Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

неделя, 8 ноември 2009 г.

Има ли комунизмът бъдеще? (моя статия, писана през декември 1989 г.)

(Забележка: По същата тема интересно разсъждава г-жа Мира Гуйгова от Пловдив в коментара си Комунизмът като манталитет. Ето началото на тази статия, което е твърде подходяща илюстрация за това как въпреки изминалите 20 години комунистическият манталитет у някои хора си остава неизменен:

Тези дни живея като в някакъв филм на ужасите... Особено днес, 7 ноември 2009 година, БНТ избра един отвратителен начин да отбележи 50-тата си годишнина. Кадри от миналото съживиха най-мъчителните спомени от периода преди 1989 година - Тодор Живков, Ив. Славков, пионерчета, комсомолци - и мъчителен опит да се обясни защо толкова хубаво, толкова прекрасно общество не можа да просъществува и в крайна сметка да се реализира замисъла на Маркс и Енгелс за построяване на обществото на всеобщото благоденствие, в което всеки ще дава от себе си "според способностите си", а ще получава "според потребностите си". Обаче колкото по-малко логични са аргументите, толкова по-истерични са напъните да ни бъде внушено, че - по незнайни причини - истинския комунизъм не се е състоял. За щастие - или за съжалание - все по-малко са хората, които се кълнат, че са "истински комунисти". Бедните хорица... Прости им, Господи, те не знаят какво казват!)

Няма коментари: