Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

събота, 21 май 2011 г.

Диагноза: личностен дефицит

Диагноза: личностен дефицит

(Публикувано във в-к ПРО И АНТИ на 20 АПРИЛ 2000 г.)

Ангел ГРЪНЧАРОВ

КОНФЕРЕНЦИЯТА на СДС възбуди анализаторите, които изказаха какви ли не предположения и констатации: СДС е "сериозно болен", "кризата на доверието не беше преодоляна", "проблемите останаха, нищо че бяха изречени", "всичко беше така странно", "хлъзгането надолу продължава" и т.н. Политическият опонент едва крие ликуването си: "ние сме по-добри", "иде нашият ред", "СДС се провали", "ний ще спасим България" и други такива дивотии пълнят информационното пространство. В средите на СДС едни се радват на станалото, а други са крайно смутени (и това е мнозинството сред членовете и симпатизантите на партията). (ОЩЕ >>>)

1 коментар:

Анонимен каза...

Г-н Грънчаров, това са хубави философски размисли, но се опасявам, че имат ограничено отношение към действителността. В историята наистина решаващи по всяка вероятност са не „народните маси”, а личностите – за добро и за зло. Без Ленин вероятно нямаше да има 1917, без Хитлер 1933, без Стамболов България нямаше да е това, което е, без Диоклетиан Рим щеше да падне много по-рано, без Константин Велики християнството нямаше да се наложи и т.н. Само че се забравя, че за да действа, на личността все пак са й необходими ИЗВЕСТНИ РАМКОВИ УСЛОВИЯ. Днес в България може да има някой потенциален Стамболов, но нему едва ли ще бъде позволено да изплува. И не поради завистта и безнравствеността на обществото, а поради други причини: забравя се, че източноевропейските страни са ФАСАДНИ ДЕМОКРАЦИИ. Комунистите се отказаха от твърдите форми на диктатурата и сега пипат много по-фино и меко, НО НЕ ПО-МАЛКО ЕФЕКТИВНО. Това може да бъде онагледено по следния начин:

Да допуснем хипотетично, че преди 1989 Ангел Грънчаров беше решил да се бори открито с комунизма и да стане политически антикомунистически „лидер”. Ясно е какво щеше да стане. Той много бързо щеше да бъде посетен от „органите” и на неговата „политическа кариера” щеще да бъде сложен скоропостижен край. А какво би станало, ако Ангел Грънчаров днес реши да влезе активно в политиката и да стане „лидер” (на някаква нова партия например)? Първо това би било огромен проблем, защото за това трябват най-вече финанси, връзки и т.н. Той ще трябва да преодолява огромни препятствия. Но да допуснем, че се справи с първоначалните трудности и се изяви като многообещаващ политик. Ами тогава много скоро в олигархичните медии ще прочетем, чуем и видим, че Ангел Грънчаров има например 5 мезонета в Пловдив и вила на френската Ривиера. А ако това не стига, ще узнаем, че яде малки деца на закуска и е сериен изнасилвач. И с това на неговата кариера по не толкова груб както преди 1989, но не по-малко ефективен начин ще бъде приключена.

За нравстеността в политиката: Макс Вебер различава етиката на съвестта, при която водещи са мотивите, и етиката на отговорността, при която водещи са резултатите. Между тях има напрежение, но в политиката по-често водеща е или трябва да бъде етиката на отговорността.

Фактът, че някои не е благодарил за подарък или не му е обърнал внимание не означава непременно, че е безнравствен човек. Аз мисля, че в случая по-скоро може да става дума за нещо по-елементарно – липса на възпитание и култура. Ако не се лъжа, Андер Конт-Спонвил даже има книга на темата, че вежливостта и учтивостта са кардинални добродетели и основа на цизилизацията. Само че Иван Костов сам за себе си понякога иронично е отбелязвал, че не се отличава с възпитание и обноски. Освен това някои хора, достигайки определена позиция, наистина имат тенденция да се възгордяват, един антихристиянски порок.


Докато не се спомням кой (дотогава) непознат беше питал в писмо Бертран Ръсел нещо философско във връзка с негова книга и Ръсел му отговаря, че няма вече екземляр от книгата си да му прати, но си прави труда да резюмира съдържанието на цели 30 страници, изписани на ръка и да ги прати на питащия!