Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

понеделник, 20 юни 2011 г.

Какво всъщност ни казват "оцветителите", които имаха дързостта да посегнат върху светинята на българския комунизъм?

Тия дни, явно, главна тема е боядисването от "неизвестен извършител" на една скулптурна група от т.н. "Паметник на Съветската армия" в центъра на София. Властта търси да накаже оня, който е дръзнал да посегне на комунистическата светиня. Да, днешните милиционеро-ченгесаро-мафиотски властници, показвайки по категоричен начин истинската си същност и природа, силно са смутени, че някой е дръзнал да посегне на "светая светих" на българския комунизъм! Каква жестока ирония на историята?!

Същевременно човек може да прочете какви ли не, дори най-чудновати коментари на случилото се, а също и на онова, което предстои да се случи. Ето един такъв коментар, който е публикуван в приятелски блог под заглавието Супергероите в борба с глобализацията!:

Днес, 21 години след падането на комунизма един, най-вероятно млад, автор ни показва много добра съпоставка. За да сме „в крак с времето“ е редно да сменим руските герои с американски такива. Един вик срещу глобализацията, извираща от САЩ. (ОЩЕ >>>)


Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров СТРАСТИТЕ И БЕСОВЕТЕ БЪЛГАРСКИ (с подзаглавие Кратка психологическа история на съвременна България), изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2008 г., 320 стр.

7 коментара:

Анонимен каза...

Много, много задълбочен и още повече наивен коментар. Разлика от земята до небето, ама тази разлика е единствено в методите. И в двата случая целта е една и съща и тя оправдава средствата. В единия случай нещата стават по насилствен начин, а в другия – по миролюбив, икономически, чрез промиване на мозъци. Те също ни слагат окови, но друг вид окови. Ценностите на „новите окупатори“ са още по-изкривени и от тези на „старите“. Ако искаш ти да се приобщаваш към тях – прав ти път. Аз обаче съм за чистата свобода, поне до това ниво, до което е възможно. Не ми трябват чужди герои, чужди идеи и ценности.

Свилен

Анонимен каза...

А ако излезем от сферата на идеологията и идеологемите и се опитаме да погледнем на случилото се по-абстрактно и през призмата на естетиката в един градски и граждански контекст какво ли ще се получи?

zar mar

Анонимен каза...

„В единия случай нещата стават по насилствен начин, а в другия – по миролюбив,“ - е то това е същностната разлика между Свободата и Тиранията – в първия случай можеш да избираш – „Мокдоналдс“ или „Вкусното кебапче“ , „Рено“ или „Лада“ , „Луйс Армстронг или Йосиф Кобзон“, Хъкълбери Фин или Павлик Морозов, „BBC“ или „Первый канал“ , Париж или Москва, Майорка или Сочи ….
А при Тиранията НЯКОЙ ДРУГ е избрал вместо теб!

Студент

Анонимен каза...

И тук не съм съгласен, защото идеята им е да ти втълпят, че едното е бяло, че другото е черно и че ти ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да избираш между двете. А свободата не трябва да те задължава да избираш нещо.

Свилен

Ангел Грънчаров каза...

Е, и кое му е „изкривеното“ на ценността, наречена свобода? Да, свободата е нещо „изкривено“, но само от позицията на несвободата Нали си чул за оруеловското „Свободата е робство“, от тази гледна точка излиза, че несвободата е… „свобода“ – за пристрастените към самата несвобода. Само това казва възражението ти: че си приятел на несвободата. И, респективно, на комунизма като най-пълна система на свободата и на робството, която изобщо е съществувала в историята…

Ангел Грънчаров каза...

Прочее, свободата те задължава да избереш истината. Познайте истината, защото истината ще ви направи свободни - думи на Христос. Истината не е безцветна, таваришч, тя е изцяло бяла. А лъжата е черна като катран. Избери лъжата и ври в катран, щом така предпочиташ…

Анонимен каза...

Самият факт, че в този блог има противоречащи мнения и никой не е хукнал да издирва едните или другите е малко или повече показателно за свободата на словото и мисълта, която сме достигнали. По времето, когато е вдигнат този паметник, подобни дискусии са завършвали с медал за едната страна и Белене за другата. Правете си сами изводите.

Божан