Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

вторник, 3 януари 2012 г.

В търсене на автентичния смисъл на националната ни история

Публикацията със заглавие Защо ние, българите, и досега проспиваме и пропиляваме всичките си възможности и шансове?, с която се начена една важна според мен дискусия за българската душа и съдба, е предизвикала нов коментар от опонента ми; ето неговото становище: а пък в един следващ постинг ще можете да прочетете и моя отговор на възраженията му:

Сърдечно благодаря за препубликуването на постинга ми! Това са само откъслечни, разхвърляни мисли, темата не може да се изчерпа с няколко реда. Мога да направя няколко контразабележки по Вашия отговор.

Българите са се опитали да се освободят сами, това именно е бил смисълът на Априлското въстание. То наистина по ред причини е било географски и времево ограничено и това е една от причините за провала му. Само че Вие си противоречите, като казвате, че българите е трябвало да изчакат до 1918 като чехи, унгарци и т.н. Излиза, че е трябвало да си траят и кютят и да не вдигат никакво въстание, а Вие точно в това ги обвинявате.

Дали българите са смятали руския камшик за по-приятен от турския не се знае. Първо, руската пропаганда е била съвсем друга, така напр. в Северозападна България през 19 век цели села под влияние на руската пропаганда се преселват в Украйна и Южна Русия и съвсем скоро ужасени се връщат. Освен това българите не са искали да сменят турското с руско робство, както твърдите Вие, те – наивно, разбира се - са смятали, че руснаците ще ги освободят и ще се изтеглят, а българите ще имат „собствено царство”.

Забележете, че Илинденското въстание 1903 също се проваля, и то в съвсем други исторически условия: България вече е свободна, националното съзнание на тракийските и македонските българи, останали под робство, за разлика от 1876 вече е на ниво и т.н. Но Турция остава прекалено силна. (ОЩЕ >>>)


Абонирайте се! Подкрепете свободната мисъл и свободното слово в България тъкмо когато те са в страшна немилост!

(Забележка: Можете да получавате броевете на в-к ГРАЖДАНИНЪ за 2011 г. ако пишете на имейл angeligdb [@] abv.bg)

Няма коментари: