Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

вторник, 14 февруари 2012 г.

В Гърция се налага да се откажат от социализма си, а социализъм е това: едни пият и ядат, а други - плащат

Моя реплика от няколко думи във Фейсбук - Напълно подкрепям! Аман от гръцки социализмо-комунизъм! - предизвика много коментари и спорове, в които се намеси и грък, живеещ в България, и българи, живеещи в Европа. Дискусията е интересна, аз днес, когато имам време, може да я публикувам в блога, та да стигне и до читателите на в-к ГРАЖДАНИНЪ. В резултат на спора там нещата съвсем се заплетоха; наложи се да реагирам пак, щото осъзнах, че едва ли съм бил разбран правилно; някои изтълкуваха реакцията ми в смисъл, че съм помогнал да се разгаря антигръцка истерия, т.е. да се подклажда враждата между двата комшийски народа. За да поясня какво всъщност мисля се наложи да напиша ето този коментар:

Казусът с гърците и Гърция е твърде интересен. Това, че протестират за да си защищават така и така разбраните интереси е хубаво; това от една страна. От друга страна дълго време са подкрепяли политици, които са довели страната до фалит. Значи и те самите, като граждани, носят отговорност за случилото се - и трябва да имат добрината да си я поемат. Значи един вид сега следва да протестират и срещу самите себе си, най-вече срещу самите себе си. Което, както и да го погледнеш, при положение, че съвсем не съзнават, че сами са си виновни, да ме прощават, е крайно тъпо. (ОЩЕ >>>)


Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров БЪЛГАРСКАТА ДУША И СЪДБА (с подзаглавие Идеи към нашата философия на живота, историята и съвременността), , 12.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-375-7, 354 стр. Книгата е новаторски опит за по-цялостно представяне и описание на битуващите в нашето съзнание исторически и "народопсихологични" комплекси, които са живи и в нашите реакции спрямо съвременните реалности на живота ни.

Авторът търси смисъла, който се крие в случващото се с нас самите, изхождайки от предпоставката, че ясното съзнание за това какви сме като индивиди и като нация е основа на така необходимата ни промяна към по-добро. А този е залогът за бъдещия ни просперитет.

Няма коментари: