Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

вторник, 25 май 2010 г.

Какво точно празнува на 24 май целият „славянски“ свят? Едно голямо нищо!

Ех, невежество, което има външен израз на Национален нихилизъм!!!

Първо, св. братя Кирил и Методий не са гърци. Второ, те не са и славяни… Правилно забеляза в поста си един от пишещите, че Славянизма се появява късно, само че през 18 век и не от хърватски свещеник, а от страна на Павел Шафарик – чехо-словак. Тогава чак се ражда Панславянската идея, при това тя не е руска, но скоро е присвоена от Руската империя, защото ловко обслужва имперските й интереси…

А по онова време в солунските земи са живели различни народи, най-големият от които е Българският. Затова един летописец точно от същото време говори: „В цяло Солунско не можеш да чуеш гръцка реч – навред е Българска!“ Днес, сервилните на СССР-Русия Български историци го превеждат във варианта „навред в Солунско се слуша славянска реч“… По онова време обаче, тя е била Българска и никаква друга… По същия начин, допреди 60 г. Гърция наричаше Българите в Северна Гърция „Българогласни елини (гърци)“, сега, възползвайки се от десетилетната предателска политика на Българските комунисти ловко се е поправила и вече ги нарича „Славяногласни елини“…

Та тези от вас, които твърдят, че св. братя са гърци, наливат вода във воденицата на антинационалната Антибългарска политика на руските марионетки у нас – БКП-БСП.
Онези, които ги наричат „славяни” – също...

Един Български историк, починал 1941 г., но не русофил (и изолиран от русофилите на проф. В. Златарски в катедра История на СУ) – Ганчо Ценов. Той е човек, завършил по онова време История в Германия (набираща скорост да се превърне скоро в първа военна, политическа, икономическа и научна сила в Европа и света тогава), владеещ гръцки и латински езици, което му е позволило да проучи в оригинал всички източници, в които пише за св. братя и за Българската държава от онова време. И той още тогава е изказал тезата, премълчавана после от комунистическата ни история, наука и училище: св. братя са били на политическа мисия в Моравия – малка държавица, но на ключово място между България и Германската империя. Интересното е, че те са били на мисия в Моравия и Хазария. И двете държави по онова време граничели с България. Така там те са изпълнявали не Византийска, а Българска политическа мисия. Специално в Моравия мисията е била свързана с приобщаване на това княжество и неговия народ към културната и политическа сфера на влияние Българското царство-империя, което е било в противоборство с Германската империя. По същото време има нещо като примирие, договори за приятелство с Византия. Така че, тези Българи от Солунско, обучени във Византия, вероятно са били и на дипломатическа служба при цар Борис І Михаил (подчертавам, че е ЦАР, а не КНЯЗ, както го пише в нашите учебници. Князът е титла на недостатъчно самостоятелен и зависим от Великите сили владетел. Точно по онова време е имало само три независими държави-царства-империи: Византия, Германска империя и... България. А всички останали са били със статут на слаби и зависими княжества, включително и руските такива... България е била независима държава, мощна и силна държава със статут на „империя” и нейният владетел дори преди Симеон Велики никога не се е титулувал „кнез” или „княз”).

Но не това ми е мисълта да подчертавам в случая… Идеята ми е съвсем друга и тя е да обърна внимание върху по-дълбоката същност на проблемите, свързани с абсурдността на този, оформил се с годините празник. Тези идеи са относно принадлежността на Кирилицата като произход, както и на значимостта на „великото” дело на св. Кирил и Методий – „славянски първосветители (нарочно използвам кавички)”...

Принадлежността на Кирилицата отдавна е изказана и сериозно мотивирана от един друг Български автор – Емил Георгиев във великолепния му труд „Нашето Аз, Буки, Веди“, изд. Българска просвета, София 1981 г.

