Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

петък, 10 септември 2010 г.

Ще бягам на Запад - та поне да умра в нормална държава, в която живеят свободни хора, а не слуги, скотове и роби, както е у нас

Вече втори ден съм без интернет; имало прекъсване на "магистрален кабел" и вероятно повредата ще я отстраняват, според добрите нашенски обичаи, дълго, ще трябва да се чака много време; както и да е, но ето че тази сутрин трябваше непременно да вляза в интернет, за да проверя има ли нови обяви за свободни учителски места, понеже, както вече писах, в тия дни обикаляме училищата в Пловдив и селата около него в едни отчаяни опити да й намерим работа (тя, горката, е начална учителка, а тъкмо за тях, поради намаляване на децата, е най-трудно човек да си намери работа.)

И ето ме в едно кафене с лаптопа, за да проверя обявите, проверих ги, вече са все по-малко (наближава 15 септември), и за няколко минути рекох да напиша нещичко и в блога.

Разбира се, няма да пиша за политика, опазил ме Бог! Ще напиша няколко мисли във връзка с проблемите, които ме тревожат в тия дни. Ако жена ми не си намери работа семейството е поставено пред проблема как изобщо ще съществуваме; моята заплата (тя е заплата на гимназиален преподавател по философия), обременена със заемите, които теглих за да издавам книгите си и списание ИДЕИ, съвсем не може да реши проблема с оцеляването ни през идващата зима. Тоест, неща са тежки, да не кажа някоя още по-лоша дума.

Ще каже някой: защо ни занимаваш с тия толкова лични работи; чупи си сам главата, нас остави?! Прав е, не бива, ама това си е мой блог, това е моят "дневник", ще си пиша каквото искам, понеже съм на крачка от отчаянието; съвсем не ми върви напоследък, и здравословно, и всякак. Тежко е за всички, криза е, ала за някои като мен, дето сами си усложниха живота, издавайки книги, списания и вестници за "народно просвещение и личностно усъвършенстване", сега вече напълно фалираха и са пред банкрут; цепи ми се главата от тия грижи, как да не пиша за това?!

Като пътуваме по селата почнахме да се засичаме с други изстрадали женици като моята съпруга, които също търсят работа. Аз не, но жена ми често си обменя по някоя дума, защото проблемът им е общ. Оказа се, няколко пъти вече чуваме, че да се подават молби и да се чака някой директор от добро чувство да приеме учителка, за която няма протекции отнякъде, е безнадеждна работа. Други пък ни подхвърлиха, че ако нямаш връзки, единственият начин да си намериш работа в днешно време е да дадеш подкуп на някой директор; трети начин нямало. А ние с жена ми обиколихме в напразни опити честно да й намерим работа поне 30 села, и поне 20 училища в Пловдив; идват датите, в които "конкурсите" приключват, никой не й се обажда, няма работа; ето, дойде 15 септември, и нищо; явно някъде бъркаме. Нищо чудно и напълно да са прави тия, дето говорят, че директорите назначавали само хора с протекции и с подкупи; мен обаче не ме бива в тия работи и ето, главата ме цепи как ще изкараме идващата година с една мизерна учителска заплата (синът ми е студент, и за него няма работа); страшно става.

Днес пак ще обикаляме с колата; от тия обиколки, от разходите за гориво, аз пък се охарчих така, че като капак на всичко не знам как ще изкараме този месец; абе що ли пиша наистина, що ли не си се свра в дупката и не замълча; шибан живот - какво друго да каже човек в моето положение?! А трябва да се търси изход, така повече не може да продължава. Пропуснах да кажа, че жена ми от 10 години не си е намерила работа за повече от 10 месеца и всяка есен, пък и през януари, ние сме под пара и все търсим, в повечето случаи безуспешно, работа за нея. В тия 10 години жена ми, която иначе е спестовна и си беше спестила някакви пари, успя да завърши (задочно) първо специализация "начална педагогика с английски език", а като се видя, че и това не помогна да си намери работа, се принуди да запише и магистратура по английски; ето, минаха години, тя и нея завършва, семестриално завърши, остават й още един-два изпита, "държавните". Кандидатства и за учителски места по английски, и пак не става. Ужас!

Аз много пъти съм й казвал да зареже барем тя учителството, ала тя пък, като капак на всичко, си обича много професията, и ето, продължаваме да се мъчим като грешни дяволи. Къде ли грешим, защо ли сме така наказани?!

Не знам. Оня ден й казах, след като знае английски, да заминава на Запад, в Англия и Америка, да става домашна помощница, гувернантка, каквото й да е, че така вече не се живее. Аз съм затънал до гуша в тукашните... работи (щях да употребя една мръсна дума, ама се сдържах), че не мога и да мисля за бягство на Запад, ала тя може, още повече че е все пак млада (на 41 години е). Затова й повтарям да заминава, ама нея я е страх; тя никога не е била в чужбина и наистина я е страх. Аз по тая причина взех да си мисля, че независимо от това какъв съм темерут, и колко ми е скапана специалността (философия), но бих могъл да замина с нея, понеже мога да бъда превъзходен домашен прислужник, да мия подове, прозорци, да мета, да готвя също мога, много ме бива, по-добър съм от готвачите (майка ми ме е учила, която беше главен готвач преди да се пенсионира). Е, мога да бъда и учител и възпитател на децата му, все пак някога философът Аристотел е бил нает да възпитава не кой да е, а самия Александър Велики, но кой ли днес цени философите че да им довери децата си - както направил някога цар Филип Македонски?! Е, не се сравнявам с Аристотел, но виждате какъв велик мъж е възпитал великият Стагирит!

Та ето сега какво ми хрумва: ако някой българин на Запад има нужда от възпитателка (гувернантка) за децата си, а също и от чистач и готвач, нека да се обади, изобщо не държим да ни плаща много, колкото да живеем и колкото да мога, оттам, да продължавам да издавам списание ИДЕИ (то струва 350 евро на 3 месеца). Това е, ако има някой, нека да ми се обади, аз съм един отчаян човек, писна ми, задушавам се тука от мизерия, искам да бягам на Запад - та поне да умра в нормална и свободна държава, в която живеят свободни хора, а не слуги, скотове и роби, както е у нас.

22 коментара:

САНДО каза...

Моите тъст и тъща, интелигентни и образовани хора, заемали различни служби и длъжности и доказани специалисти, миналата година също емигрираха окончателно. И сега се грижат за внучката си и въобще не съжаляват, а аз пък имам щастието да разполагам с гувернантка/бивша гимназиална учителка/служителка на министерство*** и гувернант/бивш журналист/говорител на национална служба/писател...

Така стигаме до моят дразнещ, но обективен извод за краха на цяло едно поколение.

Анонимен каза...

ОПИТАХТЕ ЛИ С ОБЯВИ ДА ДАВА ЧАСТНИ УРОЦИ?ТРОГНАХТЕ МЕ!ТА ВИЕ СТЕ ЕРУДИРАН,ВИСОКО ИНТЕЛЕГЕНТЕН И С БУДНА ГРАЖДАНСКА СЪВЕСТ ЧОВЕК.

Томи Томев каза...

Прекалено негативно гледате /мислите/ на живота, затова нещата се подреждат по този начин. Човек, каквито му са мислите, такъв му е и живота. Всеки сам изгражда собствената си реалност чрез начина си на мислене.

Анонимен каза...

Човече,не се отчайвай!Наскоро чух една еврейска поговорка,проложима към всеки един човек и момент-НЯМА ДА Е ВСЕ ТАКА!Един съвет от мен-заминете цялото семейство в чужбина.Първо единият,после и другите.Никога не е късно.Мои познати заминаха на 52 години за Америка и успяха да си подредят един различен живот!Дори да останете тук,пак има шанс!

Анонимен каза...

@ Томи и Анонимен : Честит празник - на патерици ;)
Абдикирането на държавата през 90-те стана по план. Неслучайно т.нар. елит вече си е закупил островчета в нормални държави. Дългосрочните прогнози вещаят заличаване родината на Ботев и Левски.

Анонимен каза...

И аз съм в същото положение като съпругата Ви, и то на фона на постоянен недостиг на учители. Което за мен е един много странен парадокс в нашата държава. На всичко отгоре винаги съм на процент, защото "специалността ми не била точно, а някъде около.." Вече се уморих от тоя тип "сезонна работа", защото в нашата държава учителската професия май стана такава.
Желая Ви късмет! И стискам палци!

Томи Томев каза...

Какъв празник, какъв поздрав. Пиши си името за да знам кой и за какво ме поздравява.

Анонимен каза...

пенсионирана и унижена преподавателка и преводачка по 2 езика: съчувствам ви и ви разбирам напълно.Към мизерната ми пенсия за над 35 години трудов стаж успявам да добавя някой-друг лев от ЧАСТНИ УРОЦИ И ПРЕВОДИ.Освен това има ЧАСТНИ ЗАНИМАЛНИ , където начални учители могат да се занимават с деца от първи до четвърти клас, които училищата не могат да поемат, а родителите са на работа. Дано все пак да успее колежката и да свържете крайщата, да помогнете и на студента и на себе си!Желая ви успех!!!

Анонимен каза...

Trognahte me. Vie ste visoko obrazovano semeystvo-bqgayte i ne gledayte nazad.
V Chikago ima mnogo bulgari,po-lesno shte vi byde.
Az zarqzah vsichko v BG,vladeq 4 chuzhdi ezika i sym dobre v USA.

kadebg каза...

Съчувствам ви, защото е тежко да си без пари, НО. За много хора единственото решение е ˝бягай навън˝ - да, и това е решение, но не единственото. 1) Моля ви, не плюйте по България. Много обичам страната си и когато някой говори против нея това СТРАШНО ме ядосва (едно от малкото неща, които още ме ядосват). 2) Ако нещо не е наред, то няма да се оправи, като търсите проблема ˝навън˝, вместо в себе си. 3) Учителския занаят никога не е бил от най-рентабилните. Като сте го избирали, да сте мислили.
4) Лаптопа ми се видя странно допълнение на картинката, както и издаването на списание. Нали нямате пари? 5) Връзки, връзки... да, за намиране на работа помагат - да не би само у нас да е така? Създайте си и вие връзки и ги използвайте. 6) Ти сам си й казвал да зареже учителството... ако не иска, то трябва да си носи кръста. Моля ви да не приемате мислите ми като нападки, просто искам да кажа искрено какво мисля, без да го ˝лустросвам˝.

Ангел Грънчаров каза...

Благодаря на всички за отклика, за реакцията и за подкрепата! Ще се постарая да отговоря на въпросите на kadebg: - Когато избрах да уча философия, когато бях приет за студент по философия, бях на 18 години. Казвате да съм мислил, но как тогава човек да осъзнае на какво се обрича като избере такава специалност и професия?! Въпреки всичко аз не съжалявам, че се занимавам с философия, щото разбирам, че там ми е било призванието, сиреч, съдбата. А в други страни, чувам, кадърните хора ги ценели?

За лаптопа, който не се ˝връзвал˝ с нарисуваната картинка. Преди няколко години пак си пребивавах в мизерия, ала бях пушач. В един момент рекох да махна цигарите. Главен стимул за мен беше: като махна цигарите, със спестените пари да си купя нещо, което винаги ми е било мечта: лаптоп. Сбъдна ми се мечтата, вече повече от три години не пуша.

И няма да запаля цигара повече, понеже пък сега имам друга голяма мечта: списание ИДЕИ, което издавам от 10 месеца (излязоха 3 книжки, сега подготвям четвърта), също част от парите за него са от спестените пари заради това, че не пуша. А за кредитите за книги - смятам, че е разумно, другите хора си купуват с кредити разни вещи, аз пък си издавам книгите, мисля, че не е толкова грозна постъпката ми...

Не мрънкам и не се оплаквам. Просто споделям проблема си. Споделих го без мрънкане. Никой друг не е виновен за моето положение освен мен самия. Никого не обвинявам. Само себе си обвинявам. А че живея в тази страна: не аз съм избирал къде да се родя. Грешката ми е, че преди много години, когато за първи път ми дойде мисълта да бягам към нормалния свят, дълго време потисках желанието си, понеже като връх на всичко съм и идеалист и исках нещо да помогна на страната си.

Оказа се, че страната ми не се нуждае от мен и ме обяви за излишен. Сега вече нямам друг избор освен да бягам. А как страната ми заяви, че няма нужда от мен ли? Ще ви кажа: и книгите ми стоят арустувани по складове и борси, и списанието разни печалбари не щат да го разпространяват, понеже било ˝непазарно˝, и понеже било евтино (за студенти и ученици, за млади хора предимно го правим, правим го за всички, които се интересуват от философия. Но явно у нас интересуващите се от философия са прекалено малко. По тази причина моите начинания удариха на камък и вече съм разорен.

Ако си гледах живота, ако пребивавах в безразличие към всичко, ако бях ˝самодоволна свиня˝, нямаше да имам тия проблеми. Но виновен ли съм аз, че не съм такъв - каквито са мнозинството от българите? И не мога да ги хваля, че са такива. Заслужават упрек. Така не бива да живее човекът. По тази причина ˝плюя˝ народа си, но, впрочем, няма как да оплюя всички, щото това са много хора, плюнката ми няка как да опръска всички ;) :D

Пошегувах се малко. Прощавайте ако има нещо. Честно казвам каквото мисля. Може би там ми е грешката, знам ли?

Roza Pavlevcheva каза...

Zdraveite,
iskam parvo da se izvinia che pisha na latinica ,no niamam kirilica.Az se kazvam Roza Pavlevcheva.Ot 8 meseca jiveia v USA.Napusnah darjavata poradfi sashtite prichini.Az sam na 54 godini i iskam da jiveia dostoino i da umra taka.Ne vihdah kak moje da se poluchi tova v BG.Za sajalenie neshtata v Bg ne sa optimistichni ili pone az niamam nadejda da se promeniat.Ako imate pone i malak shans ne go izpuskaite.Niama nishto strashno........... sigurna sam che shte uspeete da se spravite.Jelaia vi uspeh!!

kadebg каза...

Ех, много ми е мъчно за идеалистите :( Абсолютно разбирам.

Но човешката природа си е такава - хората се движат от интереса си, "печалбарите" също. Не може да се очаква човек да купува книги, които не правят живота му по-лесен, и особено когато има други, по-належащи нужди.

Тъжно ми е, когато човек упорито държи на романтичната си идея за света. От изкуство трудно се печели, винаги е било така и винаги ще бъде - не само в БГ, навсякъде.

Много ще се радвам, ако заминете в чужбина както искате и ако намерите това, което очаквате... Но мислете внимателно! Много хора възхваляват чуждото, без да са се докоснали до него. Да не стане после като с книгите...

Томи ТЪомев каза...

Г-н Грънчаров, книгите Ви са надраснали сегашното време и затова много малко хора имат нужда от тях и ги копуват. С течение на време броят на тези хора, на тези които имат нужда от Вашите филосовски книги и от списание ИДЕИ, все повече ше се увеличава. Сигурен съм в това. Само не се отказвайте от Вашата просветителска дейност. Започнах да чета книгите Ви /знаете това/ и по съдуржанието съдя, че почитателите им ше се увеличават.

Анонимен каза...

ЗА ЩАСТИЕ В МОМЕНТА В ПЛОВДИВСКАТА УПРАВА Е ПРИВЛЕЧЕН ДОЛЕВ-СЪЩО ФИЛОСОФ-ИСТОРИК,ПАТРИОТ,КРИСТАЛНО ЧИСТ,МОНАРХИСТ И ПР.НАДЯВАМ СЕ ДА ИМА НУЖДА ОТ ВАС И ДА ВИ ПОМОГНЕ.ВИЕ СТЕ КАПАЦИТЕТ,БЪЛГАРИЯ НЕ БИВА ДА ВИ ГУБИ.c

Анонимен каза...

Напълно Ви разбирам. И аз като Вас се почувствах излишен в България преди 10 години (или малко повече). Плюс това ме беше яд да плащам данъци в държава, кояато се управлява от крадливи комунисти. При първа възможност заминах. Не е лесно в началото, признавам, но и не съжалявам, че постъпих така. В САЩ винаги ще си останем имигранти, но в България се чувствах по-унизен. Съветът ми е, не се колебайте много, ако сте се решили!

Поздрави,
П. Вълков

Анонимен каза...

Още коментари по темата може да се прочетат тук: http://svejo.net/story/opinions-and-analizes/835090-shte-bqgam-na-zapad-ta-pone-da-umra-v-normalna-durjava-v-koqto-jiveqt-svobodni-hora-a-ne-slugi-skotove-i-robi-kakto-e-u-n#comment_1020449

Анонимен каза...

Казвам го с голяма доза съжаление и без сарказъм: Нужно е да пораснеш и за спреш да се самосъжаляваш. Графомани дал Господ. Също както и музиканти. Но вторите имат повече шанс да изкарат някой лев. Думата идеалист не значи нищо, празна е. Всеки има идеи. А ако се приема, че е антиномия на реализма, то тогава със сигурност е порок.

Ангел Грънчаров каза...

Не се нуждая от глупавите ти съвети. Можеш да си ги спестиш; не си ми на нивото за да има смисъл да почна да се вслушвам в баналностите, които ражда бедният ти разсъдък...

Анонимен каза...

Да, може би си прав, че не съм на нивото ти. Кой може да каже? Аз не мога да ти помогна, но ти ми помогна много, защото понякога и аз, по стар български обичай си позволявам да се оплаквам. Ще гледам никога повече да не го допускам. Има един американски боксьор от 70 те. Не е от най-известните та затова не си спомням името му. Запомнен е с това, че в шампионския мач в който печели и в няколкото други мача преди това пада в knockdown 15 пъти. На интервюто след мача става въпрос за това и той отговаря: "Не е толкова важно, че паднах долу 15 пъти. Важното е, че станах 15 пъти." Та не губи кураж. Все пак ще ти припомня две американски поговорки. Отнасят се за всички нас 1. Не може да повтаряш едни и същи действия и да очакваш различен резултат. 2. Pray for the best, plan for the worst. Желая ти успех.

Ангел Грънчаров каза...

О, мерси, мерси, ама немаше нужда! :-)

Анонимен каза...

Виж, може би все пак малко прекалих, но не го правя злонамерено; все пак ти си се поставил в това положение - направил си си блог. Не обичам да давам акъл, дори с децата си не го правя; едва ми стига за самия мен. Но съм видял и преживял повече. Освен това те познавам и знам, че най-малкото си честен човек. Но се вземаш много насериозно и това ти създава всичките проблеми. Take it easy. Последна поговорка от света в който искаш да избягаш и в който да умреш; или поне западната му част. Не е толкова известна, но мисля, че казва много: Life sucks and then you die. Няма да те дразня и да ти досаждам повече.Желая ти успех, но преди това здраве и спокойствие.