Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

петък, 7 август 2009 г.

Моля, давайте мнения и препоръки: става дума за нещо твърде важно, може би и най-важното!

Току-що публикувах в блога на СВОБОДНАТА ВИРТУАЛНА АКАДЕМИЯ един Проект на курс по личностно развитие и гражданско образование, със съставянето на който в последните месеци се занимаваха сътрудниците на моя ЦЕНТЪР ЗА РАЗВИТИЕ НА ЛИЧНОСТТА ● HUMANUS ●. След трудни дебати и обсъждания в последните дни стигнахме най-накрая до предлагания вариант. И ето, сега го предлагам на вашето пък внимание - за мнения, оценки, критики, препоръки, допълнения, всякакви съображения.

Става дума за това, че нашите ученици в гимназиите все още нямат свястно помагало по предмета, наречен "Свят и личност". Дойде момента да се направи нещо по-добро, понеже става дума за нещо безкрайно важно: за подпомагането на личностното самоусъвършенстване на младите, за насърчаване на тяхното гражданско самосъзнание. Мисля, че не е нужно да убеждавам никой в смисъла на това, което се прави в тази насока: нищо чудно точно тук да е разковничето, ключът, лостът, благодарение на който може да се задвижат нещата и в цялостния ни живот като нация и държава. Щото все пак живеем в 21 век и, накратко казано, срамота е да се излагаме повече...

Та в тази връзка ви моля да се вгледате в предлаганите теми и да си кажете своята оценка и възприятие. За нас е важно да разберем как ви звучат самите теми и параграфи, какви забележки и предложения имате и пр. Смело кажете точно това, което мислите, вашето мнение е много важно за нас. А аз и моите сътрудници тия дни започваме най-интензивна работа за довършването (донаписването) на този курс, който предвиждаме на части да го публикуваме в новото списание ИДЕИ, за което, надявам се, вече знаете - и което трябва да стартира през есента. (Ако някой иска да подпомогне раждането му, да заповяда!)

Нашата идея е около този курс да се предизвика нещо като обществена дискусия, да се ангажират и някои медии (стига де, не им ли омръзна на нашите медии да се занимават само с простотии и с вучковщини?!), и в крайна сметка да се излезе с идеи и предложения до новото ръководство на Министерството на образованието, младежта и науката (така мисля вече се казва?). Още повече че, както е известно, то излезе с намерения за промени в тази наистина изключително важна област. Затова и очаквам с нетърпение вашият отзвук, оценки, предложения, критики и прочие.

Такова ни е намерението, пък какво ще излезе е отделна работа. У нас, уви, често става така, че тъкмо на най-важното се обръща най-малко или никакво внимание. Имаме плаха надеждица това да се промени. Знае ли се, нищо чудно и да е дошло времето за така наложителната промяна...

5 коментара:

Анонимен каза...

идеята е прекрасна DANGERZONE

Petya каза...

Давайте смело напред!Дори сега да няма голям интерес,после ще се увеличи.Предложенията и идеите ще дойдат в самия процес.А и си заслужава за малкото,които проявяват интерес.

Ангел Грънчаров каза...

anarhist , преди 2 часа
За гражданската отговорност и за активността ни във вземането на решения на политическо, икономическо социално ниво: Трябва ли да учствам в политическия живот? Какви права имам като гражданин относно прозрачността и намесата ми във вземането на решения? Доколко аз с пасивността и незаинтересоваността съм вреден за обществото? Защо сме свикнали да "обявяват" политически решения като даденост? Какви са начините да изискам промяна на закони, архаични или просто непрактични. Какво означава демонстрация? Защо имам право да демонстрирам? Смятам, че трябва младите да бъдат обучавани на активна гражданска позиция и това трябва да бъде включено като отделна глава. Апатията е нужно да бъде изкоренена, но досега никой не се е осмелявал да говори за ПРАВА, всички ни натикват само задълженията под носа. Това е моето скромно предложение.

Николай Павлов каза...

Как така десен философ избира Хегел пред Кант? Има нещо гнило тука!

Ангел Грънчаров каза...

Не разбираш от философия, таварищ зельоний, затова се въздържай да даваш меродавните си препоръки; възможно най-тъжно-смешна картинка е филолог да се изказва по философски въпроси :-)