Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

сряда, 2 март 2011 г.

Отклик на зова за идеализъм, красота и духовност

Една българка, живееща в Канада - в Mississauga, Ontario - Елена Д., си поръча всичките книжки на сп. ИДЕИ. Попаднала на публикация за тежкото състояние на списанието, тя ми изпрати 100 лева - за да го подпомогне. Ето по-долу моята реакция по повод на благородния й жест, а след това ще можете да прочетете откъс от ответното й писмо до мен и моя отговор на така силно развълнувалите ме нейни думи:

Здравей, Елена, скъпа приятелко,

Благодаря ти много за подкрепата за списание ИДЕИ! Наистина много ще съм ти задължен, защото ми е крайно неудобно че се наложи да те занимавам с проблемите на списанието, но съпричастността ти ми даде нови сили; бях на път да се отчая, понеже помощ почти отникъде не срещнах. Но вече това не е така, за което най-сърдечно ти благодаря!

С поздрав от сърце: Ангел Грънчаров

А ето сега и отговора на Елена:

Скъпи Ангеле,

Честита Баба Марта!

Прочетох писмото ти, много се натъжих, но и се зарадвах едновременно. Натъжих -защото не може България да загърбва стойностните си умове и творци... Твоите книги и блогове са докоснали много сърца (чета коментари непрекъснато по блоговете и знам, че приятелите и почитателите на твоето слово са повече от безразличните). Забележи: казвам не неприятелите, защото при дискусиите хората не бива да имат неприятели, а само опоненти, та нали в дисцусията ще се роди Истината?! Важното е, че това, което пишеш, кара умовете да мислят, сърцата да чувствуват; сиреч, помага на хората да усещат и разбират миналото, настоящето и бъдещето си, помага им да познаят себе си, а от това, по-важно няма - за да има напредък.

Другото е - пълни трапези и празни души, безпросветност и стагнация. Мисля си също с възхищение как ти чрез Humanus майсторски успя да направиш философията и себепознанието толкова привлекателни, занимателни и общодостъпни. Затова: убедена съм, че ще успее и това твое начинание! И се радавам, че макар и по скромен, символичен начин съм подмогнала това прекрасно голямо дело. Успех и дерзай!

Не държа да споменаваш името ми, било с самото списание, било в блоговете си - като човек, подпомогнал списание ИДЕИ, защото в такива начинания по-важен от имената е всеобщият анонимен отклик на зова за идеализъм, красота и духовност. От тях България винаги ще има нужда.

Да си жив и здрав, Ангеле: здраве, късмет и любов ти желая от сърце!

Елена

Няма как, признавам: развълнувах се при тия добри думи и пожелания; написах на Елена следния кратък отговор:

Здравей, Елена, скъпа приятелко,

Много ти благодаря за добрите думи и за пожеланията! Твоят благороден жест и даде сила и ме окрили да продължа скромната си борба на нивата на просвещението и духовното освестяване на съвременниците, преди всичко на младите хора. Много ми е трудно с думи да изразя какво чувствам в този момент, и понеже, ако опитам да изразя емоцията си, ще ми се наложи да напиша твърде голям текст, по тази причина млъквам тук. Някой ден, ако имам време и настроение, ще се опитам да опиша каква сила вдъхнаха на сърцето ми твоите думи.

Бъди жива и здрава, желая ти най-радост, щастие и успехи в бъдещия живот!

С поздрав от сърце: Ангел

Няма коментари: