граждани, на студенти, на ученици, на интелектуалци с европейско мислене и манталитет, който да помогне за радикализация на настроенията, та да подкрепим и да вдъхнем сили на издъхващата, на омаломощената, пък макар и толкова млада, ала така несретна българска демокрация. Смятам, че е наш дълг да направим нещо и да покажем, че нямаме намерение да се примирим, т.е. че сме твърдо решени да защитим демокрацията си.

Затова предлагам на 13 февруари 2009 година, в Пловдив, от 11 часа, да се открие първият ГРАЖДАНСКИ ДИСКУСИОНЕН КЛУБ ЗА ПОДКРЕПА НА ДЕМОКРАЦИЯТА И НА ЕВРОПЕЙСКАТА ОРИЕНТАЦИЯ НА БЪЛГАРИЯ. На учредителната сбирка, на която са поканени всички милеещи за съдбата на европейска България и на българската демокрация граждани, ще се обсъди ситуацията и ще се предложат ония инициативи, които сме дължни да предприемем, за да противодействаме на крайно неблагоприятните тенденции в съвременната българска действителност. Такива клубове могат да бъдат учредени във всеки български град, университет, населено място.

Приканвам най-ангажираните блогъри и участници по форумите, които са склонни да подкрепят учредяването на такъв клуб, не просто да подпомогнат популяризирането на идеята, но и лично да участват в учредяването на клуба. Лични покани към никой няма да отправям, всеки, които сам пожелае да се включи, който разбира смисъла на тази инициатива, нека да заповяда на учредяването. По този начин предлагам тази инициатива да се обедини с другата, именно с провеждането на национална среща на политически ангажираните граждани и на политическите блогъри в България. Смятам, че тия две прояви органически се допълват и взаимно се проникват, затова съчетаването им е съвсем естествено.

Абонирайте се за първия и единствен блогърски вестник! Подкрепете свободната мисъл и свободното слово в България тъкмо когато те са в немилост!

7 коментара:

Анонимен каза...

Дано да се осъществи идеята, то си зависи от нас.
Забележка само по датата- 14.02.- това е Трифоновден, областта е лозарска, много хора, които биха искали да дойдат на срещата, ще трябва да избират, а независимо от времената и нравите, изборът винаги е бил - зарязване на лозята.
Маринов

Ангел Грънчаров каза...

Приемам забележката: датата става 13 февруари, бива ли?!

Unknown каза...

Здравейте,
Нямам дар слово, но долния адрес обяснявам какво можем да направим.
http://kamenpetev.blogspot.com/2009/02/blog-post.html
Поздрави

Анонимен каза...

Здравейте, Трабва да се създаде смело такъв клуб. Къде ще се състои учредяването в Пловдив? Мартос

Анонимен каза...

Къде ще се състои учредяването на този клуб

Ангел Грънчаров каза...

Идеята е да се учреди в ПУ. Но това трябва да се съгласува. След ден-два ще се знае с положителност...

Unknown каза...

http://kamenpetev.blogspot.com