Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

четвъртък, 16 юни 2011 г.

Отчайващо смехотворно и скудоумно атеистично словоблудство

Попадам тази сутрин на публикация със заглавие Религия интелект и закономерностите между тях (така е написано, без полагащата се запетайка между "религия" и "интелект"). Зачетох се. В един момент бях изумен от същината на твърденията в нея, които при това, забележете, били обосновани и "доказани" с не знам какви си анкети и проучвания, направени от незам какви си велики световни социологически агенции.

Та ето какви са резултатите от тия "много интересни изследвания които (пак пред които липсва полагащата се запетайка! бел.моя, А.Г.) имаха за цел да се намерят връзката между религиозността и интелигентността както и каква е функцията между тях". Любопитно, да видим.

Първият извод, дето се казва, троши направо глави, не чинии: "с увеличаване на броя на религиозните хора в една държава средният коефициент на интелигентност на тази нация намалява". Брях да му се не види, на какви чудеса била способна съвременната ляво-атеистична професорска мисъл в либералния свят, в който живеем! Даже и графика ни е дадена там, та всичко да изглежда супернаучно. Ала да обясни по същество ще е това "интелигентност" някак не дръзва, защо ли? Как така да има подобна странна корелация между интелигентност и вяра в Бога, след като и децата от детската градина вече знаят, че вяра и интелект са два коренно различни пътя, по които човек търси и постига истината?! (ОЩЕ >>>)


Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА: вечното в класическата и модерната философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, февр. 2009 г., 520 стр.

[Прочети >>>]

Как да си купя книгата?

6 коментара:

Ангел Грънчаров каза...

Моят коментар на горната забележителна статия може да се прочете от интересуващите се ето тук: Отчайващо смехотворно и скудоумно атеистично словоблудство. Поради големината на коментара ми и поради вродената ми скромност просто давам линк към него, та ония, които не искат да омърсят чистото си атеистично съзнание с размисли, направо да не идат да го четат, което ще им осигури спокоен сън... :-)

Анонимен каза...

Не вярвам религиозните хора да превъзхождат нерелигиозните в каквото и да е отношение. Никой не може да ме убеди, че един талибан е с нещо си по-добър от един китаец.
Небесният господар оправдава съществуването на земни такива. Но въпреки религията, съществуването на много от тях вече е обезмислено и отхвърлено (говорим за робовладелци, аристократи, императори, крале...). Ала "свещената йерархия" и до днес благославя съществуването на йерархични отношения в семейството; в училище; в държавата; в държавните институции; в глобалния свят и тн, и тн. Ако вярваме, че нас ни притежава небесен господар, което ни дава право да притежаваме жените си; да властваме над ромите и турците в "нашата" земя; да не приемаме различните с уважение, а да се отнасяме към тях като към "заблудени овци, над които не се спуска божията благодат" и тн, значи да - вярата за нас е нещо хубаво. Ако пък не - тогава нека си признаем, че ние, човеците нямаме нужда дори и от най-добрия робовладелец. Защото ние, неговите раби (или роби - както ви хареса), сме способни заедно да постигнем повече, отколкото под неговия контрол. И за това Михаил Бакунин каза: "Ако господ наистина съществува, трябва да бъде премахнат."
Във Франция съществува закон, според който свидетел на престъпление, не предприел никакви мерки за неговото предотвратяване, също носи наказателна отговорност. Ако съобразно този закон ни се наложи да съдим господ, каква ли присъда ще се наложи да му лепнем, това само той си знае.
Държа да отбележа, че не обвинявам вярвщите, нито силно религиозните хора в каквото и да било. Просто реших да кажа "смело и без увъртания" това, което мисля по въпроса.

Ангел Грънчаров каза...

По принцип вярващият човек не просто интелигентен (умен), той е нещо много повече от това, той е нравствен и одухотворен човек. Това обаче не значи, че всички вярващи са одухотворени, а всички невярващи са непременно интелигентни. Има, предполагам, и неинтелигентни безбожници, безбожието не е атестат за интелигентност, както някои си мислят. По принцип унифициращи и генерализиращи обобщения от този род ("Всички... са...") в сферата на човешкия свят са абсолютно безпочвени и показват непризнаване на основния принцип в тази сфера: свободата.

Анонимен каза...

Тази публикация би могла да се коментира обширно, но ще се огранича с няколко забележки.

Не съм виждал тези проучвания и конкретните цифри и данни и не знам доколко са надеждни. Г-н Грънчаров е прекалено фиксиран върху догматичния атеизъм на комунистите. Наистина в комунистичексите общества атеизмът беше официална политика и пропаганда и от хората се изискваше да го приемат неинформирано, безропотно и нерефлектирано. Освен това Библията не се преиздаваше и достъпът до нея беше труден.

Повечето атеисти обаче в старите свободни общества не са такива поради възпитанието и образованието, които са получили, а по-скоро ВЪПРЕКИ тях. Те най-често сами са стигнали до атеистични или агностични позиции в резултат на четене и размишления. Повечето от тях доста добре познават Библията и другите свещени писания. Големите атеистични философи на младини често са били религиозни.

Не знам дали съществува (отрицателна) корелация между интелигентност и религиозност. Първо аз съм по принцип скептичен към тестовете за интелигентност, но дори да ги приемем, това не означава, че ВСЕКИ атеист е по-умен от ВСЕКИ вярващ. Става дума за СТАТИСТИЧЕСКА корелация. Още по-малко означава, че ако от вярващ станеш атеист, автоматично ще станеш по-умен. Твърди се обратното: ако си умен, с по-голяма вероятност си атеист. В това може и да има нещо вярно, защото либералните интелектуалци в старите демокрации са повече леви и с това атеисти. По-необразованите хора като цяло са по-религиозни. И именно те гласуват за десните и консервативните партии. Факт.

Ленин, Сталин и др. масови убийци са били атеисти, но от това не следва, че са били глупави или тъпи. Не бъркайте интелигентност и морал. И един садист може да е интелигентен. Те просто са поставили своя интелект в услуга на антихуманни цели. Не казвам, че са най-интелигентните хора, сигурно има и далеч по-умни, но не са и най-глупавите. При целия им примитизизъм не подценявайте комунистите.

Анонимен каза...

Правете разлика между ВЯРВАЩИ и РЕЛИГИОЗНИ !!!!! Това са две коренно различни неща !!!

Анонимен каза...

Вяра и религия са две разлини неща. Някой беше казал, че религията е опиум за народите??? Сещате се нали.....?. Истински вярващият в Бога човек е Благословен и Осветен.Той е интелигентен, умен,нравствен и успяващ във всичко, което предприеме. Посочените факти са подвеждащи, тъй като всичко онова, което човекът открива в процеса на търсенето, анализа и развитието на науката в дадения момент - то си съществува независимо от това дали признаваме или не съществуването на великия ТВОРЕЦ - БОГ. Затова и истински вярващи, християни са били едни от най-великите умове на света, откривателите на всичко най-велико и постижимо.

Hperfanova