Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

вторник, 4 януари 2011 г.

Онлайн-образованието е бъдещето на образованието

Някой, не помня вече кой, човек ми даде линк към публикацията Салман Кан: Интернет видеото ще промени образованието завинаги, която силно ме впечатли и дори развълнува. В нея се казва, че този човек, Салман Кан:

През 2004 г. решава да изпробва нещо иновативно: чрез видеоуроци по интернет той помага на своята братовчедка Надя, която е в седми клас, да изучи мерните единици. Резултатът е успешен и Надя влиза в групата на по-напредналите деца по математика. Скоро роднини и приятели затрупват Кан с молби да ги обучава и той решава да качи още видеоуроци в YouTube. В края на миналата година харвардският възпитаник напуска работата си като инвестиционен анализатор и се фокусира изцяло върху Khan Academy.

Това е сайт с над 2000 видеоурока на разнообразни теми - като се започне от математика, физика, химия, история, финанси и много други и се стигне до причините за икономическата криза от 2008 г. Всеки клип е дълъг между 10 и 20 мин., в които Салман Кан, без да показва лицето си, обяснява материала на човешки език. Сайтът е безплатен, няма реклама и се издържа от дарения. През тази година търсачка номер едно в света Google финансира начинанието на Кан с $2 млн., за да може видеоклиповете да бъдат преведени на най-разпространените езици в света.

"Хората все още не осъзнават, че онлайн видеото по заявка е поне толкова важно, колкото изобретяването на печатарската преса или дори писането. Това наистина ще промени начина, по който хората общуват и учат", разказва Салман Кан пред "Капитал". В момента той и екип от програмисти са се захванали с нелеката задача да превърнат Khan Academy в безплатно виртуално училище.

Който желае, може да прочете останалото в самата публикация, която се оказа толкова важна за мен. Защото и аз от няколко години правя същото: използвам видеото в образованието. Направил съм доста записи по най-различни теми, които могат да се открият в моя образователен блог, наречен СВОБОДНА ВИРТУАЛНА АКАДЕМИЯ. И постоянно в главата ми се въртят идеи за това как да продължа в избраната посока. Примерно записал съм, както е известно на посетитителите на моите блогове, цели уроци, провеждани в училище, различни дискусии, упражнения, образователни игри и т.н., които наистина представляват иновации все в същата посока. Това, че и други хора по света правят същото и като мен са оценили възможностите на интернет и на видеото за образованието, ми дава увереността, че вървя по верния път. И аз също като този Кан смятам, че в онлайн-обучението, че в онлайн-образованието е бъдещето на образованието. Шансовете и перспективите на интернет-обучението са невероятни. Ето един пример в тази насока, т.е. клипче от цяла една поредица, която съм направил преди време (и която е още незавършена):



(Впрочем, ето още три клипчета по една интересна тема: Личността у нас е поставена в ситуация на тотална ценностна катастрофа)

Вчера и днес гледах някои клипчета с негови уроци - и научих някои работи за подхода му. Това, което открих там, ми помогна за себе си да направя някои важни изводи за това как би следвало да се преподава - така, че преподаването да е максимално ефективно и полезно, като влияние върху съзнанието на обучаваните. Разбира се, "преподаването" на философия е от съвършено друг род в сравнение с преподаването на "точни науки", то си има своите особени тънкости и изисквания, но въпреки това има голямо поле за работа в избраната посока и при изучаването на философия (и психология).

Реших в близките дни да систематизирам всички материали (видео и текстови) от своите курсове и програми, не само от СВОБОДНАТА ВИРТУАЛНА АКАДЕМИЯ, но и от други мои блогове, примерно този на моя ЦЕНТЪР ЗА РАЗВИТИЕ НА ЛИЧНОСТТА HUMANUS. На тази основа ще продължа да попълвам курсовете с нови и нови видеоматериали, та да направя своя лична колекция от видеокурсове във областите, в които работя: философия и психология.

Аз лично не зная някой друг у нас по този начин да работи в тази област, ако някой знае, моля да ме информира. Ще ми е интересно да обменя идеи в тази насока с такива хора.

Няма коментари: