Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

сряда, 2 март 2011 г.

Защо почитането на "Баба Марта" и носенето на мартеници показва, че ние, българите, не сме християни - или сме някакви менте-"християни"?


Koя е "Баба Марта” и безобидни ли са мартениците??? 

„Ето, че баба Марта и мартениците пристигнаха. Тъй като това е голям празник в държавата ни, реших да се поразровя и да науча повече за него. Открих интересни неща, а още по-интересното е как ние реагираме. Ето накратко това, което открих: 

Според легендата „Баба Марта” се ядосала на млада невеста-овчарка, на нейното непокорство и неверие, че Баба Марта няма да й стори нищо лошо, тъй като и двете са жени. За да я опровергае и покаже силите си, баба Марта предизвикала мразовита виелица със силни бури и хали. Сковала се земята, замлъкнали птиците, секнал ромонът на ручея. Непокорната млада овчарка така и не се върнала вече. Тя останала вкаменена заедно с овчиците си горе в планината... 

Когато прочетох легендата бях шокирана. Що за лудост празнуваме??? Въпреки, че това е само легенда, ние празнуваме някаква старица, която под давление на малоценността си и манията си да се докаже, отнема живота на младо и невинно момиче. Не може да бъде!!! Та ние празнуваме престъпление?! 

Защо слагаме мартеници? 

Открих няколко причини: 

1. За да умилостивим Баба Марта! Отново съм шокирана!!! Това е все едно да плащаш на престъпниците (насилници) да не те закачат. Интересно, как това поведение, което виждаме на хора от миналото, се пренася и в съвременния свят. И всички връзват мартеници без да се замислят дори! 

2. За здраве! Две неща ме учудват. Първо, как едно модерно и съвременно общество, може да се надява, че няколко конеца биха му донесли здраве. Второ, България претендира, че е християнска държава. Не би ли трябвало един християнин да се доверява на Бог за здравето си? Все едно казваме, „нямам му много доверие на този Бог... повече разчитам на мартеницата.” 

Какво още открих за мартениците? 


Ето няколко цитата от статии: 

Мартеницата е символ на пробуждането и култа към слънцето.” 

„Мартеницата е своеобразен амулет срещу злите сили и окичването с мартеница е един магически ритуален акт: усуканият бял и червен вълнен конец запазват човека чрез механизмите на контактната магия.” 

Специално последния цитат го открих като съдържание в много статии за мартеницата. 

Какво ме притеснява в това ли? Отново говоря като човек от християнска държава и мисля, че щом всички се идентифицираме като християни, трябва да имаме предвид християнската гледна точка. За целта реших да видя какво казва Библията по въпросите с „култа към слънцето” и всякакви магьоснически и окултни практики. 

„Да нямаш други Богове освен мен!” (Изход 20:3) 

„Да не се намира сред тебе никой чародеец, астролог, гадател или магьосник, никой баяч, запитвач на зли духове, врач или запитвач на мъртвите; защото всеки, който върши тези дела, е омразен на Господа.” (Второзаконие, глава 18, стихове 10-12) 

Години наред съм мислила, че Баба Марта е положителна фигура. Така са ни учили от деца... Дори и да пренебрегнем християнския аспект на въпроса, това, с което не мога да се примиря е, че цялата държава празнува личност (дори и митична), която е проявила насилствени действия. Притеснява ме „слепотата” и неосъзнатостта, с която народа ни върши всичко това. Може би ще кажете, че преигравам и се вманиачавам? Но тук става въпрос за неадекватна реакция спрямо крайно неприемливо и престъпно поведение не една личност. 


Аз избирам да реагирам адекватно, като мислещ човек и като християнин. Отказвам да участвам в празнуването на баба Марта! Отказвам да участвам в „магическия ритуал” на мартениците. 

Ако ще вярвам на свръхестественото за моето здраве, като българин-християнин ще вярвам в Бог Исус Христос! 

„Християнската вяра, базирайки се на Библейските учения, изрично забранява магьосничеството и суеверието. 

Да не се намира сред тебе никой чародеец, астролог, гадател или магьосник, никой баяч, запитвач на зли духове, врач или запитвач на мъртвите; защото всеки, който върши тези дела, е омразен на Господа." (Второзаконие, глава 18, стихове 10-12) 

Според стихотворението „Баба Марта бързала", което е поместено в Читанката за II клас, мартениците, които Баба Марта вързала, помагат „на гората – да листят листата. И да дойдат всичките: щъркелите, птичките, първия певец... а пък на дечицата върза на ръчицата мартеници чудни със ресни червени, да са ранобудни, да растат засмени." 

А коя е Баба Марта и какво наистина представляват мартениците? 


Първо, Баба Марта е мит, не историческа личност, въпреки, че на децата се представя като такава. 

