Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

сряда, 8 септември 2010 г.

Българският "Стивън Хокинг" издаде първата си книга!

Излезе книгата Космическа колонизация - неосъществената мечта

Автор: Светослав Александров

Препубликувам тук анотацията на тази интересна книга; заглавието на представянето, което е шеговито, но нищо чудно и да се окаже, че е съвсем верно, е мое, на А.Г.

"Космическа колонизация - неосъществената мечта" е книжка за космическия път на човека. Десетки футуролози и фантасти през изминалите десетилетия са размишлявали докъде ще ни отведе този път. Може би до стъпване на Марс? Или до нещо повече - като например колонизация на Слънчевата система? Или ще бъдат построени големи градове в орбита? Никой не могъл да предскаже. Но в едно футуролозите са били сигурни: чака ни грандиозно космическо бъдеще.

Но днес, десетилетия след първите полети в космоса, това космическо бъдеще все още не е станало настояще. Дори и лунното кацане, осъществено преди повече от 40 години, остава без аналог в наши дни. Кой постави бариера на космическия ни път? Книгата "Космическа колонизация - неосъществена мечта" търси отговор на този въпрос. В нея се прави анализ на широк спектър от проблеми: обществени, политически, медико-биологични, психологични, технически. Много от проблемите си остават нерешени - независимо от дългогодиша работа в областта на космическите изследвания.

В книжката е обърнато специално внимание на евентуална бъдеща пилотирана експедиция до Марс. В специална глава авторът прави опит да даде отговор на горещия въпрос: "Ще стъпи ли някога човек на Марс и кога ще се случи това?". Независимо от песимистичните прогнози в тази глава, книгата завършва с оптимизъм - съвсем скоро в космонавтиката ще настъпят интересни събития. На път е да се сбъдне едно от предсказанията на великия фантаст Айзък Азимов - съвсем скоро орбиталните станции ще бъдат обитавани от човекоподобни роботи!

"Космическа колонизация - неосъществената мечта" се посвещава на всеки настоящ и бъдещ космически човек.

(ВАЖНО: Който иска да прочете книгата онлайн, нека да проследи ето тази връзка.)

3 коментара:

Светослав Александров каза...

Хехе, мерси за сравнението :) Прочее - знаех си, че все някой щеше да го каже - "Българският Стивън Хокинг". Прочее има една малка разлика между мен и Стивън Хокинг - и тя далеч не е тази, че аз съм биолог, а той е физик. Разликата е в това, че поне онлайн вариантът е безплатен :)

А за сравнението... трябва да е по-предпазливо. Навремето нашия български писател-фантаст Христо Пощаков го нарекоха българския Шекли във форума на Дир-а. Покрай тази титла имаше едни спорове, та можете да се запознаете с тях тук:

http://clubs.dir.bg/showflat.php?Board=fantasy&Number=1948204714&page=0&view=collapsed&sb=5&part=1&vc=1

Анонимен каза...

"Българският Стивън Хокинг" е подигравка и за двамата.

Анонимен каза...

Като подигравка се схваща само от подлизурковците :-)