Там той категорично доказва, че св. братя Кирил и Методий изобщо не са създавали Кирилицата. Той установява, че тя е в употреба у нас още по тяхно време. Така тя не е създадена нито от Климент Охридски (техен ученик), нито от Черноризец Храбър (книжовник от по-късно време – това на Симеон Велики, когото някои отъждествяват дори със самия цар). Идеята на този автор е много логична и тя е:

Кирилицата се е оформила постепенно, вследствие работата на редица Български книжовници още от преди св. братя, като това е бил дълъг процес и е продължил даже във време на техните ученици… Та Българските книжовници за нуждите на огромното по онова време Българско царство започнали да използват съществуващите по онова време азбуки в Европа – Латинска, Гръцка и Еврейска. Те „стъпили” като основа на Гръцката азбука, взели 2 (или 3 бяха) латински букви - i и j, заедно с една еврейска буква, въз основа на която създават Ш и Щ и още куп старобългарски рунически знаци, за които нямам клавиши на клавиатурата, за да ги посоча, а и те с годините на правописни реформи постепенно са изхвърлени, като последните 2 първи русофила Александър Стамболийски прави опит да ги изхвърли, но правят преврат и го убиват (ако питате мене – съвсем заслужено). После обаче, комунистите през 1944 г. отново се постарават да ги премахнат (за да се уеднакви още повече Българската Кирилица към Руската). Така в този конгломерат през VІІІ-ІХ в. се оформя един нов продукт, наречен неизвестно от кого в чест на св. Кирил – „Кирилица“. А самият св. Кирил вероятно хал хабер си е нямал от тази азбука… Както и брат му Методий… Освен, да са я използвали за гръбнак на Глаголицата, която създават. Но то пак е станало въз основа на вече съществувалата в България Кирилица.

Така че, по онова време това изобщо не е „славянска“, нито „гръцка“ или още по-малко „руска“ азбука, а е азбука, създадена изцяло за нуждите на една мощна и голяма Българска държава-империя. По онова време Кирилицата не е била позната, нито е била в употреба никъде другаде извън пределите на нашето царство, а само тук се е употребявала (е, по онова време сърбите, земите на съвременните македонци, румънци, части от Украйна и Унгария са били в пределите ни). С други думи, като поява и като творчески акт, Кирилицата е безапелационно българска азбука. На онзи, който възрази (щото и такива съм срещал), че видиш ли, тя не била оригинален продукт, щото била използвала Гръцка азбука, ще кажа – да имаш да вземаш!

В такъв случай, по твоята логика никоя азбука не е оригинална. Щото ако не знаеш, Латинската е изцяло заимствана също от Гръцката. А Гръцката пък е заимствана от Еврейската. А Еврейската е заимствана от Сиро-финикийската азбука и от Египетското хиератично писмо... Е? Значи ли, че тогава трябва да отречем самостойността и на Еврейската, и на Гръцката, и на Латинската, щом ще отричаме самостойност и на Българската азбука – Кирилица? Не, разбира се. Въпросът с плагиатството отдавна е решен, поне в историята. Кирилицата е точно толкова самостоен продукт, колкото е Латиницата, Гръцката азбука и Еврейската. Всяка една от тях е плод на упорит труд на книжовници, на културна и религиозна традиция, в резултат на което се е получил съответния продукт. Кирилицата си е напълно самостойна, оригинална и категорично Българска азбука, независимо от това, че някога Петър Велики в Русия бил направил подобния на Латинския печатен шрифт на тази азбука. Но аз да попитам, поправянето и промяната на шрифта – нова азбука ли означава? Не, разбира се! Той е модифицирал вече съществуващата Кирилица, създадена някога от Българската империя. Така че, това ни най-малко не намалява нашата заслуга за това, че руснаците използват и до днес нашата, Кирилска азбука. И още нещо. На онези, които възразяват, че Кирилицата станала световна азбука поради руснаците, а не поради нас, ще възразя следното:

1. Първо, Кирилицата е надхвърлила нашите граници отдавна – още преди Русия да стане империя. Тя един ден завършва това дело, като разпространява Кирилицата още по-далеч, отвъд пределите на собствената си империя.

2. Но това омаловажава ли нашата заслуга в създаването й и във факта, че точно тя, Българската азбука Кирилица се употребява от множество народи и култури днес? Ни най-малко. Английският език е разпространен по света в значителна степен от Англия-Британия. Само че, истинското завладяване на света от английския език прави не Великобритания, а една нейна колония – САЩ. Това направи ли този език на Американски? Не. И до ден днешен, той се нарича „английски”, въпреки, че не Англия, а точно Америка го въведе като световен език.

Абсолютно по същата логика, независимо от това, че Българската азбука Кирилица беше разпространена по целия свят не от България, а от Русия, ни най-малко не я превръща в „руска азбука”, както твърдят и руския патриарх и всички комплексари от Кремъл. Не. Тя е и си остава по произход и по заслуги – Българска азбука, Кирилица. Така че, мерси на руснаците, че я направиха световна, но по тази причина няма как да се откажем от това да претендираме, че ние, като народ и Средновековна държава, като култура сме я създали и да изискваме подобаващо на това уважение. Що не си създадоха своя собствена, отделна, Руска азбука великите руски мужици, че да се славят с нея по света? Като не са си създали, ползват тази, която ние сме създали и сме им я дали да я ползват. И това не бива да се премълчава...

И нещо за Руската литература да кажем. Това го пише в историческите книги, стига да има кой да чете.

След смъртта на Цар Симеон Велики, нашата империя отслабва и става плячка на няколко бандитски похода на Руски пълчища, предвождани първо от руския княз Светослав, а после и Владимир. За първия се говори, че майка му Олга, била с Българска кръв, но това не е доказано. Както и да е, руските грабителски походи плячкосали, опожарили и опустошили източната част – около морето, Дръстър-Силистра (където изклали елита на града)и прекрасната Българска столица Велики Преслав. Е, хитро отнесли цялата Симеонова библиотека със себе си на Север. Един известен от тогава труд, наречен „Симеонов сборник“ изтрили името „Симеонов“ и написали отгоре „Светославов (по името на нашественика-княз)“. За куриоз и до днес той е известен така в Русия – като „Светославов сборник“, което си е фалшификация на историческата истина. Е, у нас сервилните автори го наричат „Симеонов-Светославов сборник“, когато го цитират.

Та от тогава, като е отнесена цялата Симеонова, Българска библиотека в Русия, е положена основата и на Руската писменост – всъщност Българска, и на общия вече за всички руски език, който не е нищо друго, освен формация на Църковно-славянския, а последния по дефиниция е „руска редакция на Старобългарски език“. Тогава се полагат и основите на „великата“ руска литература – тоест те са Български.

В основата на руската култура и литература стои златната Българска азбука, език, литература и култура.

Който не го знае, да си го набие в главата, че вече до гуша ми дойде от нихилистични исторически фалшификации!!!

Пардон, пропуснах да направя и някои важни изводи:

Първо, не ми е ясно защо у нас в такъв случай празнуваме Деня на Славянската писменост?

Това трябва да е Празник на Българската писменост!

Второ, защо в Русия празнуват св. братя, като основатели на тяхната азбука, литература и култура?

Тяхната литература, език и азбука идват директно от България и нямат нищо общо с делото на св. братя Кирил и Методий…

Бай дъ уей, защо в Полша, Чехия, Словакия, Сърбия изобщо празнуват Св. братя Кирил и Методий?

След тях немските духовници напълно унищожават всички трудове на Глаголица (това е азбуката, на която са писали братята) и напълно изчезва тази азбука от земите им. Тя е оказала някакво кратко въздействие само от порядъка на има-няма 50-60 г. След което напълно е унищожена. До скоро глаголица се срещаше само върху чешките банкноти-крони. А с приемане на еврото тя ще изчезне и от там…

Освен това, римокатолическите проповедници изместват и православната традиция, дето са я занесли някога св. братя…

Та, така де, какво точно празнува на 24 май целия „славянски“ свят?

Едно голямо нищо – един твърде кратко съществувал фантом.