Второ, тя е представена (поне от приказката така става ясно) като жена със свръхестествени способности, които обаче в един момент използва за отнемане на човешки живот – и това тя прави (абсолютно неоснователно). А дали мартениците наистина играят ролята на умилостивение пред Баба Марта или имат друго предназначение? Следващите наколко цитата ме карат да се замисля още повече: 

„Мартеницата е своеобразен амулет срещу злите сили и окичването с мартеница е един магически ритуален акт: усуканият бял и червен вълнен конец запазват човека чрез механизмите на контактната магия." (сп. „Маргарита" брой 3(10), 2002) 

„Според предание, дошло от древността, мартениците носят здраве, щастие и дълголетие. Старите българи вярвали, че в природата съществува някаква зла сила, наричана "лошотия", която също се събуждала през пролетта, а в народните вярвания 1 март бележи началото на пролетта. На мартениците се приписвала магическата сила да предпазва от "лошотията", най-вече от болести и уроки. Свалят се чак тогава, когато се види първият щъркел и се закачват на разцъфнало или зелено дръвче. Някои от обичаите на 1 март, свързани с изгонването на злите сили, включват палене на огън и изгаряне на сметта на двора, а след това всички прескачат жаравата. 


„Старинният обичай изисквал бялата вълна за мартениците да се събере от пасищата на стадата, където кичури овча вълна са останали по храсталаците. Така вълната е "поела" магическа сила от природата и от звездите. После част от вълната се оцветява в червено. И накрая бабата изприда и пресуква заедно бяла и червена нишка. Докато ги преде и усуква, тя изрича обредни заклинания. Вярвало се е, че преди да се залови с направата на мартеници, жената не бива да е пипала огъня в домашното огнище, за да има мартеницата магическа сила. Първоначално мартениците служели за амулет, който предпазва от злосторни духове, болести или урочасване от "лоши очи"." (Из статия „Баба Марта се посреща с мартеници" - БНР)

Народът още смята, че в началото на пролетта се събуждат зли сили, а мартеничките са своеобразен амулет за предпазване от тях." (Из статия „Мартениците - история и мода") 

На мартениците, хората приписвали и силата да пропъждат бурите и да откриват път на слънцето, за да събуди всичко живо." (Из статия „Мартичке, Бяла и Червена") 

Мартеницата се изработва от пресукана бяла, червена и синя прежда (или мънисто). Бялата прежда е наричане за плодородие, червената за здраве, а синята за предпазване от уроки." (Интернет) 

Мартеницата не е никак безобидна, както изглежда на пръв поглед. Тя всъщност представлява т.нар. "бяла магия", т.е. магия за добро или за разваляне на "черна магия". Обричането, наричането, заклинанията, които се ползват при изработването й са недопустими практики от гледна точка на християнската вяра.” 

Кажете, какво мислите? В какво вярвате? На кого вярвате? Какво пожелавате на хората и на какво ги обричате с тези пожелания? 

Подготви: Хриска Перфанова (Чикаго, САЩ)

Специално зa ”Humanus” със събрани материали от Интернет (Д.Танев, Ники и Мишел)

10 коментара:

Павел Лазаров каза...

Не ми харесва претенцията на автора да разкрива поредния (макар и "от незапомнени времена") заговор за уручасване на народа ни. Смущаваме и заявлението, че "България претендира, че е християнска държава". Как така, откъде тази претенция? Кой я е формулирал? Кой я е изказал? Аз не B-) И "всички се идентифицираме като християни". Кои "всички"? Аз например съвсем не се идентифицирам като христианин, ами като ЧОВЕК. (И ако трябва да съм честен, се чувствам много повече будист отколкото христианин.)

Легендата за замразяването на овчарката от Баба ни Марта може и да е тази, а може и да не е. При всички положения предпочитам да решавам сам в коя легенда и кога да вярвам. Това е единственото нещо което има значение в крайна сметка.

Критичното мислене и позиция са неща хубави, стига да не са критики на всяка цена и да не почиват на същите догми, като онези, в които се прицелват. Разбиването на предразсъдъци е ОК, стига да не се опитва да насажда други на тяхно място.

(Днес съм накичен с 2 мартеници и съм много доволен от този факт. :))

Анонимен каза...

Да, но „живият класик” Йоло Денев твърди, че нещастията на българския народ идват от факта, че се е отказал от исконната българска религия на тангризма и е прегърнал чуждия християнски бог:

„Тангризмът е новата световна обединена религия - Спасител на човечеството. Християнството и западната цивилизация служат само на материалното богатство, на бездуховното, на грабежи и безнравственост, с войни, унищожение и мизерия за милиарди хора по планетата. Християнството и исляма бяха наложени с меч и огън. Само в България покръстителя княз Борис уби 50 000 българи, за да наложи византийското, коварно, показно християнство, което по римски модел защитава богатите и учи бедните да търпят повече и от овцете.”

Според друга хипотеза основната причина за загиването на най-великата култура в световната история – гръко-римската – е именно християнството.

Не може също така да се отрече, че многобройни езически – (пра)български и тракийски – обичаи продължават да живеят в днешната българска култура независимо от по-късните християнските напластявания. Не съм сигурен дали е възможно и желателно те да бъдат изличени.

Недялко Тенев каза...

Не нося мартенички.

Анонимен каза...

Много обичаи са свързани с единствения женски месец, най-български си остава подаряването и носенето на мартеници. Преплетката на бели с червени конци води началото си от дълбоката древност и се свързва с хан Аспарух.

Според легендата неговата сестра Хуба и брат му Боян са взети за заложници от хана на азарите Ашиба. Аспарух им обещава стъпи ли на свободна земя, ще изпрати сигнал - гълъб - със завързан бял конец на левия крак, за да избягат. Птицата долита при тях и те успяват да се измъкнат от двореца. Преследвачите обаче ги откриват и раняват Боян. В бликащата кръв Хуба потапя белия конец и пуща гълъба. Той се завръща в стана на Аспарух, който разбира, че близките му са изпаднали в беда. Изпраща потеря, Хуба е спасена, но Боян умира. В негова памет Аспарух заповядва всички бойци да се закичат с преплетени бял и червен конец. Пак според легендата това е станало на първи март.
Ако корените на мартениците наистина са свързани с легендата за Аспарух, който е бил (може би) християнин, то тогава вярата за мартеницата, че е символ на плодородие и берекет е суеверие. Точно това е въпросът...! Българите имат много вярвания и обичаи за предпазване от злите сили, бели магии, като се роди дете му вързват червен конец, по Коледа бъдникът и т.н. изпълняват същите функции. Питам се, като си имат такива обичаи, за какво им е трябвало да измислят още един обичай и то точно на първи март, а не на трети март или десети юни или по Коледа? Дали легендата за Аспарух е истина, ако е истина, значи празнуваме възпоменание за смъртта на Боян и стъпването на свободна земя, което много наподобява историята на Ной - символите са почти същите. Това изключва берекета и здравете, от къде са се загнездили имено те в народното вярване и коя е истината. Виждам отново противоречието и борбата в ума, защото нашата борба не е срещу плът и кръв, а срещу духовните сили. Ако празнуваме празника според легендата за Аспарух, тогава значението му е различно, дори патриотично, дали е случайност или съвпадение, че е толкова близо първи март - стъпването на свободна земя и трети март - освобождението на България.
Всяка легенда съдържа голяма доза истина. Както дълго време се е смятало, че Троя и троянската война е измислена от поетическото въображение на Омир, но в началото на миналия век откриват, че е истина и е съществувала Троя, респективно и троянска война. Така и в легендата за Аспарух може да има голяма доза истина! Аз поне предпочитам така да разкажа историята на моите деца, с патриотичен уклон....а между другото мартиницата е прост символ на преплетени два прости конеца, няма никакви амулети по нея и тем подобни!!!!
Съврменните мартеници, нямат нищо общо с първоначалната идея за мартеница, така че съм съгласна, че вече има доста езически символи в тях и доста анимационни герои:)
Друг аргумент в защита на българските корени на мартеницата е, че ние сме единственият славянски народ, който празнува този празник, така че се съмнявам корените първоначално да са били от славянската езическа митология, със сигурност са прабългарски обаче....
Ето и линка към статията за Аспарух:Друг аргумент в защита на българските корени на мартеницата е, че ние сме единственият славянски народ, който празнува този празник, така че се съмнявам корените първоначално да са били от славянската езическа митология, със сигурност са пр...ъбългарски обаче....Друг аргумент в защита на българските корени на мартеницата е, че ние сме единственият славянски народ, който празнува този празник, така че се съмнявам корените първоначално да са били от славянската езическа митология, със сигурност са пр...ъбългарски обаче....
Друг аргумент в защита на българските корени на мартеницата е, че ние сме единственият славянски народ, който празнува този празник, така че се съмнявам корените първоначално да са били от славянската езическа митология, със сигурност са прабългарски обаче....

Анонимен каза...

Ето и връзката към статията за Аспарух: http://www.politika1.com/forum/viewtopic.php?f=29&t=614

Анонимен каза...

Доста увреден и заслепен човек, вярващ в християнството от средновековието, което казва анатема на всичко. Написаното изразява посредствено и ограничено мислене.

Анонимен каза...

Вашето гледище е много интересно и предполагам не трябва да се отминава без да се проучи въпроса. Хората сме по-скоро емоционално, отколкото рационално привързани към този празник - заради уникалността, красотата и българската традиция. Това не го прави по-малко езически.Напротив. Така е в България - християнство и езически обичаи се празнуват в обществото. Мисля, че трябва да се уважи правото на хората да предпочетат, като уважават ако не друго, то избора си. Мисля, че от православна гледан точка това е недопустимо, мисля, че да- имаме право да претендираме да сме православно-ориентирана държава. Разбира се. И все пак трудно ще се изкорени този празник поради горната причина. Затова не значи, че ще забраним Баба Марта. Просто най-добре би било, ако хората правят избира си, съзнавайки истинското значение на този избор.

Анонимен каза...

Чудесно!

Анонимен каза...

Браво!

Христина Дандаринова каза...

Чудесно мнение!