Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

петък, 30 април 2010 г.

Съветските окупатори с нищо не се отличаваха от хитлеристките

Известната руска дисидентка, правозащитничка и антикомунистка г-жа Новодворская е на посещение в Естония. Тя ще изнесе лекции и ще бъде приета от естонския президент. Ето какво е казала в своя лекция на тема Вие нищо не сте длъжни на прототипите на Альоша", което, впрочем, касае и нас, българите, щото и ние сме "освобождавани" от Съветската армия:

... Властта в Русия, т.е. Путин, се отказа да признае факта на окупацията, отказа се да признае отговорност и вина... Ние, демократичните сили, поднасяме своите извинения и, възможно е, ако дойдем на власт, ще дадем и материална компенсация, например, нефт и газ. Макар никакви богатства не могат да компенсират човешките животи. Финландия, Япония, Латвия ще получат това, което искат...

Ние искаме да ви избавим от чувството за благодарност и задълженост пред воините, които се нарекоха "освободители". Паметникът на война-освободител с детенце в ръцете - е лъжа. Съветските войски с нищо не се отличаваха от германските.

... Елцин даде на хората шанс за избор, но руснаците от него не се възползваха, и демокрацията беше ликвидирана от Путин. Сега в Русия няма свободни медии.

...Днешната власт е овладяна от отровата на имперските комплекси. Те започнаха война против Грузия, т.е. в 21 век направиха това, което започна Сталин. След това обаче не последва никакво наказие, Русия даже не беше изключена от осморката (Г-8), макар трябваше да я изхвърлят, хващайки я за яката.

... Аз искам да упоменем тия, които освобождаваха Естония от Съветската армия - естонските легионери. Предлагам да почетем тяхната памет с минута мълчание, тъй като освен нас това няма никой да направи. - промълви Новодворская и, давайки пример на аудиторията, сама стана от стола.

Това е казала тази жена, която мнозина наричат "руската желязна лейди". Преди време тя беше апелирала към източноевропейците да съборят и да разрушат паметниците на съветската армия "освободителка". Защото докато не направят това няма да видят добро: знаковата, символическата зависимост от руския империализъм, без значение какъв е той - сталински, комунистически, путински или медведевски пр. - която тези паметници въплъщават, добро на никой не е донесла и не може да донесе. Казва и повтаря това милата Новодворская, ала ний, българите по-специално, продължаваме да си похъркваме под наркозата на грозната лъжа за "братята-освободители", пък на всичкото отгоре сме и големи страхливци, та никой не смее да пипне паметниците на сталинските сатрапи, които като ята черни врани са накацали по цялата страна.


Абонирайте се! Подкрепете свободната мисъл и свободното слово в България тъкмо когато те са в страшна немилост!

(Забележка: Можете да получавате броевете на в-к ГРАЖДАНИНЪ за 2010 г. ако пишете на имейл angeligdb [@] abv.bg)

ВИЖ >>> кн. II на сп. ИДЕИ

4 коментара:

Анонимен каза...

Не е верно. Немците са по-читави :D

Анонимен каза...

Валерия е велика жена. Де да имаше повече като нея в Русия и по света! Ще кажа провокативно: Новодворская не е права, съветските окупатори не се различаваха от хитлеристките по отношение на Полша например, НО ПО ОТНОШЕНИЕ НА ПРИБАЛТИКА И БЪЛГАРИЯ ИМА РАЗЛИКА И ТЯ НЕ Е ПОЛЗА НА СЪВЕТСКИТЕ. Общоприето е да се слага знак на равенство между фашизма и комунизма и в общ, глобален план това е правилно. Но трябва да разглеждаме всеки конкретен случай отделно. Нали в политиката нямало чувства, а само интереси? Ами тогава следва да признаем, че България не е видяла нищо лошо от хитлеристите. Хитлер не наложи на България националсоциализъм, получихме изконните български територии („Обединена България”, тогава около 180 000 кв. км и 8,5 милиона население, днес щеше да е много повече), за които в миналото беше пролята толкова българска кръв, български войски на Източния фронт нямаше, никой българин не пострада от германска ръка, даже българските евреи, за разлика от прибалтийските, не бяха депортирани. Следователно българите qua българи ако нямат причини да изпитват непременно сипматии към Хитлер, нямат и причини да го мразят, освен по общочовешки, хуманни съображения в смисъл, че всяка тирания по принцип е осъдителна. Съвсем друго е положението със СССР и Сталин. При това Червената армия нямаше никакви причини да навлезе в началото на септември 1944 в България. България не се беше била против СССР, беше вече обявила война на Германия и имаше демократично правителство (Муравиев).

Руснаците наистина са освободители на България 1878, макар че Руско-турската война, разбира се, и това признаваха дори комунистите, не е водена от хуманни съображения в името на някакво освобождение. Но истинската българска свобода и независимост идват като страничен и не особено желан за Руската империя продукт. По-добре щеше да бъде ако освобождението на България беше дело на „концертирана акция” ня няколко тогавашни велики европейски сили, а не само на Русия, макар и получила картбланш за действие на Балканите от Великите сили.

В този смисъл българите дължат на Русия не непременно някаква коленопреклонна благодарност за 1878, но трябва да признаят историческия факт, че България става свободна в резултат на намесата на Русия.

Съвсем друго е положението 1944. Трябва да се прави рязко разграничение между събитията от 1878 и 1944. И в двата случая целите на „освободителите” са користни, но в първия случай не ги постигат изцяло, докато във втория, за съжаление, успяват. Затова България не дължи на СССР нищо за 1944, а напротив, в духа на Новодворскя Русия трябва да се извини на България и да даде дори материални компенсации.

Ето оттук идват някои противоречия и проблеми в нагласите на българите спрямо руснаците до днес. Но светът е сложен и противоречив и събитията в него невинаги подлежат на еднозначно тълкуване.

Анонимен каза...

Вярно, историята е амбивалентна. Иначе нагласите на народите са резултат от историята, респ. от тяхната интерпретация на историята. Ето защо поляците мразят както германците, така и руснаците. Но туркофоби например в Полша няма – откъде би могло да ги има? В България пък има туркофоби, германофили, русофили и русофоби, но практически няма туркофили и германофоби. Сърбите пък са русофили и германофоби, арменците са русофили и туркофоби и т.н.

Анонимен каза...

Ето че Владимир Путин вече дава компенсации на братския украински народ в духа на Валерия Новодворская:

Премьер-министр России Владимир Путин подписал постановление об обнулении вывозных таможенных пошлин на газ для Украины. Об этом он сообщил по итогам заседания комитета по вопросам экономического сотрудничества российско-украинской межгоскомиссии.
«Я проинформировал премьер-министра Украины о том, что сегодня мной подписано постановление об обнулении вывозных таможенных пошлин на газ для Украины», – сказал Путин.

и също:

Скидка при заключении 25-летних контрактов на поставку ядерного топлива Украине может превысить $1 млрд. Об этом сообщил глава «Росатома» Сергей Кириенко.
Он отметил, что «чем больше срок контракта, тем больше будет скидка». «Это – большие деньги, – сказал Кириенко. – За период 25-летнего контракта скидки, которые мы предлагаем украинским партнерам, могут измеряться в сумме более $1 млрд». Кириенко особо подчеркнул, что эта цифра – «только скидка, а не цена контракта».

Това като шегичка. Истината е, че в Голодомора загиват 8-10 милиона, дори повече украинци и това е геноцид наравно с Холокоста, а според някои изчисления комунистическите репресии между 1917 и 1953 отнемат живота на половината от целокупното украинско население!