Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

вторник, 8 ноември 2011 г.

Да се вдъхновява от общочовешки идеали и мечти е признакът, който прави един човек съвременен, модерен

Вчера, както се казваше навремето, беше един хубав ден за българската демокрация: няколко медии писаха или излъчиха видеорепортажи, посветени на идеята Гимназията по електроника в Пловдив да бъде кръстена на името на Стив Джобс. Ето, погледнете, чуйте:

Пловдивско училище трябва да бъде кръстено на основателя на Apple Стив Джобс

Стив Джобс победи Ленин: Ученици от Пловдив искат смяна на името на училището им

Българско училище ще носи името на Стив Джобс

Други телевизии пък взеха интервюта и мнения, в това число и от мен, но още не са ги излъчили; излъчването им предстои. Не мога да си дам обяснение на този взрив на интереса от страна на медиите, но е факт, че по този начин те дават мощната си подкрепа на толкова авангардната идея за първи път в света едно училище да бъде кръстено на името на новатора, на пионера на компютърната ера Стив Джобс.

Е, разбира се, има и противници на тази идея. Все пак живеем тук, в България; няма как да няма противници. Тук всяко нещо, особено пък най-разумните неща, си имат своите противници. Ако у нас се проведе допитване за това трябва или не трябва утре да изгрее Слънцето, убеден съм, че ще има идиоти, които ще заявят, че Слънцето е по-добре утре да не изгрее изобщо. На това му думаме "български инат". Мъдри народи, които са живели с нас и добре ни познават, каквито са, например, турците, отдавна са изказали преценката, че инатът е най-същностно-определящата българска добродетел. Инатът обаче съвсем не е добродетел. (ОЩЕ >>>)


Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ПРЕСЛЕДВАНЕ НА ВРЕМЕТО: Изкуството на свободата, изд. A&G, 2003 г., разм. 21,5/14,5 см., мека подвързия, ISBN 954-8945-88-6, 280 стр., 8.00 лв. Книгата говори за “нещо”, което е близко на всеки един от нас: времето. Тя се опитва да ни насочи към чисто човешкото в него, към неговата ценност за човека. Това, че времето не ни е чуждо и ни изглежда “добре познато”, съвсем не означава, че го разбираме. Нашето предварително познание за времето не навлиза в неговите дълбини, а само докосва повърхността, най-бледата му външност. Съзнанието за време го приема за факт, с който трябва да се “съобразяваме”, но не отива по-нататък и не се задълбочава в неговата тайна. Когато обаче ни запитат А що е време?, почти нищо не можем да кажем: мълчанието е нашият отговор. Тази необичайна и изненадващо понятна философска книга “поглежда” в скритото “зад” мълчанието ни – за времето, живота, свободата.

8 коментара:

Анонимен каза...

Ангеле, това е много добра идея. Пожелавам ви успех в начинанието.
Томи Томев

Анонимен каза...

При цялото ми уважение,не мога да разбера и няма кой да ми отговори на въпроса-защо трябва да подражаваме все на някой друг,но не и да си останем българи?Сега са тръгнали да се харесват на новите ни окупатори отвъд океана дето се пишат на освободители и те като руснаците преди.Едни и същи са,интересите им съвпадат.Разликата може би е само в това ,че при руснаците имаше казармена дисциплина и ред,а при тия натовци сега можеш да си показваш фитила където си поискаш и когато си поискаш...!Анархията е пълна!Но какво да се прави -демократичните олигофрени им се падна сега да е техния час!Всичко се сменя ,и това ще се смени-ще дойде и нашето време.

Анонимен каза...

http://www.btv.bg/video/1207000708-Ot_Lenin_do_Stiv_Djobs.html

От Ленин до Стив Джобс

Анонимен каза...

За култ към личността не сте ли чували, Грънчаров? Вие самият си правите идоли, не съзнавате ли това? Жалко...

Ангел Грънчаров каза...

За "култ към личността" ми говорите вие, поклонниците на Ленин и Сталин, тъй ли? А вие, таваришчи, знаете ли какво е това безочие?!

Анонимен каза...

Именно затова прави впечатление Грънчаров, че вие, уж антикомунист, градите култ към личността. Мигар не сте чували за суета и робска психика?

Ангел Грънчаров каза...

Към коя личност, другарю?! И какъв култ? Да не сънуваш? Или жалиш за комунистическия култ към "личността" (личност тук няма!) към вожда ви Ленин? Знаеш ли, вий, комунистите, сте непоправими идиоти :-) Непоправими е ключовата дума, когато се говори за комунисти и за комуноди...

Анонимен каза...

Намерете си жена, Грънчаров. Това е решението на проблемите ви. Вярвайте ми.