Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

вторник, 5 април 2011 г.

Колосална наглост: употребиха за политическа цел и костите на мъчениците от Батак!

Чета в трудовашкото онлайн-издание умилителна статия под заглавие Светците от Батак ще ни ходатайстват пред Бог. Да, става дума за туй "мероприятие", за което нормалният човек няма начин да не се попита: а какъв е смисълът?! Левски, разбира се, няма да обявят за светец, щото имал "вредни" идеи за това че трябвало да се освобождаваме сами, не чакайки да ни "освобождава" дяда Ивана, а също и за туй, че "който ни освободи, той ще да ни и пороби", ала ето че чак за изкланите от Батак и Ново село се сетиха наште бонзи от Светия синод!

Но нека първом да почувстваме атмосферата, така мило описана от официоза "Труд":

В църковния календар вече има още две бележити дати, на които ще почитаме най-новите светци на България. На 17 май ще е празникът на Светите Баташки мъченици, а на 9 май - на Светите Новоселски мъченици.

Новите светци, загинали при потушаването на Априлското въстание през 1876 г., бяха канонизирани от патриарх Максим и останалите членове на Светия синод. Осветени бяха и иконите им. Вярващите вече ще се прекланят пред Баташките и Новоселските мъченици, които ще пренасят молитвите им и ще застъпничат за тях пред Бог...

Стотици миряни от София и от двете епархии, в които са новите светци - Пловдивската и Ловчанската, бяха изпълнили храма “Св. Александър Невски” за тържествената литургия и молебена след нея. От началото на службата в 9,30 ч бе вицепрезидентът Ангел Марин, родом от Батак, лидерът на “Атака” Волен Сидеров, който е богослов, и соцдепутатът Петър Мутафчиев, който е пламенен вярващ. За кратко дойде и кметицата на столицата Йорданка Фандъкова. В 10,30 ч в стилен костюм и с разпятие на врата дойде парламентарната шефка Цецка Цачева. 20 мин след нея към височайшите миряни се присъедини президентът Георги Първанов. Двамата с Цачева бяха заведени пред царския трон в “Св. Александър Невски”...

Към 11,00 ч Първанов, който вчера бе най-високопоставеният мирянин, за кратко влезе зад олтара, за да целуне ръка на патриарха, разказаха очевидци. В 11,20 ч литургията завърши и започна молебенът за новите светци. Множеството развълнувано се раздвижи, когато от олтара бе изнесена огромната Баташка икона, богато украсена с бели и червени карамфили. Хората наизвадиха фотоапаратчета и мобилни телефони, за да я снимат. Заедно с иконата на Новоселските мъченици, тя бе поставена в центъра на храма. През седмицата с благословията на Пловдивския митрополит Николай “Труд” ще подари на хилядите си читатели луксозно копие на иконата на Баташките мъченици...

“Изпитвам нещо изключително! Възтържествува една справедливост за мъчениците! Тя е реванш срещу забравата!”, каза пред журналисти вицепрезидентът Ангел Марин. Като потомък на избити батачани той бе видимо развълнуван.


Дали пък само за да не поднесат на г-н вицепрезидента генерал Марин тоя вълнуващ подарък не са канонизирали мъчениците, а?! Знае ли човек, сичко е възможно из нашите предели. Полковник от ДС Максим, изпълняващ длъжността "патриарх", поднася на своя боен другар, батакчанина генерал Марин вълнуващ подарък, а именно, обявява за светци баташките мъченици! Е, и да не е баш така, но пък що дири там най-войнственият мошеник в политиката Сидеров, който такива хубави парици натрупа, продавайки "патриотизма" си и подклаждайки омразата между българи и турци?! И който направи по тоя начин съвсем небезкористен подарък на своя политически двойник или близнак Ахмед Доган - откак се появи Сидеровчето, Доган си увеличи двойно депутатите у Парламентецо! А таз услуга струва хубави парици, да не е луд Сидеров да му прави такива подаръци ей-така, за тоя що духа, нали така?!

Разбира се, другарят Гоце Първанов няма начин да не е там, на службата по канонизирането. Как ще отстъпи на Сидерова титлата "пръв патриот на отечеството"?! Айде де! И ето, г-н Президентът кротичко стои на челно място като "най-високопоставеният сред височайшите миряни", кръсти се смирено, дебнейки телевизионните камери да уловят, да не пропуснат нито една външна изяви на неудържимия му "религиозен" плам. Дали на моменти не се е просълзявал пред камерите, а? Вий гледахте ли шоуто в храма? Щот аз не съм.

Интересно е обаче да се разбере: откога пък атеисти като другаря-комунист Гоце Първанов са станали толкова пламенни челобитни и усърдно кръстещи се пред камерите миряни, да се неначуди човек кви чудесии стават из многострадалното ни отечество?!

Но какво, прочее, има да се чуди човек, та Първанов почна да демонстрира ненадейно пламналите си религиозни чувства веднага щом неговият боен другар по тайните служби, неговият началник и кумир, кремълският самодържец Володя Путин почна да се кръсти най-усърдно пред камерите досущ по същия начин, който Първанчо така точно изкопира. Ете на това му се вика атеистична свинщина! Допуснахме атеистичните свине да се гаврят с най-святото, що имаме, именно с българската вяра! Срам и позор!

Та освен да се погаврят с вярата защо ли "православно"-атеистичните другари от Светия Синод и високопоставено-височайшия "мирянски" ченгесариат на висока държавна служба са планирали и провели туй помпозно до гротеска "мероприятие"?! Явно за да бръкнат в душата на простодушния електорат, да посеят там угодни на ченгесарската напаст и гнус "светли чувства", които да бъдат материализирани на идещите избори. Видахте ли на Сидеровчо как силно бляскаха очичките в полумрака на храма? Няма начин да е за нещо друго, а само щото предчувства, че "ръководните фактори" пак са му дали някаква роличка, която несъмнено ще го натика в Парламента.

Та нима просълзеният от онзиденшната бляскава церемония електорат не ще се отблагодари на другарите, стоещи на най-челно място, именно другарите Марин, Първанов, Сидеров, с още по-големи талази на доверие, преклонение и обич?!

Когато църквата и религията в една страна почнат да бъдат употребявани за най-гнусни политически цели, когато църковните първенци и йерарси почнат стриктно да изпълняват заповедите за такива "мероприятия", идещи от центровете по видиотяване на нацията, то това само показва, че е достигнат предела на нравственото падение в тази държава. Повече от това не може да се пада. Гаврата е пълна! Гнусно, гнусно е, смърди на най-нагла и мръсна ченгесарщина! Нима не чувствате това?!

А на новопровъзгласените светци-мъченици от Батак и Ново село можем да кажем само ето тия думи: простете, че така нагло се гаврят с паметта ви, че така безпардонно употребяват вашите кости за своите толкова гнусни, за толкова отвратителни политически цели! Простете - ако можете!

Щото наглостта тоя път наистина е колосална. По-голяма от нея не може да бъде. Или може? Знам ли? Бъдещето ще покаже. Тия наглеци спирка нямат...

Няма коментари: