Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

вторник, 4 януари 2011 г.

Кога наистина ще изчезне комунизмът от България?

Ето една обмяна на мнения във Фейсбук по принципно важен въпрос, възникнал във връзка с мой отговор на отправен ми въпрос, а именно на следния въпрос и отговор:

Кога наистина ще изчезне комунизмът от България? Той не се ли е превърнал вече в нещо като болестно състояние?

В днешно време привързаността към комунизма наистина е диагноза. В България скоро комунизмът няма да изчезне. При това забележително лошо психиатрично обслужване не виждам как комунизмът у нас скоро ще изчезне :-)

И ето как на тия мои думи е реагирал млад човек, чието име и фамилия е с инициали К.Я:

Мисля, г-н Грънчаров, че проблемът може да се реши единствено с насилие. Масово да се изтрепят, избият, обезглавят, разстрелят всичките управляващи, да се унищожат всички партии, мафиотски къщи и собствениците им и т.н.. просто трябва да се... намери един такъв "Левски", че да го направи с малко помощ от арабите и руснаците (самоубийци и оръжие). Може да звучи като детско и неосмислено изказване, но замислете се: има ли друг начин? (с преговори никога не ще постигнем успех). За жалост... нищо след подобен акт не би било сигурно, защото както се казва: "Кралят умря, да живее кралят!"...

Ангел Грънчаров: Изказването Ви ми звучи не само неосмислено и детинско, но и провокационно. Ако спрямо комунистите постъпим точно така, както те навремето постъпиха спрямо своите политически противници, именно, както казвате, с трепане, убиване, обезглавяване, то тогава възниква логичния въпрос: с какво сме по-различни или по-добри от тях?!

К.Я.: Ами не сме по-различни, просто си мислим, че сме г-н Грънчаров. Мислим си, че можем да решим всичко с тях по демократичен начин, а те ни се смеят в лицето. Та то всичко това си е един административен филм на ужасите, който се излъчва в петък преди обед под заглавието "Парламентарен контрол" - безкомпромисно клане на пенсионери, болни, ученици и т.н. Защо пък да не им отвърнем със същото, но не в административна форма, а с кръвопролития. Не отричайте, че не заслужават това, и че не бихте се радвали ако някой го направи. Всеки би се радвал ако всички от тях гушнат букета!

Ангел Грънчаров: Със зло (кръвопролития) никога нищо добро не може да бъде постигнато; проливането на кръв предизвиква ново проливане на кръв; злото със зло не може да бъде победено; не е християнско, т.е. не е човечно. Вярно е, че силите на злото (комунистите) не могат да оценят великодушието и моралното превъзходство на постъпващите човечно, но пък в крайна сметка не от тях трябва да очакваме това, а трябва поне съвестта да ни е чиста; Бог в крайна сметка ще съди всички, не ние, а тия, дето проливат кръв, едва ли ще бъдат пощадени.

Самите комунисти стават сатанисти тъкмо затова: защото почнали да смятат, че по пътя на злото могли да ощастливят огромно количество от хора; но щастие, основано на сълзи и кръв, не може да има. Убеден съм в това, което казвам. Най-важното, което отличава морално издигнатия човек от злодея, е правотата му, опираща се на това, че не е като него. Ако демократите, когато взеха властта за първи път през 1991 година, бяха постъпили като комунистите през 1944-1989 г., т.е. ако бяха избили самите комунисти и производните им злодеи, не вярвам, че България по тази причина би процъфтяла.

Макар че, ако погледнем какво стана с Чили по време управлението на Пиночет, поизбил комунистите (или поне хубаво ги поизплашил, че ще ги избие до крак), изложената по-горе теза почва да изглежда спорна. Въпросът, който обсъждаме, изобщо не е лесен...

Защото комунизмът е пълна нравствена и човешка дегенерация. Нима са човешки същества убийците, които, примерно, са избили хиляди полски офицери при Катин - с куршум отзад в главата?

Ето защо щом е твърде спорно дали комунистите изобщо заслужават да бъдат смятани за човешки същества, то възниква въпроса заслужават ли те едно хуманно отношение в днешно време? И също: как следва да им се въздаде да страшните злодеяния, които са извършили? И за които нямат съвест, за да осъзнаят що са сторили - и да се покаят, както подобава за човешките същества?!

Ако комунистите са зверове, и то такива зверове, каквито в природата няма - природните, животинските хищници убиват за да ядат, а комунистите убиват ей-така, заради самото убиване! - то наистина възниква въпроса дали към тях не трябва да постъпим както се постъпва с бесните псета?!

Тях, известно е, ги убиват с камъни, та да спрат заразата...

2 коментара:

Ангел Грънчаров каза...

Комунизмът е пълна нравствена и човешка дегенерация. Нима са човешки същества убийците, които, примерно, са избили хиляди полски офицери при Катин - с куршум отзад в главата?

Ето защо щом е твърде спорно дали комунистите изобщо заслужават да бъдат смятани за човешки същества, то възниква въпроса заслужават ли те едно хуманно отношение в днешно време? И също как следва да им се въздаде да страшните злодеяния, които са извършили - и за които нямат съвест, за да се покаят?!

Ако комунистите са зверове, такива зверове, каквито в природата няма - природните, животинските хищници убиват за да ядат, а комунистите убиват ей-така, заради самото убиване! - то наистина възниква въпроса дали към тях не трябва да постъпим както се постъпва с бесните псета?!

Тях, известно е, ги убиват с камъни, та да спрат заразата...

Unknown каза...

При все, че изложеното е принципно вярно, бях доста изненадан да прочета пасажа, в който като че ли открито се говори с някакво задоволство и приемане за диктатурата на Пиночет в Чили. Очевидно е, че авторът е силно пристрастен, на моменти до степен на открита омраза към т.нар. "комунисти", но да оправдаеш дегенерирали психопати като военните на Пиночет минава всякаква граница. Да избиеш хиляди хора, без съд и без никаква обосновка може би е хуманно? И то хора, които не са били реална заплаха, не са убили никого, а просто са симпатизирали на един достоен, честен и независим свободолюбив човек като С. Алиенде? Не, г-н Грънчаров, свободолюбието и демокрацията понякога могат да бъдат присъщи дори и на един социалист, колкото и да не ви се вярва... Малките страни през 20 век нямаха реалната възможност да са независими и свободни, те бяха в сянката или на едните или на другите. И аз лично се радвам изключително много, че т.нар. диктатура в моята страна беше "комунистическа" и през 70-те и 80-те години не убиваше невинни хора, докато една "демократична" дясна безумна диктатура в Чили убиваше, измъчваше учители, синдикалисти, студенти, артисти...
Чувалили сте г-н Грънчаров за Виктор Хара (http://en.wikipedia.org/wiki/Victor_Jara)?