Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

събота, 1 май 2010 г.

Що е чалга-блог и кой е чалга-блогър?

Отдавна ми се иска да напиша нещо по тази тема, ама все отлагах. Тази сутрин обаче попаднах на няколко блогърски "матрьяла", които ме подтикнаха да не отлагам вече, т.е. да напиша какво мисля. Те ми дадоха достатъчно основание да пиша по така обозначената тема, понеже прекрасно илюстрират тезите ми. Впрочем, нека да започна със самите тези.

Първо, що е туй чудо, наречено "чалга-блог"? Нима вече чалгата се настани и в блоговете? За какво изобщо става дума?

Понеже, така поставени, тия въпроси съдържат известна двусмислица, та точно, без заобикалки, ще кажа какво имам предвид. Налага се да се разсъждава по тази тема, понеже ний, след като сме страна на чалгата, няма начин и в блогването да не сме постигнали върховете на чалгата.

Под чалга-блог разбирам не блога на почитател на чалгата, а блог, който сам по себе си е чалга. А чалгата в най-общия смисъл е безвкусица, ценностна какофония, дразнене на най-нисшите и пошли човешки страсти и пороци, вегетирането върху почвата на една отвратителна масова психология, за която мисленето е непознат разкош. Чалгата е безпринципност, тя носи в себе си ценностна дезориентация, тя е израз и на популизъм от най-долнопробна проба: за да се харесаш на "широките народни маси", си готов да ги цунеш по най-непрестижните им телесни части, само и само да се надяваш един ден да те понесат на ръце. Чалгата в блогването е да се правиш на "пич", непременно да употребяваш "пичовски думи", да бъдеш вулгарен, сиреч, уж "прекомерно освободен" в съзнанието и морала си, както и подобава за пича, да спекулираш с нисшите чувства и страсти на простолюдието, обявявано за нещо като "икона", на която, ако се кланяш всеки ден, нищо чудно и да станеш негов любимец със съответните за това ползи. Чалгата извира от един ценностен нихилизъм, а това означава, че ти е все едно какво става и какво ни чака, важното е твоето суетно "аз" да бъде на преден план, такъв блогър надменно издува бузите си, туря си силикон тук-там, понеже вече, разбираш ли, се е възвеличил, почва да се цапа с мазила и помади, да си туря най-шарени дрешки, та да привлича вниманието на "народо", не престава да крещи на интернетния пазар като най-лъжливата дърта циганка, та да привлича зяпачите към своята сергийка и прочие, и така нататък.

Ето че с казаното поясних не само що е чалга-блог и чалга-блогване, но и кой всъщност е чалга-блогър. Смятам, че основното се разбра, а иначе темата е широка, и с тази публикация нямам претенцията да съм я изчерпил, а се надявам само да съм провокирал една по-широка дискусия. Като разликата е, че нечалга-блогърът като мен не пише и не казва това-онова с цел някому да се хареса или да подразни и да погъделичка нечие любопитство, а само защото едиствено истината му е интересна. Впрочем, чалга-блогърите се познават по това, че са почитатели на лъжите, че са лъжльовци, измекяри, подлизурковци и пр.

А ето сега искам да дам няколко примера за пояснение на вече казаното. Пълно е с чалга-блогъри, които, разбира се, са анонимници, и по този начин като ги изброя тука, няма как да засегна егото им, щото безличникът няма как да има его. Разбира се, ще ме намразят, ала за истината съм готов да понеса всякакви неудобства.

Има един блог, който се нарича Истината такава, каквато можеше да бъде!? (не мога да кажа защо са, или що дирят тия знаци "?!" в наименованието на блога). Чат-пат там анонимните автори пишат и учудващо смислени текстове, за което им помага и абсурдисткия ироничен метод на писане, който са си избрали. Имам подозрението, че по тази причина не са изцяло чалга-блогъри, имат някакви вкусове, пък дори и, възможно е, идеи; ала ето че днес са публикували нещо, което е образец за чалга-блогване: пълно е с лъжи, с лигавене и прочие. Имам предвид публикацията Бойкооо… и твойта майка!, която напълно илюстрира горните тези. Моя милост влезе там и написа следния кратък коментар, който, понеже може да го изтрият, го слагам и тук; забравих да кажа, че чалга-блогърите се познават по това, че са изключително обидчиви, т.е. пищят кански, като ощипани моми, срещу оня, който е дръзнал не ги хвали:

Уж не ти се говори и не ти се пише, пък си написал цял трактат, пърхащ от патетика. :-)

И още нещо, което говори за нечестност: слагаш всички политици в един кюп, което е изгодно тъкмо за истинските маскари и разбойници. И трето нещо: с цветисти псувни промяна не става. Има си цивилизовани начини за протест и борба. Което могат да доведат до промяна, а псуването само иска да покаже, че псуващия е „пич“ – и какъв е смисъла, като „пичът“ се е… наакал?!

