Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

събота, 5 февруари 2011 г.

Много поучително интервю на Иван Костов: Трябва мъжество за да станеш и да кажеш: "Аз съм политик!"

Препечатано от в-к КЛАСА: Иван Костов, лидер на ДСБ и съпредседател на Синята коалиция: Има гражданско общество и то ще реагира на следващите избори

Трябва мъжество, за да станеш и да кажеш: Аз съм политик!

Снимка: Мишел Герон

Г-н Костов, ДСБ все по-често говори за полицейски произвол. Това не задълбочава ли несъвместимостта с понятието „европейска демокрация”?

Да. Полицейският произвол е абсолютно недопустим за европейска държава. Той не само не се толерира от демокрацията, но и потъпква демократичните институции и изкарва хората на улицата.

Защо механизмите на демокрацията позволяват да се случва това?

Защото нямаме добре изградена демокрация. Ние нямаме независима съдебна власт, нямаме върховенство на закона. Демокрацията функционира като цялостна система, когато има върховенство на закона и то се признава от всички институции. При нас няма такова нещо. Ето ви пример: министърът на вътрешните работи обяви за невинен кмета на Сливен, който е обвинен от прокуратурата. Това е абсурд! Същият министър чете в парламента разговори, записани със СРС, и обяви лекари за убийци. Явно има проблем, щом член на правителството действа по този начин. Видимо не е завършена работата по изграждане на демокрацията. Подобни действия не са възможни в нито една европейска страна с изградени демократични механизми.

В такива случаи е задължително да се попита: ”Кой има полза от това?”

До края на миналата година казвах, че натискът на полицията над престъпния свят става все по-отчаян поради липсата на стройно изградени обвинение и съд. Сега този натиск премина оттатък отчаянието и се превърна в насилие. Това е признак на слабост! На голяма слабост и невъзможност да бъдат решени задачите за противодействие на престъпността със средствата на демократичните институции, включително и съда. Това означава неспособност, некомпетентност, липса на воля, отсъствие на политическа решителност.

Кой има изгода от всичко това? Безспорно – престъпният свят! Корумпираните висши служители, корумпираните сред политиците... Защото в тези условия престъпници се кандидатират за президенти. (ОЩЕ >>>>>)

8 коментара:

Анонимен каза...

Марчела Апостолова: ‎"... единственият от всички 240, посочил в графата „професия” – политик."

И то политик от класа - какъвто не сме имали!

Анонимен каза...

Dimo Nikolov: Абсолютно вярно!

Анонимен каза...

Димитър Тонев:

За критиците на Костов има една добра и една лоша новина. Добрата новина е, че могат да издрусат по негов адрес каквато си искат ругатня, а лошата е, че не могат да посочат нито един по-качествен политик от него.

Ангел Грънчаров каза...

Споделям изцяло! Напълно вярно! Просто такава е истината... това говорят фактите, ако щете!

Недялко Тенев каза...

Г-н Грънчаров,
Повече не мога да търпя да хвалите Иван Костов.Той не направи нищо за антикомунизма,докато беше на власт(1997-2001 г.).
Наистина много съжалявам,че ще трябва да се разделим.

Анонимен каза...

Аз се опитах да управлявам,като градски интелигент,но този народ е с аграрно мислене.Това са думи на Иван Костов.Какво повече да кажа.Този народ не можал да го разбере.Ами,като не може да те разбере,занимавай се с нещо друго,а не с политика.Психологията на един народ не може да се промени никога,политиците са тези които ,трябва да се нагаждат към народа си, а не обратното.Такива ,като г-н Грънчаров,мисля са чугунени тикви ,а не тия дето не могат да разберат интелигента Костов.Фалшивия циганин,се е взел насериозно и ще погуби България.Те трябва да са наясно,че не са решението на проблема ,а точно те са проблема,и трябва час по скоро да си ходят.Връщане на търговските отношения с Русия,Народен съд за цялата пасмина,която 20-сет години ни управлява,национализация на енергетиката,железници, мините.... Останалото са празни приказки,за такива неофашисти като вас,трябва да се иска смъртна присъда,заради пълното разрушаване на държавата през тия 20-сет години.

Ангел Грънчаров каза...

Г-н Недко, аз имам право на оценка и на позиция. Че не съвпадат оценките и позициите ни не е трагедия: не можем да бъдем пълни "единомишленици" по всички въпроси. Или можем? :-) Тъй че, за жалост, изобщо не виждам смисъл в постъпката Ви. Имам чувството, че не Вие лично, а, да речем, тъщата Ви, която, да предположим, е пълна комунистка, е забелязала, че не сте на компютъра си, погледнала е какво току-що сте чели, и вместо Вас е написала този по-горе уж Ваш коментар. Аз друго обяснение за това странно Ваше поведение не виждам...

Анонимен каза...

Охохо, Грънчаров Вие не сте Костовист! Ако бяхте не бихте го нападали преди изборите, за това, че не ви бил здрависмал като Тодор Живков партизаните!