Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

събота, 1 май 2010 г.

Ние, българите, не дължим на Русия някаква коленопреклонна вечна благодарност

Валерия е велика жена. Де да имаше повече като нея в Русия и по света! Ще кажа провокативно: Новодворская не е права, съветските окупатори не се различаваха от хитлеристките по отношение на Полша например, но по отношение на Прибалтика и България има разлика и тя не е полза на съветските.

Общоприето е да се слага знак на равенство между фашизма и комунизма и в общ, глобален план това е правилно. Но трябва да разглеждаме всеки конкретен случай отделно. Нали в политиката нямало чувства, а само интереси?

Ами тогава следва да признаем, че България не е видяла нищо лошо от хитлеристите. Хитлер не наложи на България националсоциализъм, получихме изконните български територии („Обединена България”, тогава около 180 000 кв. км и 8,5 милиона население, днес щеше да е много повече), за които в миналото беше пролята толкова българска кръв, български войски на Източния фронт нямаше, никой българин не пострада от германска ръка, даже българските евреи, за разлика от прибалтийските, не бяха депортирани.

Следователно българите qua българи ако нямат причини да изпитват непременно сипматии към Хитлер, нямат и причини да го мразят, освен по общочовешки, хуманни съображения в смисъл, че всяка тирания по принцип е осъдителна. Съвсем друго е положението със СССР и Сталин. При това Червената армия нямаше никакви причини да навлезе в началото на септември 1944 г. в България. България не се беше била против СССР, беше вече обявила война на Германия и имаше демократично правителство (Муравиев).

Руснаците наистина са освободители на България 1878 г., макар че Руско-турската война, разбира се - и това признаваха дори комунистите - не е водена от хуманни съображения в името на някакво освобождение. Но истинската българска свобода и независимост идват като страничен и не особено желан за Руската империя продукт. По-добре щеше да бъде ако освобождението на България беше дело на „концертрирана акция” ня няколко тогавашни велики европейски сили, а не само на Русия, макар и получила картбланш за действие на Балканите от Великите сили.

В този смисъл българите дължат на Русия не непременно някаква коленопреклонна благодарност за 1878 г., но трябва да признаят историческия факт, че България става свободна в резултат на намесата на Русия.

Съвсем друго е положението 1944. Трябва да се прави рязко разграничение между събитията от 1878 и 1944. И в двата случая целите на „освободителите” са користни, но в първия случай не ги постигат изцяло, докато във втория, за съжаление, успяват. Затова България не дължи на СССР нищо за 1944, а напротив, в духа на Новодворская Русия трябва да се извини на България и да даде дори материални компенсации.

Ето оттук идват някои противоречия и проблеми в нагласите на българите спрямо руснаците до днес. Но светът е сложен и противоречив и събитията в него невинаги подлежат на еднозначно тълкуване.

Вярно, историята е амбивалентна. Иначе нагласите на народите са резултат от историята, респ. от тяхната интерпретация на историята. Ето защо поляците мразят както германците, така и руснаците. Но туркофоби например в Полша няма – откъде би могло да ги има? В България пък има туркофоби, германофили, русофили и русофоби, но практически няма туркофили и германофоби. Сърбите пък са русофили и германофоби, арменците са русофили и туркофоби и т.н.

Автор: Анонимен


Абонирайте се! Подкрепете свободната мисъл и свободното слово в България тъкмо когато те са в страшна немилост!

(Забележка: Можете да получавате броевете на в-к ГРАЖДАНИНЪ за 2010 г. ако пишете на имейл angeligdb [@] abv.bg)

ВИЖ >>> кн. II на сп. ИДЕИ

5 коментара:

Unknown каза...

Съветската армия, респективно Сталин, има много основателна причина да окупира България - уранът. И досега срамежливо не се споменава, че първите съветски атомни бомби са направени с български уран. В последствие и с добит на територията на Чехословакия. На територията на СССР уран е открит чак през 60-те години. Това обяснява безмилостното унищожаване на всякаква потенциална опозиция.
Ясен Божинов

Анонимен каза...

Мисля, че авторът е имаб предвид, че от чисто дипломатическа и морална ако искате (въпреки че морал е твърде разтегливо и като зяло бемислено понятие) не са имали никаква причина или да речем повод. То че причина са имали, явно са имали, иначе кой ще се трепе.

Ангел Грънчаров каза...

Моралът съвсем не е "като цяло безмислено понятие", а, напротив, е най-смисленото "понятие"; разбира се, по никакъв начин не може да бъде обяснен неговия смисъл на оня, който съвсем не разбира смисъла му :-)

Анонимен каза...

Хайде, моля, не ме учете какво да изпитвам към Русия! Не можете да ме промените с подобни манипулативни писания. Не се намери през последните 20 години т.нар.измислен демократ, който да ми промени отношението. Няма да сте и вие в този шантав блог, претендиращ за защита на някакви национални интереси. Дрън, дрън, че пляс! Националния ни интерес е да се махаме от Евросъюза и НАТО, да изгоним веднъж завинаги проклетите янки от земята си и да се включим в БРИК, за да си осигурим отново необятните руски, а днес и китайски, бразилски индийски и арабски пазари. И не забравяйте господа лъжеисторици, че ако не беше Сталин, България щяха да я подарят на някой от съседите й. За разлика от Чърчил, който е искал да няма държава с името България на Балканите, защото онези изпушили консерви никога няма да ни простят за Дойран, Сталин е спасил държавата ни, вземайки я под крилото си, колкото и неприятно това да ви звучи. Същото се отнася и за другите смотани славяни, дето се правят на много разбиращи от история -поляците. А слагането на равенство между хитлеризма и социализма е една от поредните глобалистични лъжи. Ще имате много здраве, но няма да ви се вържа на соросоидните простотии по отношение на Русия. Не знам откъде са се пръкнали вашите прадеди, но моите са от Волжка Велика България на хан Кубрат и моята прародина е там, така че с руския народ сме си кръвни братя. Другото е проамериканско бръщолевене на хора, пристрастени към Макдоналд и злоупотребяващи с ГМО храни.

Angel каза...

За съжаление подобен начин на мислене и вменяван на хората доведе до много псевдосвободи и национално предатслство. Защото лично за мен предателство е да преотстъпиш пазарите на родната промишленост, да оставиш народа си да плаща скъпо за всичко от първа необходимост ,за да получи някой управник потупване по рамото от новия по-голям брат, поредния нов.Никъде по света няма друга държава която да е затворила работеща елетроцентрала която е захранвала с ел.ток съседни държави (на това му казват стратегическо нещо) да е затворила оръжейните си заводи - естествено на нашето място вече продават други. Трябва да разберем че ни приеха в европейският съюз не да ни помагат, а за да плащаме членски внос и да си продават безмитно буклуците у нас. Отдъпнаха ни от Русия, за да завземат нашите пазари там, а руснаците с умиление си спомнят (все още) нашите стоки -цигари, консерви козметика. Кои от туристите у нас плащат големите сметки - бабта англичанка или руския турист - попитайте първият срещнат сервитьор и т. н. могад да се дадат хиляди примери."Няма вечни приятели има вечни интереси" Цитирам по памет другаря Чърчил. Нека си го припомнят нашите гъзолизци.