Докато сърби, днешни македонци, влахо-румънци и руснаци дълги векове са използвали Кирилица и Старобългарски трудове, родени в Българската империя и поставили основите на азбуката, езика и литературата на всички тези народи…

Та, пак питам, какво точно празнува „славянския“ свят на 24 май?

Един културен и исторически, но преди всичко политико-имперски АБСУРД!!!

Освен всичко друго, празнуването на св. братя Кирил и Методий – едно кратко явление в Европейската история, без да е оставило никакви значими културни и литературни резултати, на практика измества другото – много по-велико и вековно, най-значимо явление в цяла Източна Европа – Великата Средновековна Българска култура, легнала в основата на културата и литературата на Източна Европа – во главе с Русия, Беларус, Украйна, Румъния, Сърбия и Македония. По всяка вероятност от нея са черпили също моравци (чехи и словаци) и поляци, въпреки, че няма ясни и точни данни за това. Но си заслужава да се порови човек в източници и да го проучи.

В крайна сметка, всеки народ трябва да открие собствените заслуги и герои и да ги тиражира, а не да тиражира и да венцеслави чуждите, както правят сервилните ни политици от 1944 г. насам – цели 66 г. вече! То не беше сълзливо подсмърчане, не беше навеждане пред великия Руски научен, културен, военен и не знам още какъв „гений”! И се чудят после защо Българите дълбоко мразят и презират комунисти, руснаци, а вече и славяни!!! Щото се въздига една никаква и несъществуваща „славянска” култура, а се премълчава заслугата на някогашната Велика Българска Средновековна култура...

Но даже и без поляци, чехи и словаци, главната заслуга за развитието на останалите споменати култури е на Средновековната мощна, голяма и влиятелна Българска империя. Именно това трябва да се празнува в нашите земи и от нашия народ, а не някакви си фалшиви и невидими дела, без никакви културни резултати, освен легендите, които се разказват за тях – за св. братя Кирил и Методий, нищо, че по всяка вероятност ще да са били Българи… Много повече е завещала България на другите народи, отколкото са направили те, двамата...

Автор: Вили Алтънов



Бихте ли помогнали финансово една книга за българското образование да бъде отпечатана, да види бял свят? Ако сте способни на такъв благороден жест, вижте:

Подписка за неиздадена още книга може да спаси от провал намерението да бъде изобщо издадена

ЗА КОНТАКТ



ВИЖ >>> кн. II на сп. ИДЕИ

22 коментара:

Анонимен каза...

Коментари

1.
ctc
около 1 час

не всичко е истина.Ангел прави тюрлю гювеч от истини,полуистини,доказани и недоказани

2.
aig_db
около минута

Текстът не е написан от Ангел, а от читател на неговия блог, човек, сведущ в историята и културологията. А кое е истина и кое не е може да се говори само конкретно, а не като се каже магическото заклинание ˝турлю-гювеч˝

Karina каза...

Интересен поглед върху тази част от историята ни, поздравления за анонимния автор.
Е това е хубавото на свободата, която имаме, винаги можеш да научиш нови неща, с нов поглед да погледнеш.

Апостол Апостолов каза...

Да не забравяме и това: българите са всичко друго, но не и славяни. Първоначално де са били миш от прабългари, траки и малко славяни. След това... След това десетки етноси са си хвърлили семето по нашите земи. И става тя една- мътна и кървава...

Анонимен каза...

Ей, Апостол Апостолов, има една мъдрост, която казва "ако ти е криво окото, всичко виждаш криво!!!"
Аз в България виждам изключително красиви етно- съчетания от различни народи и цитирам един антрополог: "метисните (смесените) типове са по-здрави и наистина по-красиви от другите, да ги наречем `по-малко` смесени народи"...
Виждам различни хора, които са създавали любовни връзки тук и са оставали, обогатявайки и развивайки прекрасната Българска амалгама...
Между впрочем, в Европа почти няма места, където да не е имало подобни смешения - Испания, Италия, Гърция, Франция, Британия - че и Русия, Румъния, Израел... Кажи къде точно няма такъв процес и ще сбъркаш...
Само че, ти Апотстол Апостолов имаш твърде изкривено око и откачена представа за нещата, която мога да определя като... крайно перверзна и сбъркана:
ти не виждаш любов и прекрасни смесвания на народи, които са се чувствали комфортно в една прекрасна по онова време страна, че да останат в нея (както днес в Западна Европа и САЩ)...
Ти виждаш гадно чукане, изнасилвайния и мръсно `хвърляне` на семе?!?
Това ли ти е крайно ГРОЗНАТА представата за любовта? За живота? За красивите етно смесвания и обоготаявания на култури, народи и цивилизационни елементи в пределите на нашата земя и Родина?
Че ти тогава какво правиш тук? Ти изобщо не си достоен за нея, щом така крайно я презираш!
Аз мога да ти кажа, че така ти презираш и мразиш самия себе си...
Което означава, че или изобщо не си Българин и за нищо родно Българско не милееш...
Или си направил гадното решение да оставиш перверзната антибългарска пропаганда да те отрови с гнусните си внушения!!!
Отвращаваш ме!
Върви там, където мислиш, че има "етнически чисти" народи, без хвърляния на семе от този и онзи!
Бай дъ уей, това си типично расистко и перверзно схващане, освен, че е и крайно антихуманно!

Анонимен каза...

Първо, искам да изкажа благодарности към г-н Грънчаров, защото така високо е оценил моя малко обширен пост в 3 части върху една негова статия, като е решил да го публикува като отделна статия.
Второ, искам да се извиня за това, че се подписах като "анонимен". Причината е, че нямам регистрация в Гугъл, а най-подходящата опция, за да напиша коментар ми се стори в случая тази на "анонимен".
Благодаря и на адмириращите статията - първо на aig_db, който(-ято) правилно откри интереса ми към история и културология, после и на Karina, която е отворена да погледне и от друг ъгъл на известната ни история.
Извинявам се и за малко острия си тон, но действително отдавна слушам тиражиране на фалшиви митологеми, преследващи антибългарски цели и, естествено, реагирам малко болезнено.
Името ми е Вили Алтънов, богослов и културолог, Докторант съм в НБУ по тема, свързана със Социология на религията и Християнска антропология. И-мейла ми е vilial@abv.bg

Ангел Грънчаров каза...

А аз пък, г-н Алтънов, Ви благодаря за чудесния коментар, който оставихте в моя блог! Винаги сте добре дошъл в блога ми със своите коментари, анализи и становища!

Тази статия излиза днес и в новия брой на в-к ГРАЖДАНИНЪ (книжно издание), така че ако бъдете така добър да ми пратите адреса си на моя имейл, ще Ви го пратя с удоволствие...

Апостол Апостолов каза...

Анонимен! Какво от това, че цитирате "един антрополог"? Вашият антрополог изказа мнение, което не е меродавно и очевидно е НЕВЯРНО. Защото българите (като метиси) са най- болният народ в света!

И още.. Генетиката отдавна е доказала, че негрите и метисите не притежават ген за интелигентност.

Попитайте философа Грънчаров колко значими филсософи и мислители е дала България на света?!

НИТО ЕДИН! Защото българите ИЗОБЩО НЕ МОГАТ ДА МиСЛЯТ!

Анонимен каза...

Охо, Апотстол Апостолово! Че щом мнението на един антрополог не е меродавно, тогава кое е меродавното?
Мнението на един самовлюбен задник като теб ли, на което лъсва дълбокия хомициден расизъм и антибългарска човеконенавистнически злъч?
Че на такъв тъпунгер като теб плюмката си не би хвърлил никой Българин, който поне малко уважава себе си!

Апостол Апостолов каза...

Анонимен!

Ти си една анонимна нула от циганската махала на Европа, който умира от яд и злоба, че аз съм прочут, преуспял и богат. Това те кара да делиш мегдан с мен, с което ставаш и смешен, и жалък.

По всичко личи, че ти цял живот ще си останеш същата анонимна отрепка от тълпата, защото те е страх да излезеш на светло. Нъл тъй, анонимен?

Не мисли за мен- аз съм много прочут, много богат, много преуспял човек. Мисли за себе си, защото ти си една анонимна отрепка от задния двор на Европа.

И по- честичко се хапи по гъза! Други нищожества и неудачници като теб са ми казвали, че това много им помагало.

Анонимен каза...

Съвременната наука доказа,че всички хора по земята сме много близки генетично.Разликата между един ескимос и един абориген
е по-малка отколкото две отделни шимпазета от една група! така че, разни деления на "прости нации" и "умни нации" на някаква генетична основа са отживелица.

Анонимен каза...

Съвременната наука доказа,че всички хора по земята сме много близки генетично.Разликата между един ескимос и един абориген
е по-малка отколкото две отделни шимпазета от една група! така че, разни деления на "прости нации" и "умни нации" на някаква
генетична основа са отживелица.

Анонимен каза...

О, Апостол Апостолов, добре, че погледнах в блога на г-н Грънчаров, че да прочета изобщо името ти. Извинявай, но въобще не съм чувал за тебе. По принцип знам за доста преуспели хора, но качеството "преуспялост" се заключава не в парите, властта и положението, а в интелекта, свързан с човеколюбието, с чувството за дълг към род и Родина и, най-вече в уважението към своето собствено, което предполага и към уважение на другите. А точно от тия качества ти очевидно си кастриран (може би по рождение). Което веднага ме навежда на мисълта, че си от родните (уж)преуспели (псевдо)бизнесмени. Тези жалки нещастници хал хабер си нямат нито от бизнес, нито от успех (заедно с дълг, уважение, човеколюбие). Ако знаех, че си от тях, изобщо нямаше да си хабя нито времето, нито силите да ти отговарям на глупостите. Прощавай, повече няма да го правя, щото съм доста зает. Признавам, че в началото ме заблуди, че имам насреща си нормален човек...
Вземам си бележка...

Анонимен каза...

P.S. Ама успях да те изкарам от равновесие, а, Апотол Апостолов? Че как така бе, свръхпреуспял и богат човече, се даваш на една циганска отрепка от задния двор на Европа?
Ако така се даваш като вече преуспял, преставям си как са те въртели на пръста си такива като мен, докато си бил все още неуспял!?!

Анонимен каза...

и тук ли се появи това нищожество Апостолов.старче няма ли да спреш да пълниш интернет със своите глупости.а забравих да ви го представя:Апостол Апостолов най великия спамер на нашето време с една добавка:където попадне винаги е баннат.

Анонимен каза...

за г-н Апостолов един безплатен съвет(за разлика от неговите които са винаги платени)старче вместо да си губиш времето и да мърсиш форумите що не се регнеш в:cash-fiesta.com може и да изкараш 2-3 долара на месец пък ако ти провърви може и дълговете да си върнеш,че тези твои виртуални пачки пари не си за никъде

Анонимен каза...

този дъртак Апостолов няма пари даже да си купи фотоапарат,а пише за пачки пари и и разни подобни глупости я му вижте снимките прилича на беден равин от 30-те години на 20 век.преслеват го кредитори и ако го намерят бедна му е фантазията.

Анонимен каза...

Драги ми г-н Апостолов, след като прочетох всички Ваши коментари, обиди, хвалби, егоизми и егоцентризми (а и след като разгледах смешния Ви сайт ludipari.com), мога единствено да заключа, че Вие сте за чевърти километър и не повече. Книги всеки може да бълва с тонове, въпроса е какво пише в тях, но явно Вие не сте толкова с акъла си че да осъзнаете такова нещо. А относно вашето “прочуване” – ами доста хора запитах дали са чували за Вас, и то интелигентни хора (да кажем че са от тоя един процент за който говорите ) и никой не е чувал дори за Вас, да не говорим за “наложилите” се Ваши книги… А ако наистина сте прочут би следвало един добре информиран човек като мен или моите познати поне да е чувал… Но уви, не е така.

