Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

сряда, 30 юни 2010 г.

Руските мекерета Първанов, Станишев, Овчаров трябва да бъдат съдени за национално предателство в полза на Газпром и на Русия

... България плаща една от най-високите цени за природен газ в света – ако не и най-високата. За сравнение: разполагайки с диверсифицирани енергоизточници и следователно с възможност да избира между различни оферти, Германия е успяла да договори със същия този "Газпром" цена от 150 долара за хиляда кубически метра газ. Побратимения с Путин Лукашенко отказа да плаща и врътна кранчето на руския газ към Европа, когато му поискаха по 185 долара.

А ние, българите, много по-побратимени от него и много по-важни за Русия поради ред геостратегически причини, най-безропотно плащаме по 338 долара на румънската граница.

По-точно казано – плащахме. Защото предстои да плащаме по 400 долара – ако не от утре, то с пълна сигурност от първи януари 2011 г. И като че ли вече е редно – вместо да почнем да се вайкаме, да си скубем косите и да проклинаме лошата демокрация – да се огледаме наоколо и да се запитаме кой е виновен за тази уникалната позиция на България – най-бедната страна в Европа, който обаче плаща най-скъпата природна газ на Стария континент.

Защо ще плащаме по 400 долара за стока, за която други клиенти на "Газпром" плащат по 150 – това поне е кристално ясно. Според експерти в тази област поскъпването е заложено в анекса, подписан преди три години от тогавашния енергиен министър Румен Овчаров. Според него газът, който България купува от Русия по договора за транзит, ще поскъпва плавно до края на 2012 г. - до изравняването му с пазарната цена.

Няма такава пазарна цена. Цената, която плаща България, изобщо не е пазарна. Това е изкуствено раздутата цена, с която българите спонсорират бавно фалиращия "Газпром". Като казвам българите, нямам предвид Сергей Дмитриевич Станишев, нито Георги Първанов, известен още като Гоце, нито пък Румен Овчаров, известен още като Р. Овч. Те българи не са били, не са и няма да бъдат. Имам предвид онези смалени, омерзени и мизерстващи редови българи, които със своя недоимък ще трябва да изплатят генетически заложеното русофилство на тези тримата – тяхното подло и нагло национално предателство.

Това не са силни думи. Това е точното определение на въпросния анекс от новия газов договор, договорен на четири очи между Първанов и Путин – и лансиран като "голям шлем" на българския народ, съгласуван от Станишев и доизкусурен от Овчаров. Историята мълчи за какви комисионни е ставало дума – и за какви политически бонуси.

Но и най-беглия поглед показва, че абсурдно високата цена на природния газ е възможна само благодарение на монополните позиции на Русия като доставчик на българския енергиен пазар. Пак цитираната по-горе троица направи всичко възможно, за да укрепи и увековечи именно този монопол – чрез мащабните и скъпо струващи руски енергийни проекти в България, които на практика поставяха страната ни в пълна енергийна, икономическа и политическа зависимост от Кремъл – и разпродаваха нашето бъдеще – нашето и на нашите деца.

Това е предателство, което няма равно на себе си в цялата история на българския преход. Е най-прякото и убедително доказателство за това какво се случва, когато българските комунисти бъдат оставени на власт. И е акт, който не трябва да остава ненаказан – иначе наистина е по-добре и ние да си вземаме шапките и да се махаме от тази прокълната територия.

Затова – ако в сегашното правителство има мъже, а не само Трайковци, то те трябва да измъкнат от чекмеждетата този договор, както и всички договори и анекси около руските енергийни проекти – да ги направят публично достояние и да ги занесат на главния прокурор: със съответния анализ за това колко милиарда е загубила България благодарение на тях, а също и геополитически и геостратегически загуби е понесла.

И да искат – като настояват за това ясно и категорично – въпросните руски мекерета да бъдат съдени за национално предателство – и за накърняване на националните интереси в полза на чужда държава.

Из Е.Сугарев: Пагубна енергийна секира за България

(Забележка: Моят коментар към текста по-горе, с твърденията в който съм напълно съгласен, а също така и на проблема, който в него е поставен, е кратък: "А сега, драги Бойко, да те видим, що ще направиш, след като се разбра и от децата, че Русия води заробваща енергийна война срещу България; а да видим дали ще посмееш да направиш това, което иска от теб този момент: да натиснеш руския емисар Гоце Първанов и то така, че да го накараш да иде в Москва и да моли своя господар Путин за преразглеждане на заробващите енергийни договори, особено този за газа. Ако не го стори, да бъде даден на прокурора за национално предателство!". Това е моят кратък коментар...)


Бихте ли помогнали финансово една книга за българското образование да бъде отпечатана, да види бял свят? Ако сте способни на такъв благороден жест, вижте:

Подписка за неиздадена още книга може да спаси от провал намерението да бъде изобщо издадена

Банкови сметки за подпомагане на блога, на вестник ГРАЖДАНИНЪ и на списание ИДЕИ


ПРОЧЕТИ електронния вариант на излезлите досега броеве на сп. ИДЕИ



ЗА КОНТАКТ

1 коментар:

Анонимен каза...

Интересното е, че Газпром продава газта в чужбина на твърде различни цени. Имам някои цифри, но са поостарели – за 2007. Западна Европа 260 долара, Азербайджан 235, Грузия 235, Прибалтика 240, Молдова 170, Армения 110, Украйна 130, Беларус 110. За Германия не е съвсем ясно, но поне 260 долара. Ясно е, че тук има и политически моменти. Грузия е наказана с висока цена за сближаването си със САЩ, Армения като традиционен съюзник на Русия е наградена с по-ниска цена и т.н. Но и в случая с Армения например руснаците не са безкористни. Те удвоиха цената на газта за Армения от 56 на 110 долара, което за малката и бедна страна е катастрофално. Всъщност Русия напълно доминира, командва и контролира арменския енергиен сектор. Така например близо 58% от Армогазпром са руски. Армения продаде или по-точно беше принудена да продаде една електроцентрала и по-големия дял от газопреносната си мрежа на Русия. Алексей Милър обяви, че цената на газта за европейския пазар скоро може да достигне 400 долара, че и повече.

Страните в Европа могат да се разделят на 4 групи с оглед зависимостта им от руски газ:
100%: Финландия, Естония, Латвия, Литва, Словакия, България
60-99%: Полша, Австрия, Чехия, Унгария, Хърватия, Словения, Гърция
30-59%: Германия, Италия, Румъния
0-29%: Франция, Белгия, Холандия


Германия покрива нуждите си от газ 15% сама, 34% от Русия, 25% от Норвегия, 20% от Холандия и 6% от Дания и Англия.

Основният проблем е, че за разлика от нефта няма истински газов пазар.