Само безволевите, най-малодушните мърморковци псуват така патетично и пищно, пък после се обръщат на другата страна и кротко заспиват…

Това написах там. Но този блог не е типичен чалга блог. Има други такива, един от най-красноречивите примери в туй отношение е блогът, наречен "Из делниците на един луд", като лицето, което го списва, се представя като "д-р Филипов". Този блог е точна илюстрация на най-интимната същина на чалга-блогването, а пък неговият автор е най-бляскавият чалга-блогър, който изобщо съществува в нашата родна блогосфера, сравним само с Азис от другата, истинската чалга. С казаното казах всичко, така че ония, които искат да разберат, вече са разбрали какво имам предвид.

Има още много други оригинални, не толкова оригинал, подражателски, типични, не толкова типични и прочие примери на чалга-блогъри и на чалга-блогване, ама не ми се занимава повече; понеже моята идея в настоящата публикация беше само да въведа термините, да подбутна и да наруша всеобщата задрямалост по тия теми, а пък останалото вече може да бъде постигнато само в една дискусия. Която се съмнявам, че ще възникне, щото да участва в такива дискусии един блогър не може, щото ако участва, ще рискува да развали впечатлението, че е пич...

Естествено е, че такива чалга-блогъри си имат огромна маса от неособено интелигентни верни фенове, които всекидневно ги хвалят, носят ги на ръце, ръкопляскат им, а нищо чудно и да пускат някоя и друга монетка в паничките; а пък самите чалга-блогъри, предполагам, вече се движат важно-важно, подобно на Славча Трифонова, подобно на професор Вучкова, подобно на Божидар Димитрова даже.

Славата не прощава никому; щом дребнокалибрена личност получи известна слава и почне да се възвеличава, тя веднага почва да показва колко струва; като първото, което ще стори, е да се посере и да се оцапа с екскременти отвсякъде, та да ухае по-надалеч...

(Забележка: Като контрапункт на казаното ето една публикация, която си струва да прочетете, именно Какъв е истинският блогър?. Тезите, развити в нея, също си заслужават да бъдат обсъдени в открития вече по-широк контекст.)


Абонирайте се! Подкрепете свободната мисъл и свободното слово в България тъкмо когато те са в страшна немилост!

(Забележка: Можете да получавате броевете на в-к ГРАЖДАНИНЪ за 2010 г. ако пишете на имейл angeligdb [@] abv.bg)

ВИЖ >>> кн. II на сп. ИДЕИ

4 коментара:

Анонимен каза...

Не можах да разбера каква позиция защитаваш в тази толкова скучна статия! Да разбирам ли, че щом някой списва блог, и той не отговаря на вашите "вкусови" предпочитания и на език, различен от вашия, то той е "Чалга-блог" и "чалга-блогър"? По-безсмислена статия отдавна не бях чела, и съжалявам, че си загубих времето...Гръмко заглавие, нулева смисленост - и като гледам, явно малко хора Ви четат :)

С уважение: Стефка, от Пазарджик ;)

П.П. Не е зле да пишете на Бареков - лика-прилика сте си. Всеки има право да изразява мнение, но пък то трябва да бъде подплатено - иначе прилича на нищоговорене...Просто нещо да напишем, а смисълът?!? И не коментирайте препинателните ми знаци - те са точното място, и тъй като това е мое писание, имам право да си ги сложа където искам :)

Желая Ви лек ден, и не приемайте твърде навътре критиката - просто се поучете от нея:)

Ангел Грънчаров каза...

Няма проблеми, Стефче, напротив, много ми е интересен коментара Ви :-) Хем не си разбрала какво твърдя, хем не си съгласна и го осъждаш :-) Бъди жива и здрава, радващо е, че сред моите читатели такива като Ваша милост са изключение!

Анонимен каза...

Аз пък се радвам, че видях коментара си :-) Очаквах да го изтриете, но ме изненадахте, при това приятно:) Радвам се, че аз съм едно от малкото изключения ;) Нищо лично, ще прегледам и останалите Ви постове, знае ли човек - макар да съм "чалга-читател" (леко взаимстване от Вашия пост), това не означава, че няма да открия нещо интересно във блога Ви :)

Лека и спокойна неделя!

Стефка :)

Ангел Грънчаров каза...

Благодаря за пожеланието, и на Всъ също!

Аз никога не трия коментари, това е свободен блог на свободни хора... чудно ми е в такъв случай защо сте очаквали да изтрия Вашия коментар, след като по принцип никакви коментари не трия; напротив, в този блог коментарите са на най-високо уважежение: много често тук коментари биват превръщани в самостоятелни постинги - стига да са поставили съществен проблем...