И всъщност, господин Апостолов, измисляйки този терминологичен израз “лумпенизиран дегенерат”, Вие описвате точно себе си и никой друг. Без да Ви познавам (и без и да искам), само от прочитането на коментарите Ви, бих добавила и “ненормален и самозабравил се” към Вашата фраза и мисля че така тя вече ще Ви описва най-точно.

Искрени пожелания за скорошно освестване (ако това изобщо ще е възможно във Вашия случай).
it is mariana

Анонимен каза...

Внимание, още по-нов вирус!!!
“Апостолоф” се активира на 21 Февруари, 2009 и се ъпдейтва постоянно.
Десетки хиляди ай-ти специалисти, програмисти, както и софтуерни компании се опитват да се преборят със спама, но за сега без резултат
Моля ако видите подобен юзер из форумите, не кликайте линковете, които е постнал, дори не четете “информацията”, която е предоставил, понеже най-вероятно ще ви зарази, и вие също ще започнете да спамвате като него, заразявайки всеки около вас, започвайки с най-близките си хора!
Антивирусна програма още не е разработена така че пазете се
"by anjela"

Анонимен каза...

наете ли че апостолов вече е изоставил целия си интернет бизнес и всичките си логии:)).сега е продавач на електически китари бр.1.справка-малки обяви в интернет….:))))))
“by anjela”

Анонимен каза...

апостолов станал си на доста години и май нищо не си разбрал от живота.всички които те апострофират във форумите си правят кефа да те ядосват и после да се радват на реакцийте ти.толкова си наивен те ти се подиграват.твоите „богатства“ изобщо не ги вълнуват.

Анонимен каза...

Бугарската историја и историчарите се во голема заблуда кога ги поврзуваат прото-Бугарите, односно Каганатот на бугарите со Византиската тема „В(Б)улгарија“. Бугарските историчари немаат ниту еден валиден историски факт од пред 12 век, било тоа да е документ или артефакт, кој ке ја потврди врската или континуитетот на Бугарскиот каганат со темата Византија, односно ке го потврдат етничкото потекло на жителите на Византиската тема (В)Булгарија. Целата измислена антиквизациска приказна околу тоа дека Болгарите се тие кои ја населувале целата територија на Македонија и Мизија во средновековието е апсолутна неточна и е базирана пред се на пишувањата на средновековните византиски хроничари, кои името Вулгари, го употребуваат за жителите на темата Вулгарија без разлика на нивното етничко потекло. Терминот Вулгарес или Вулгар, не е непознат ниту на Запад. Со тој термин се означуваат сите кои не говорат Латински, односно припаѓаат на т.н. роматичарска група народи, како што се Шпанците, Италијаните, Португалците итн...

Кои се Бугарите, а кои се жителите на темата наречени „В(б)улгари“ Бугарите (исто така познати како Болгари, Bulghars, Прото-Бугари, Хуно-Бугари) биле полу-номадски народ кој живеел во Понтските степи и сливот на Волга во 7 век. Етнички, Бугарите се Ујгур-турци.
Бугарските ханови и нивните кланови владееат на Балканот околу 200 години. Во нивното царство најбројни етникуми се Словените, Аварите, Грците (Траки),додека прото-бугарите се воглавно населени по течението на Дунав. Последниот прото-бугарски цар Борис, односно неговиот брат Роман се последните Ханови на Ујгур-турските Бугари и нивното владеење на Балканот.
Цар Самоил кој го формирал првото кралство на Словените, кое за жал до ден денес немаме никакви потврдени податоци како се нарекувало можеме да го сметаме како почеток на крајот на владението на Ујгур-турските Бугари. Кои се битните елементи со кои Самоил ги укинал Болгарските институции. Прво, ја укинува Бугарската патријашија и дел од неа ја сведува на ранг на митрополија и ја приклучува кон Охридската птријашија. Последниот Бугарски патријарх Глигориј го деградира во Митрополит, а за Патријарх на Охридската патријашија го поставува патријархот Герман. Од овој период не постојанит ниту едни пишани документи, книги или црковни натписи од Трновската патријашија кои се пишувани на Старо словенски јазик, а додека постојат инскрипции и докоменти пишувани на Грчки јазик, што наведува на фактот дека најголем дел од клерот во таа патријашија бил грчки или школован на грчки јазик. Од овде можеме да заклучиме дека всушност иако Бугарскиот цар Симеон им дал засолниште на учениците на Св. Кирил и Методиј и им овозможил да творат и работат помеѓу Словенското население на Старословенски јазик, сепак тој јазик не бил официјален јазик на Прото-Бугарското царство, но вистината е дека легално го употребувале Словените и истите се образувале и имале црковна служба на истиот на територијата на Македонија.

