Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

петък, 10 декември 2010 г.

Представяне на книгата ми за кризата на образованието в една телевизия



3 коментара:

Павел Лазаров каза...

Великолепно! Великолепно, г-н Грънчаров! :)
Рядко ми се случва да попадам на постановка толкова близка до своята. Благодаря ви, че я споделяте на всеослушание!
Трябва да работим (но може би вече работим... Не работим ли вече?...?!) заедно за изясняването и уточняването на ФИЛОСОФИЯТА, на СМИСЪЛА на образованието... и на живота. И за изясняването на същността на учене-то.

Пусках ли ви препратка към това свое интервю?

Ангел Грънчаров каза...

Благодаря за линка, г-н Лазаров! Наистина мислим в една и съща посока. Проблемът за ученето - ефективното, смисленото учене - отдавна ме занимава. У нас учениците съвсем не умеят да учат, а и няма кой да ги научи как следва да учат. Аз за своята преподавателска дейност съм разработил своя, да я наречем, "методика" за активното учене, за самостоятелното осмисляне на проблемите и дискусия на споделянето на добитото, прия която учениците взаимно си помагат и напредват по пътя на знанието и на разбирането. Но ще седна тия дни да развия по-конкретно тия свои разбирания. Благодаря за подсещането. Ще ми е приятно да обменяме по-често мисли по ис(нтересуващите ни проблеми.

Павел Лазаров каза...

Задължително! Задължително ще споделяме опит и идеи, г-н Грънчаров.
Децата и младите трябва да знаят за какво учат, но трябва някой да им го подскаже. Кой е в състояние да им го подскаже? Кой знае какъв е смисълът от образованието? И кой знае каква е връзката на образованието със смисъла на живота? - Със сигурност това не са повечето от сегашните ви колеги. (... Ахххххххххх, колко много имам да пиша и да споделям!!! Като казва човек, че не му стигат думите...)
Последно за днес.
Чели ли сте Джиду Кришнамурти "Образованието и смисълът на живота"? Има я на български обаче й е отвратителен преводът. Толкова отвратителен, че седнах сам да преведа поне първата глава (тук), защото я намирам за основополагаща, за вдъхновяваща и подсказваща път: първо да разберем смисълът на живота, казва, после да го обясняваме на децата си - с поведението си(!); първо да станем свободни човеци, после да учим децата на свобода! И
"Без цялостното осмисляне на живота, нашите индивидуални и колективни проблеми ще се разпростират и задълбочават постоянно. Целта на образованието не е да произвежда просто учени, техници или службогонци, ами пълноценни мъже и жени, свободни от страхове, защото само сред такива хора може да има дълготраен мир."
... Нали се сещате колко път имаме да извървим? ... :)