Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

вторник, 10 август 2010 г.

Желязната логика на капитализма: най-хуманния и справедлив строй в човешката история!

Преди два дена написах жалба до М-тел, която публикувах и в блога под заглавието Нов пример за некоректно отношение на Мобилтел ЕАД към потребители на неговите услуги. Днес получих официален отговор от компанията със следното съдържание:

Здравейте,

Приемете извинение от името на компанията. Направената проверка установи, че по договор Г1505389 няма начислени неустойки или друг вид задължения към дата 10.08.2010 г.

Благодарим ви че ползвате услугите на М-тел!

Екипът на Мтел

Невероятно: компанията дори ми се извинява! Дали пък постепенно компаниите у нас няма да почнат да спазват европейските правила за приличие в отношенията с клиентите си? Няма как, ще почнат. Такава е желязната логика на капитализма: най-хуманния и справедлив строй в човешката история!

А е хуманен и справедлив, понеже се базира на свободата. А свободата поставя всеки на място. На неговото място. На заслуженото място. Който спазва пазарните правила на свободата, такъв процъфтява, просперира.

Който пък не спазва желязната логика на живота, определян от свободата, непременно пропада. И това е справедливо. И е добро и за самия него - стига да е силна личност. Понеже провалът или кризата ти дават шанс да се поправиш. И да тръгнеш по нов път. Да тръгнеш по пътя на своя успех. Да поправиш грешките си. Затуй: да живей свободата! Да живей капитализмът!

12 коментара:

Анонимен каза...

Коментари

1.
stoian_ti
около 2 часа

Нито е най хуманния нито ев най справедливия строй,ако беше така нямаше да се появи социализма. Но итой се оказа с недостатъци.Ивсе пак като направя сравнение виждам ,че социализма е по малкото зло. При него няма пълна свобода, но за сметка на това има сигурност . Няма мафия, корупция , няма ги своеволията на самозабравили се собственници,които се държат сподчинените си като с роби.Капитализма е един античовешки и спекулативен строй,

2.
stoian_ti
около 2 часа

Вкойто над всичко са поставени парите, в тяхно име се потъпкват всички други принципи.Разпалват се войни,(Ирак,Авганистан )Инценират се ,терористични атаки´ организират се винансови кризи,от локален и световен мащаб.толерират се наркоманията, и мафиотските структури.Няма правосъдие,този който може да си плати е невинен(Максим Ставитски) и много други.

3.
wattie
около 2 часа

stoian_ti - не се и опитвай да комуникираш с тази радикална екстравертна личност Грънчаров. Ако и най-леко решиш да не се съгласиш с която и да е от тезите му, то моментално ставаш ˝комунист˝ и ще бъдеш изпратен виртуално на бесилото. Каквото каже философът - това е. В неговата философия употребата на СВОБОДАТА да спориш е наказуемо дело...

4.
stoian_ti
около 2 часа

За да не бъдат осъдени големите и средни престъпни босове, купуват цели съдилища.или се,искарват , болни´ за да не лежат в затвора.Това ли вие хуманното и справедливо общество?С ъжалявам ама не съм съгласен с вас.АЗ съм дете на репресирани след 09 091944г. но съм разочаярован от ,новия´ строй.

5.
nha
около 1 час

Грънчаров,Грънчаров...От едно извинение не си мисли,че някой те бръсне!Искаш ли да ти изпратя една снимка да видиш как Мтел,които даряват на болни,които дават пари да възстановим популацията на някаква белоГъзеста птица и т.н.ни убиват?

6.
aig_db
40 минути

Успях да настъпя левите по мазола Сипах сол в раната им Бравос на мен!

Анонимен каза...

7.
nha
около 9 часа

МАЛКИЯ ЧОВЕК СЕ ПОЗНАВА ПО ТОВА,ЧЕ КОГАТО НЯКОЙ МУ ОБЪРНЕ И НИщОЖНО ВНИМАНИЕ ЗАПОЧВА ДА СЕ МИСЛИ ЗА ФАКТОР!А СИ Е ПРОСТО ПАЛЕТО ОТ ЦИРКА.САМО ГОСПОДАРИТЕ МУ СЕ СМЕНЯТ.ПОНЯКОГА СЕ УЧУДВАМ КАК ПО ВРЕМЕТО НА КОМУНИЗМА СЕ ПРЪКНАХА ТОЛКОВА КАПИТАЛИСТИ?!ЯВНО КАКТО НЕ ОЖИВЯХА ИСТИНСКИТЕ КОМУНИСТИ,ТАКА Е СТАНАЛО И С ИСТИНСКИТЕ КАПИТАЛИСТИ...ДА ЖИВЕЯТ КУЧЕНЦАТА ОТ ЦИРКА!ВСЕ НЯКОЙ щЕ ИМ ПОДАДЕ ЗАХАРЧЕ!