Анонимен каза...

продолжува -----
Второ Цар Самоил својата империја ја изградил на територијата на Македонија, која потоа ја проширил на териториите на Албанија, Србија, Грција и Дел на територијата на Бугарија.
Трето, во втрмето кога Цар Самоил владее со неговата империја Бугарската круна на бугарските ханови се наоѓа на главата на Царот Борис кој е во заточеништво во Конастантинопол заедно со неговиот брат Роман. По нивното ослободување и по загинувањето на царот Борис, круната ја презема Роман, па така во истиот период не е можно да постојат два Бугарски цара со иста титула, што наведува на заклучокот дека Царската титула на Цар Самоил не била бугарска.

Кои се В(б)улгарите, жителите на Византиската тема В(б)улгарија? Најдобро објаснување за ова кои се, и какво е нивното етничко потекло ќе видиме од житијата и писанијата на Охридскиот архиепископ Теофилакт. Тој секаде се изјаснува како В(б)улгарин, односно житеч на темата В(б)улгарија. Инаку тој нема никаква врска нити со Болгарите, нити со Бугарија, тој е чистокрвен грк, роден како грк, воспитуван како грк. Тој доаѓа на местото Охридски Архиепископ назначен од Грчката Црква и Императорот василиј 2, а после укинувањето на Охридската Птријашија. Тој го исфрла од употреба Старословенскиот и го воведува Грчкиот јазик. За Словенското население во македонија пишува дека е „неписмено“ оти не го познавале и говореле Грчкиот јазик, па така основал школи и курсеви каде го подучувал населението на Грчки. Следејчи ги неговите пишуванја и методи, и подоцнежните Византиски Хроничари, во своите хроники и го употребуваат оксиморонот „В(б)улгари“ за населенито во темата. Важно е да се напомене дека, во тој период на територијата од некогашниот Бугарски каганат, каде што живееле и одреден број на Ујгур-турски Бугари, е формирана Византиската тема Мизија и Паристион, а жителите на таа тема во средновековните хроники се именувани како Мизи или Паристионци. И овдека термините Мизи и Пристионци немаат етничко значење, а на таа територија исто така живее и значителен број на Словенско население кое зборувало Словенски јазик.
кратко после тоа со формирањето на Српското царство под владение на Цар Душан, в(б)улгарското име добиено според темата вулгарија, кое се повеќе се поистоветувало со Словенското население се губи, а со доажањето на Османлиите ивчезнува комплетно, за да биде повторно воведено од страна Турците во нивниот систем како Бугарски Милет, но овој пат со изразено религиозно значење на штотуку формирана и непризнаета Бугарска Патријашија (егзархија).
Кон крајот на 19 век се појавуваат и првите Ослободителни движења кај Словените, Кај Србите, па кај Бугарите и во 1896 со појавата на ТМРО, а покасно и ВМОРО и ослободителното двиожење за ослободување на Македонија. Тоа се правците на разграничување на сопствените движења за ослободување на Словенските народи од турското ропство и создавање на свои национални движења. Србите тоа го прават со помош на Австро_унгарија во 1835, па следуваат ослободување на Источна Румелија и Мизија со помош на Русите, после руско-Турската војна во 1878 и во 1908 Бугарија добива независност. Македонија таа своја национална слобода и формирање на своја национална држава ја оствари 37 години после Бугарија и 109 год после Србија, во 1944 год.