Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

сряда, 30 юни 2010 г.

Въпросът за кокошката и яйцето е прекрасно средство за измерване на умствения багаж на нашенеца, който хич не е прекалено тежък, чини ми се

Многоуважаваният "луд доктор" и колега - то лудите сме си все колеги, тъй да се рече! - а именно, д-р Филипов, на едно място ме е призовал, така да се каже, за нещо като "експерт" по един жизненоважен, както ще разберете, "философски въпрос"; та ето за какво става дума:

ЕП приел промяна на правилата за етикетите на стоките, с която на практика забранява яйцата да се продават на бройка. Ще се продават на грамаж. Демек вече нема "Дай ми 6 яйца”, а „Дай ми 250 гр. яйца"! Не знам, може би колегата Ангел Грънчаров трябва да се произнесе, но според мен основният философски въпрос - кокошката или яйцето - се решава в полза на кокошката. В смисъл, че е по-важна. Време беше да се тури край и на кокошия социализъм. Така де, една кокошка ще си скъса задника, ще снесе 100 гр. яйце, друга ще си гледа кефа и ще пуска по 50 гр., а накрая все едни пари. Стига вече уравнивиловка!

Та за туй става дума. Няма начин, трябваше да реагирам, щото съм диалогичен и възпитан човек, а не мълча като някои други блогъри, които, като ги попиташ за нещо, се наежват, надуват се като пуяци и важно, непристъпно и величаво почват да мълчат; та ето какво му написах там:

Понеже съм призован лично от автора, ще река и аз нещо по тъй животрептящия "философски" въпрос за кокошката и яйцето. Забелязал съм, че когато някого искат да го направят на идиот или на глупак, му задават с важен вид тоя въпрос: "Я ти на мен ми кажи кое е първичното: кокошката или яйцето?", и нещастникът почва да пелтечи нещо неразбираемо, с което показва по най-очевиден (и дори по... ушевиден, както откри "колегата" Вучков!) начин тъпотията и идиотизма си.

Но понеже у Нашенско има много мераклии да разберат, що, аджеба, е по-напред, кокошката или яйцето, сиреч, идиотите и глупаците из нашите предели хич не са малко, та ще напиша и аз нещичко по този, рекох, животрептящ, по-скоро психологически, както забелязахте, въпрос. Макар винаги съм го избягвал по простата причина, че изобщо не е философски въпрос: той е просто един логически парадокс от типа на този: "Първанов казва "аз лъжа", що всъщност казва доказаният лъжец Първанов: лъжа или истина?".

Та значи най-напред трябва да се отбележи, че въпросът за кокошката и яйцето е прекрасно средство за измерване на умствения багаж на нашенеца, който хич не е прекалено тежък, чини ми се.

Пурко ли се казваше оня герой на Т.Колев от "Господин за един ден", който каза най-мъдрото нещо, което може да се каже по въпроса за яйцето и кокошката; ако си спомняте, той, като го запитаха кое е по-напред, кокошката или яйцето, дълбокомислено отвърна: "Кокошката: щото може да долети отнякъде, а яйцето не може...", нещо такова каза тоя умник Пурко. И повече от това, и то по-бляскаво, едва ли може изобщо да се отговори на този толкова вълнуващ българската душа и интригуващ въпрос, че някои заради него изглежда вече си загубиха съня.

А аз пък искам да добавя само това: ако приемем, че терминът "кокошка" е метафора на "същество от женски пол" (то по същия начин се използват и други такива символи, от типа на "кучка", "коза", "крава" и пр.), то излиза, че за да могат изобщо жените (кокошките, кучките, козите, кравите и т.н.) да раждат, разбира се, че се иска да има мъж или мъжкар, който да ги оплоди. Сиреч, оказва се, че мъжът, респективно, петелът, песът, козелът, бикът и пр. са нещо много по-първично и по-субстанциално от жената, респективно, кравата, кучката, козата, кокошката и т.н. В този смисъл съм абсолютно несъгласен с колегата д-р Филипов, който съвсем недообмислено решава "основния философски въпрос" в полза на кокошката, респ. жената (козата и пр.).

Туй е моето кратичко съображение, дано не се окаже, че с него съм разгневил толкова любезното и мило женско съсловие. А също дано някой не се сети да ме обвини, че "явно има нещо ненаред" с моята... сексуална ориентация, щом си позволих да туря мъжа по-високо и по-напред от жената. Ама знаете, че за науката и за умствения прогрес на человечеството се налага да се поемат някои рискове - и да се направят някои жертви. Което и сторих, благодаря за вниманието!


Бихте ли помогнали финансово една книга за българското образование да бъде отпечатана, да види бял свят? Ако сте способни на такъв благороден жест, вижте:

Подписка за неиздадена още книга може да спаси от провал намерението да бъде изобщо издадена

Банкови сметки за подпомагане на блога, на вестник ГРАЖДАНИНЪ и на списание ИДЕИ


ПРОЧЕТИ електронния вариант на излезлите досега броеве на сп. ИДЕИ



ЗА КОНТАКТ

4 коментара:

Анонимен каза...

докога ще тарпим тоя гранчаров да обижда народа?! Как не го е срам!!!!!!!!!!!!!

Анонимен каза...

Кефите, като пишете такива постове :D

Анонимен каза...

Няма какво да се гневим, всъщност можем само да съжаляваме всеки, който е проспал последните 200 години в развитието на науката.

Ангел Грънчаров каза...

И какво е казала нАуката по прословутия въпрос за кокошката и яйцето? Дарвина ли има предвид Ваша нАучна милост?!