8.
wattie
около 8 часа

Казах ви - всички станахте ˝леви˝. Когато заключите все пак, че неговата позиция подхожда повече на фашист и неонацист (сиреч крайно десен), отколкото на капиталист, то и вие ще се превърнете (по негови думи) от леви в комунисти... Гледайте...

9.
nha
около 8 часа

Иска ми се да му видя диплпмата на този мишок дали наистина е от СССР.И дами отговори как е стигнал дотам да учи.

10.
b3g1nn3r
около 7 часа

До г-н Грънчаров: лявата идея е приложена тоталитарно (т.е. без конкуренция - политическа или икономическа, без властите да се контролират - една друга или от хората) в СССР и затова в България и въобще Източна Европа се възприема като компрометирана - и то с право. Замислете се, драги хора, защо това не важи за лявата идея в Западна Европа.

Ангел Грънчаров каза...

Лявата идея по същността си е тоталитарна и друга не може да бъде. Другото е "концесия" на капитализма, отстъпка пред неговите принципи, за които казах, че се налагат с желязна логика. Когато твърдите и принципни леви отстъпят пред капиталистическия принцип за демокрацията, те стават "социалдемократи". Тоест са ренегати пред капитализма по отношение на автентичната "лява идея" ;)

arkadfiusz каза...

преди няколко седмици от Бриколаж-Пловдив купих ъглошлайф Einhell,който се счупи след 2 часа работа.Понеже живея на 50 км. от Пловдив отидох след 5 дни да рекламирам знаейки че според европейските закони имам най-малко 7 дни да ми сменят със нов.Да ама не.Служители на Бриколаж ме поляха със студена вода казвайки че това е България и не важат Европейските закони.Накарах ги да званнат на Einhell-Bulgaria в София.Е и те вече са побългарени.Но това не е всичко.Накараха ме да закарам сам машинката за ремонт(гаранция). Оставих я и се върнах след 2 седмици да си я взема.И побеснях като ми казаха че трябва да си платя 10 лева за частите.Гаранцията си е гаранция ,но се плаща.Каква Европа се питам аз щом и немските фирми известни с коректността си стават с българско мислене.Тази държава е някаква демонична дупка която изважда от всеки най-голямото зло.

Анонимен каза...

aig_db
около 9 часа

Другарко nha , объркала си се нещо, моя милост е учила в Сорбоната

13.
wattie
около 3 часа

Другарю, а някой някъде да ти е казвал, че демокрацията като принцип на избиране на управниците е инвариантна спрямо политическата система? Възможен е както капитализъм с демокрация, така и капитализъм без демокрация. Недоумявам защо при теб това са равнозначни понятия. Не са! А някой някъде да ти е казвал, че колкото по-необразовано е населението, толкова повече демокрацията не работи и става вредна за обществото? Или вие такива неща в университетите не учите?

14.
wattie
около 3 часа

То с такива радикални учители нищо чудно, че обществото е неграмотно. Съжалявам твоите студенти. Навремето облъчваха студентите с ˝история на БКП˝ и ˝научен комунизъм˝, а днес ги облъчват с ˝история на сдс˝ и ˝научен антикомунизъм˝. Обществото на полюсите. Тъпанарски народ. Или както е по-модерно - шибан народ!

15.
Raymond
около 3 часа

Стояне,не трябва да се вързваш на приказките на Грънчаров.Такива приказки са правили впечатление,но преди повече от 20 години.Тогава наистина се е искало кураж и достоинство.Сега чичкото просто се прави на интересен,защото има нужда от повече внимание и доверие/заради Сорбоната!/.Като всички нас,начело с Бойко.

16.
b3g1nn3r
около 1 час

Г-н Грънчаров, а Социалната Държава в Западна Европа как е възникнала - нима тоталитарно ? Не е била тоталитарна, въпреки че точно левите партии са я строяли. И точно в такива държави се живее най-добре (скандинавските напр.), а не в хвалените от неолиберализма на СДС САЩ.

17.
wattie
около 1 час

Искам да видя Грънчаров какво ще плямпа след като ˝The Giving Pledge˝ вземе, че наистина се осъществи (сиреч ˝големите˝ напуснат кораба и прехвърлят капиталите си от корпорациите си в благотворителните си фондове). А техните протежета в България (Дянков - назначен насилствено в замяна на отпускане на средствата по ИСПА) мазно да се оправдават, че кризата не била заради тях и другите пак са ни прецакали.

18.
aig_db
около 1 час

Ето кой е създателят на ˝социалната държава˝, а по-правилно казано - на социалното пазарно стопанство. Нарича се Лудвиг Ерхард. Няма нищо общо със социализмо-комунизма и с левичарството. Прочети малко за него тук: http://aig-humanus.blogspot.com/2010/07/blog-post_9701.html та да се пообразоваш малко, дарагой таваришч...

19.
b3g1nn3r
29 минути

Не съм познавач, но самата дума СОЦИАЛНО пазарно стопанство е достатъчно ясна че това стопанство е междинен тип м/у капитализма и социализма. Въпрос на гледна точка, г-н Грънчаров.

20.
aig_db
около минута

˝Социализъм˝ като икономическа система няма; социализмът нищо не може да произвежда, той е система, която придлага идеи за преразпределяне на богатството, с оглед на това лумпените и мързеливите да присвоят ресурс, на който нямат право. Държавната икономика на социализмо-комунизма е най-нерентабилнтата и неефективна система на мизерията, дефицита, разхищението, бедността и пр., която човешката история познава...

Анонимен каза...

21.
b3g1nn3r
около 4 часа

Разбира се, но в социалната пазарна икономика също има известно преразпределение на богатството. Затова има и толкова високи данъци, като напр. прогресивния данък.

22.
Raymond
около 4 часа

˝Социализъм˝ КАТО ИКОНОМИЧЕСКА СИСТЕМА НЯМА;˝ И веднага след това ˝социализмът нищо не може да произвежда,ТОЙ Е СИСТЕМА,която предлага преразпределение на богатството...˝?Може би само в Сорбоната системите хем ги има,хем ги няма.От приказките на баба съм запомнил,че българският социализъм е произвеждал сирене,домати и краставици.Много и истински.А пък капитализмът е започнал да се преструва на демокрация от срам.Защото произвежда само неграмотност, престъпления,дрога,болести и...голям резил!

23.
stoian_ti
около 3 часа

А ми нали иаз това казах,че капитализма , не е нито хуманен ,нито справедлив строй.Може да има предимства, пред социализма,но не е по хуманен,и никога няма да бъде.Защото пак повтарям,за тези които , не са разбрали: Товае строй прикойто, ПАРИТЕ, са над всичко,затова не може да е хуманен.Просто в него няма място за хуманност. И всякакви превъзнасяния на капитализма в тая насока,са по скоро бълнувания на зомбиран мозък.

24.
wattie
24 минути

Добре социализмът не можел да ˝произвежда˝ - приемам. А капитализмът какво ˝произвежда˝ другарю? Защото аз виждам, че произвежда все повече и все по-голям боклук. Да не би това да е смисъла на живота - да кипи ненужен труд в произвеждане на боклук?

25.
wattie
22 минути

Впрочем и аз съм чувал от баба за краставиците, доматите, кашкавала и сиренето. Все неща, които не познавам и не съм виждал днес. Нито тук, нито във Великия Запад... Не, не съм комунист. Ама за някои неща не съм сляп. Нито съм политически обременен ˝седераст˝ или ˝десебераст˝.

26.
nha
14 минути

Грънчаров май все сънуваш дружинни ръководителки Не съм тя а той и ми е интересно наистина как в комунистическо време се изучихте толкова народ ,че и титли разни взехте,а сега се съдирате от рев?Мен например ме пуснаха само до Чехия и то с триста подписа,че и детето си оставих тукамакар и само за 1 седмица?!А ако си мислиш,че това у нас е капитализъм значи си много недорасъл!

27.
nha
14 минути

Важното е че си гепил безплатно интернет.Това сте вие паленцата.А аз навремето се отказах да вземам детски за децата си защото ми беше съвестно,че има хора които са наистина зле материално.на времето придворните поети и музиканти са останали в историята защото са създавали нещо за поколенията,а такива като тебе са като фолк певиците.Разбираш ме нали?!

Ангел Грънчаров каза...

Raymond социализмът не произвежда краставици, домати, сирене, тия неща ги произвеждат хората. Социализмът нищо не може да произведе, ако чакаш социализмът да ти произведе краставици, домати и сирене, ще си умреш от глад; социализмът произвежда само мързел, бедност, мизерия, дефицит, лъжи, идиотщини, умствено уродство от всякакъв вид и род и други подобни ˝благинки˝.

K.Georgiev каза...

Друго си е социализма... нека на американците да им е гадно с $2000 на месец и боклуците дето си купуват. Ние като добри социалисти трябва да ядем сирене и домати от ТКЗС'то и да чакаме 10 години за нова кола.

Интересно ми е има ли поне един от коментиращите, който да е по-заможен от средното ниво и да иска да даде половината от парите си на нуждаещите се...

Анонимен каза...

Аз съм застъпник на родовообщиния строй,и размяната на стоки и услуги в натура.Това е най справедливата система. По късно опорочена от първите финикийски знаци и последвалата след това човешка алчност,войни и безумия.

Анонимен каза...

Без религия разбира се...

Анонимен каза...

Киликанзера - опитаха се да направят такъв в Камбоджа. Опитът се наричаше ˝година нула˝ и резултатът беше катастрофален. Без повсеместен геноцид на всички нива във всички страни такова нещо няма да стане.

Томи Томев каза...

Господа и другари, осъзнайте се. Парите са НАЙ-ГОЛЯМОТО ИЗОБРЕТЕНИЕ на човещлият род. Ако човека не беше се сетил за този начин за размяна на предмети, услуги, знания и редица други неща, още щяхме да живеем в пещерите, и да се разбираме помежду си със мимики, знаци и нечленоразделни звуци.