Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

вторник, 8 ноември 2011 г.

Българско училище ще носи името на Стив Джобс

Българско училище ще носи името на Стив Джобс

Пловдивско училище може да бъде кръстено на основателя на Apple Стив Джобс. Професионалната гимназия по електротехника и електроника до скоро е носила името на Ленин, но сега училището търси друг патрон.

Следващата година гимназията по електротехника и електроника в Пловдив, по-известна като ТЕТ "Ленин", ще навърши 50 години. Сега ученици и учители водят разгорещен дебат за новото име на училището. Един от обсъжданите варианти е то да носи името на Стив Джобс.

Част от учениците и учителите подкрепят идеята, но друга част настояват училището да носи името на български учен. Едно от коментираните имена е това на българския физик Георги Наджаков.

В навечерието на 50-годишния си юбилей, Професионалната гимназия по електротехника и електроника за първи път ще има централно отопление, а част от учениците ще бъдат обучавани по европейски проект в Испания и Франция. (ОЩЕ >>>)


Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров ЕРОТИКА И СВОБОДА (с подзаглавие Практическа психология на пола, секса и любовта), 8.00 ЛВ., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-332-0, 168 стр. Една книга, създадена с цел да облекчи разбирането от младите хора на най-значими за живота проблеми, по които сме длъжни да имаме цялата достижима яснота. Всеки трябва да достигне до своята лична истина, без която трудно се живее, без която животът ни се превръща в абсурд.

Книгата ЕРОТИКА И СВОБОДА е написана за тия, които живеят с духа на новото, на завърналия се при себе си човешки живот и на свободата.

2 коментара:

Анонимен каза...

Стив Джобс със сигурност е по-достоен за патрон на гимназията от Ленин, но всъщност ВСЕКИ е по-достоен от Ленин, може би най-отрицателната фигура в световната история. Но пак повтарям, че това би било прекалено голяма чест за Стив Джобс. За мъртвите или добро, или нищо, но със сигурност има други, по-качествени личности и въобще не разбирам тази Джобс-обсесия и почти религиозен култ, които настъпиха след неговата смърт. В крайна сметка той беше само един доста способен предприемач, който с умел ПР и съмнителни бизнес-практики успя да изгради бизнес-империя.

Нямам нищо против Америка и американците, но те със сигурност са произвели и по-големи личности. Проверете списъците на откривателите в областта на електротехниката и ще откриете много достойни американски имена. Какво ще кажете например за John Bardeen (1908–1991), двоен лауреат на Нобелова награда, съоткривател на транзистора или Hendrik Wade Bode (1905–1982), американски електротехник или Walter H. Brattain (1902–1987), нобелист и съоткривател на транзистора или Lee De Forest (1873–1961), американски физик, работи в областта на телеграфията или Ray Dolby (* 1933), американски електроинженер и откривател е областта на магнитните записи и възпроизводство или John Presper Eckert (1919–1995), съизобретател на компютрите или, разбира се, Thomas Alva Edison (1847–1931) или Jay W. Forrester (* 1918), пионер на компютърната техника, създател на RАМ-паметта или Ralph Hartley (1888–1970), пионер на информационните технологии или Joseph Henry (1797–1878), работи в областта на електромагнетизма или Marcian Edward Hoff (* 1937), американски електроинженер, изобретател на микропроцесора или David Edward Hughes (1831–1900), британско-американски конструктор и изобретател, напр. на микрофона или химикът и физик Gordon Moore (* 1929), създател на Intel или Robert Noyce (1927–1990), съоткривател на полупороводниците или Claude Shannon (1916–2001), работи в областта на информационната теория или John Robert Schrieffer (* 1931), работи в областта на свръхпроводимостта или Frank Julian Sprague (1857–1934), електромотори, трамваи, асансьори или Lewis B. Stillwell (1863–1941), променлив ток, електроцентрали, Stillwell regulator или Merle Antony Tuve (1901–1982), радиовълни, радар и мн. др.

Светът не започва и не свършва със Стив Джобс и ако ще е американец, има огромен избори от достойни личности.

Ангел Грънчаров каза...

Не, ние си харесваме Стив Джобс! Училището ни не е научен институт, обучаващ вундеркинди и нобелисти, нашето училище е техническо в областта на компютрите и в тази област Стив Джобс е светилото...