Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

събота, 19 февруари 2011 г.

Отзив за гражданската проява с искане паметникът "Альоша" да бъде превърнат в паметник на Левски

Препечатано от Акция във Фейсбук: Альоша на Бунарджика да заговори на български

Ентусиасти, събрали се чрез Фейсбук, дойдоха в събота ред паметника на Апостола на Бунарджика, за да обсъдят как Альоша да бъде превърнат в... Левски. „Искаме скулптори да преработят монумента така че шинелът да се превърне в ямурлук, а ботушите в навуща. На това място горе заслужава да бъде единствено Левски”, обясни Ангел Грънчаров, инициатор на тази подмяна.

Христо НИКОЛОВ снимки: автора

Той подхвърлил тази идея във Фейсбук. Само за дни тя е подкрепена от хиляди. Някои пък призовават Альоша да бъде прекроен на Христос... „Аз съм за превръщането на монумента в паметник на Левски - отсече бай Иван. – Руският човек няма никаква вина, той също стана жертва на революциите и войните, в които го хвърлиха. Левски обаче заслужава повече да бъде горе на Бунарджика. Той е общохуманен символ, не само на българите, но и на турци, цигани, на всички...” Бай Иван се опасява, че докато солдатът стои горе с шмайзера си, „братушките” ще продължават да гледат на нас като на своя губерния. Припомня, че и до днес в Русия продължават да повтарят със самочувствие: „Курица не птица, България не задграница”.

„Руснакът да си ходи в Димитровград, там да си го пазят”, предложи Иван Бояджиев. Светозар Йоцов пък не е съгласен монументът да бъде демонтиран. Обяснява, че тогава горе на тепето ще зейне дупка. „По-добре да го превърнем в паметник на Апостола. Живял съм доста време в Германия и в Англия. Там по високите места също имат такива паметници.”

Според ученика от Художествената гимназия Добрин Добрев няма проблеми гранитния солдатин да стане на гранитен Апостол. Имало много начини да се отнеме нещо от скулптората, а там където трябва – да се добави още материал. „На нас Альоша не ни трябва, отсече момчето. – Стига сме се прекланяли към чужди герои, нека да тачим своите”.

Случайно станалата свидетелка на срещата гражданка Йовка, която бе дошла да донесе цветя на Апостола, остана шокирана: „Не съм съгласна, възпротиви се тя. – Левски си е Левски, той е най-великият. Но Альоша е съвсем друг сивмол, защо ги противопоставят? Още на времето Спас Гърневски искаше да го бута, но братушките строят здраво! Когато се опитваха да взривят мавзолея на Димитров в София, Петър Стоянов се прибра от почивката, където бе отишъл с нашите пари. Трябвало да надзирава как ще бутнат мавзолея, но тогава не успяха. После немските медии писаха с ирония, че комунистите строят здраво!”

Йовка добави, че само след броени дни на 23 февруари смята да се качи горе на Альоша, за да отпразнува със свои съмишленици денят на Съветската армия. Нейни набори обаче я емнаха, че не може Апостола да стои долу в краката на окупатора. И сочеха закачения от тях на едно дърво лист с мисъл от тефтерчето на Левски: „Тоз, който ни освободи, той ще да ни и пороби!”

След това намислиха от къде могат да се вземат пари за грандиозната трансформация на монумента. Припомниха, че когато преди време бе направена анкета за най-великия българин, бяха събирани и пари да му се направи паметник. Хората посочиха Апостола, който събра два пъти повече гласове от втория в класацията – Петър Дънов. Ще се искат събраните тогава с sms-и пари, за да се преправи Альоша, договориха се инициаторите. Решиха още да направят подписка в Интернет.

Ако се наберат повече съмишленици, предложението ще бъде внесено в Общинския съвет. Ентусиастите се надяват, че мечтата им ще се сбъдне до две години, за да посрещнем 140 годишнината от гибелта на Апостола с неговия нов паметник горе на Бунарджика.

„Не може София да има 7 паметника на Левски, Варна - четири, а Пловдив – само един и то тук долу”, недоволстват инициаторите. И си дадоха дума на всеки празник да се качват горе на Бунарджика и да разлепват призиви по съседните дървета. Да свикват русофилите, че Альоша ще обуе цървули и ще заговори на български...

Публикувана на 19 Февруари 2011 година

(ЗАБЕЛЕЖКА: Вчера пък същата медия е дала и предварителна информация за предстоящото събитие, ето тук: От Альоша да стане Левски, искат във Фейсбук)

Няма коментари: