Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

събота, 12 май 2012 г.

Олигархичната тирания у нас се основава на пълния контрол на олигархията над медиите

По-долу следва български превод на пълния и автентичен текст на мое интервю - което дадох на украинския журналист и политолог Виктор Каспрук - отнасящо се за историческите процеси и също за актуалната ситуация на "медийния фронт" у нас; интервюто беше публикувано и препубликувано (под заглавието Путинизацията на България става чрез медиите) в много украински и руски сайтове и блогове, което сега ме принуждава да го преведа и на български език - щото не е нормално в чужбина да се интересуват от българските проблеми повече, отколкото ние тук, в България.

Господин Грънчаров, у нас, в Украйна, през последните две години много се понизи нивото на свободата на словото в средствата за масова информация – и в телевизията в частност. Би ни се искало да узнаем от Вас какво е сега нивото на свободата в българските медии?

Аз ви завиждам, че едва в последните две години у вас, в Украйна, се е понизило нивото на свобода в медиите. У нас същият този процес тече вече 12-15 години и почти е завършил: у нас основните средства за информация вече много години се намират под пълния контрол на олигархически-кагебистката мафия, а нейни протежета са начело на правителствени кабинети. Тези антидемократически сили разбраха, че благодарение на своята медийна хегемония имат възможност да държат под свой контрол развитието на всички обществени процеси, преди всичко политическите, които са свързани с монополизирането от тяхна страна на държавната власт. (ОЩЕ >>>)


Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров СТРАСТИТЕ И БЕСОВЕТЕ БЪЛГАРСКИ (с подзаглавие Кратка психологическа история на съвременна България), изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2008 г., 320 стр. Хронология и феноменология на случилото се след 1989 година, както и вникване във факторите, които определят нашата национална съдба. Книга за нашите лутания по пътищата на свободата, за раждането и пътя на младата българска демокрация, за това какви сме ние, съвременните българи, книга за пропилените ни шансове и за покрусените ни надежди.

Но това е една въпреки всичко оптимистична книга, която ни казва, че от нас, гражданите, зависи всичко: ако сме мизерни духом, няма как и да не живеем в бедност. От нашите ценности зависи съществуването, живота ни. Духовната безпътица поражда историческите, пък и сегашните ни нещастия. А растежът на нашите сили - и като индивиди, и като нация - тръгва от освобождаването на съзнанията ни от ония коварни скрупули и дефекти, заради които толкова сме си патили - и за които сме платили тежка цена.

Няма коментари: