Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

събота, 3 март 2012 г.

3-ти март: повод за размисъл и за дискусии за нашата национална идентичност, т.е. за нашата склонност да се самоунизяваме

Аз много съм писал по тия въпроси, напоследък и видеобеседи изнасям, а преди немного време и две книги издадох. И понеже сега, в тоя "празничен" ден имаме прекалено много време, то имаме повод и възможност да помислим повече и да поговорим, да поспорим - с оглед доближаването ни към истината. Като средство за "подпалване" на тия дискусии нека да послужат следните мои статии и есета, писани в последните години:

Таз свобода нам не ни е дар!

”Руски троянски кон” ли сме, ”Задунайская губерния” ли сме, що сме?!

Да обичаш България не означава непременно желание да я харижем на Русия

Русофилски оргии из Българско

Да си възвърнем националното самоуважение: подписка

Нашите “братушки” и Русия, “матушката”…

Любовта към Русия като велика загадка на българската душа (ОЩЕ >>>)


Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА: вечното в класическата и модерната философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, февр. 2009 г., 520 стр. Книгата ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА, външно погледнато, е систематичен курс по философия, в който обаче твърде експресивно се тълкуват и вечните въпроси, вълнуващи човешките същества на тази земя.

Подобна форма, именно курс лекции по философия, осигурява на автора така потребната живост, непосредственост и свобода в общуването със съзнанието на читателя. През цялото време той се стреми да бъде близо и да не изневерява на ония неизбежни сърдечни трепети, благодарение на които човекът става човек – и личност, разбира се. Опитва се да приобщава съзнанието на читателя към така вълнуващата мисловност на непреходното, която именно е истинското богатство на човека.

1 коментар:

Анонимен каза...

Преди 36 години гръцкият писател Никос Димус пише книга с афоризми за гръцкия национален характер „Нещастието да си грък”, която звучи много актуално. Всякакви паралели с други народи като напр. българите, са, разбира се, чисто случайни, защото както учи Ангел Грънчаров, българите са уникален най-вече по своите отрицателни качества народ на света без аналог където и да било и когато и да било. Време е май Грънчаров да напише книга „Нещастието да си българин”.

Откъси

Гъркът прави всичко, за да увеличи пропастта между желание и действителност.

Той постига това, като или издига своите изисквания до неизпълнимост, или разрушава колкото се може по-добре обкръжението си. Или като прави и двете едновременно.

Гъркът живее само в състояние „или-или” – или в самозабравата на опиянението, или натъжен до смърт. Една от последиците: абсолютната неспособност за самокритика и самопознание.

Гъркът по принцип не взема под внимание реалността. Той живее двойно над своите възможности. Обещава три пъти повече, отколкото може да изпълни. Знае четири пъти повече, отколкото е научил в действителност. Показва чувствата си пет пъти по-силно, отколкото ги изпитва.

Преувеличението не е само национален порок. То е формата на живот на гърците. То е константа на народния характер. То е основата на всичкото нещастие и слава.

У никой друг народ реторичният въпрос „Как си?” не води до толкова пълен анализ на заболяването, семейното положение, икономическите трудности и сексуалните проблеми на бегло запитания.

От друга страна гъркът винаги намира възможност да обърне нещо положително в отрицателно. Това може да се случи по време на разговор (когато участниците сменят гледната тока, само за да си противоречат) или при всяко друго начинание (когато, щом нещо върви добре, започват споровете).

Винаги, когато гъркът говори за „Европа”, той автоматично изключва Гърция. Когато чужденец говори за Европа, за нас е немислимо да не включва Гърция.

Факт че, че каквото и да говорим, не се чувстваме като европейци. Чувстваме се като аутсайдери. И най-лошото е, че винаги се ядосваме, когато ни го кажат.

Кои сме ние всъщност? Европейците на Ориента или ориенталците на Европа? Развитите на Юга или недоразвитите на Севера? (Директните) потомци на ахейците или на бъркотията от племена на Вавилонската кула?

Единствените опасни институции на Гърция са геронтокрацията, бюрокрацията и матриархатът.

Гръцката икономика се състои от около 30 големи предприятия, зависещи от една банка, която от своя страна зависи от държавата. (Значи все пак имаме социализъм в Гърция…)

Последният романс на гърците с консумативното общество – дълъг, мъчителен годеж без изгледи за сватба.

Сексуалният живот на гръцките мъже се движи на две нива – реално и въображаемо. Разстоянието между тях е голямо.

Сексуалният живот на гръцките жени също се движи на две нива: реално и комерческо. Разстоянието между тях е минимално.

Дълбоко в нас вярваме, че сме недостойни да живеем в толкова хубава страна. Поради това опитваме да в сведем до „нашия стандарт”. До нашето ниво. Затова я застрояваме с цимент и боклук.

Гърция е жестока любовница.